Annons

Facebook investerar tungt i Kina – trots statens förbud

Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg under ett besök i Kina 2013.
Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg under ett besök i Kina 2013. Foto: Andy Wong (AP)
Techjätten Facebook lanserar en innovationshubb i Kina, med ambitionen att hjälpa utvecklare och startups i landet. Men deras plattform är alltjämt blockerad av den kinesiska staten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Facebook planerar att etablera ett teknologicenter i Kina, världens största internetmarknad sett till användare. Det rapporterar Financial Times.

Deras plattform är blockerad av staten i Kina sedan 2009, sedan en grupp aktivister kommunicerat genom Facebook för att starta protester mot landets styre. 

Trots förbudet har techjätten nu satt upp ett kinesiskt dotterbolag för att skapa en innovationshubb, söder om Shanghai. Ambitionen är att stötta utvecklare och startups i landet.

”Vi har länge sagt att vi är intresserade av Kina och vi spenderar tid för att förstå och lära oss mer om Kina på olika sätt, det inkluderar hur kinesiska exportörer och utvecklare använder vår plattform", kommenterar en talesperson för Facebook.

Läs mer: Facebook lovade att inte dela persondata – fortsatte ändå 

Sedan tidigare har Facebook klargjort att de är intresserade av att åter komma in på den kinesiska marknaden. Det Silicon Valley-baserade bolaget har bland annat försökt sälja annonsplatser till kinesiska företag som vill nå en internationell publik, men också letat efter lokaler för deras produktion av hårdvara.

Facebooks och vd Mark Zuckerberg menar dock att det är "en lång väg kvar" innan alla bitar faller på plats.

”Vi behöver komma på en lösning som är i linje med våra principer och det vi vill göra, men som också är i linje med Kinas lagar, annars kommer ingenting att hända”, sa Mark Zuckerberg, i en nylig intervju med sajten Recode.

Men så sent som i september 2017 blockerades även kommunikationsappen Whatsapp i Kina. Det var det sista Facebook-ägda bolaget som dittills hade opererat relativt ostört i landet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer