Annons

Facebook faller som en sten – 1 000 miljarder kronor upp i rök

Foto: Thibault Camus
Techjätten Facebook faller blytungt i börsöppningen på torsdagen efter sin rapportmiss. Ungefär 1 000 miljarder svenska kronor i bolagsvärde har utraderats, vilket är ett nytt bottennapp på USA-börsen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Facebook faller blytungt i börsöppningen på torsdagen. Efter några minuters handel, vid klockan 15:30 svensk tid, låg aktien på minus 19,5 procent och handlades för knappt 175 dollar. (Följ kursen här.)

Det var efter gårdagens börsstängning som Facebook levererade sin rapport för det andra kvartalet. Både antalet aktiva användare och vinsten kom in lägre än väntat, men det som framför allt tynger är bolagets prognos om att intäktstillväxten kommer att fortsätta att avta under 2018.

Läs mer: Miljardsmäll för största svenska ägarna i Facebook 

Av Facebooks börsvärde på 621,39 miljarder dollar, vilket var en ny toppnotering för bolagets del, har ungefär en femtedel nu raderats till 500,91 miljarder dollar.

I svenska kronor motsvarar det ett ras på runt 1 000 miljarder. Det är det största i sitt slag någonsin för ett amerikanskt börsbolag under en enskild handelsdag. Och Facebooks kursuppgång under hela 2018 raderas i princip i och med torsdagens fall.

Bolagets vd och grundare Mark Zuckerberg har samtidigt blivit runt 150 miljarder kronor fattigare på kuppen. I jämförelse värderas hela Stefan Perssons aktieinnehav i svenska klädjätten H&M till 106 miljarder kronor.

Nedgången är i linje med det kraftiga kursfall som Facebook drabbades av under för- och efterhandeln på Wall Street.

Läs mer: Nya ägarkrav: Byt ut Zuckerberg 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies