Hoppa till innehållet

Facebook i kapplöpning om nästa AI-genombrott

Facebook siktar på att utveckla egen hårdvara för artificiell intelligens. Chipen ska bland annat användas till röststyrning och analysering. Det skriver Financial Times. 

Foto: David Paul Morris

Facebook springer lopp med Amazon och Google för att vara först på bollen med att utveckla sin egna AI-chip, en hårdvara för AI. Facebook har insett att de behöver en dramatiskt snabbare databehandling för att kunna leverera nästa stora genombrott inom AI, skriver Financial Times

I bolagets mål med hårdvaran ska det bland annat finnas en digital assistent med ”sunt förnuft”, för att prata med en person om vilket ämne som helst. Det betyder ett signifikant steg framåt från dagens röststyrda enheter, säger Yann Le Cun, företagets chefs-AI-forskare, till Financial Times. 

AI-chip är specialiserade och designade för att utföra särskilda uppgifter väldigt snabbt med låg energiförbrukning, istället för allmänna processorer som använts tidigare. 

Facebook vill även göra AI till ett mer praktiskt verktyg för att styra sitt sociala nätverk, såsom videoövervakning i realtid som hjälper till att avgöra vilket typ av innehåll som ska tillåtas på sidan. 

Facebook hoppas kunna arbeta med ett antal hårdvaruföretag på nya mönster och meddelande nyligen ett projekt med Intel, men att de även utvecklar egna skräddarsydda ”ASIC”-chips för att stödja sina AI-program. 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera