Hoppa till innehållet

Facebook investerar tungt i Kina – trots statens förbud

Techjätten Facebook lanserar en innovationshubb i Kina, med ambitionen att hjälpa utvecklare och startups i landet. Men deras plattform är alltjämt blockerad av den kinesiska staten.

Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg under ett besök i Kina 2013.
Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg under ett besök i Kina 2013.Foto: Andy Wong (AP)

Facebook planerar att etablera ett teknologicenter i Kina, världens största internetmarknad sett till användare. Det rapporterar Financial Times.

Deras plattform är blockerad av staten i Kina sedan 2009, sedan en grupp aktivister kommunicerat genom Facebook för att starta protester mot landets styre. 

Trots förbudet har techjätten nu satt upp ett kinesiskt dotterbolag för att skapa en innovationshubb, söder om Shanghai. Ambitionen är att stötta utvecklare och startups i landet.

”Vi har länge sagt att vi är intresserade av Kina och vi spenderar tid för att förstå och lära oss mer om Kina på olika sätt, det inkluderar hur kinesiska exportörer och utvecklare använder vår plattform", kommenterar en talesperson för Facebook.

Läs mer: Facebook lovade att inte dela persondata – fortsatte ändå 

Sedan tidigare har Facebook klargjort att de är intresserade av att åter komma in på den kinesiska marknaden. Det Silicon Valley-baserade bolaget har bland annat försökt sälja annonsplatser till kinesiska företag som vill nå en internationell publik, men också letat efter lokaler för deras produktion av hårdvara.

Facebooks och vd Mark Zuckerberg menar dock att det är "en lång väg kvar" innan alla bitar faller på plats.

”Vi behöver komma på en lösning som är i linje med våra principer och det vi vill göra, men som också är i linje med Kinas lagar, annars kommer ingenting att hända”, sa Mark Zuckerberg, i en nylig intervju med sajten Recode.

Men så sent som i september 2017 blockerades även kommunikationsappen Whatsapp i Kina. Det var det sista Facebook-ägda bolaget som dittills hade opererat relativt ostört i landet.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera