Annons

Facebook kan få böta 50 miljarder – marknaden lättad

Facebooks vd Mark Zuckerberg.
Facebooks vd Mark Zuckerberg. Foto: AP
Facebook kan få böta nära 50 miljarder kronor efter Cambridge Analytica-skandalen. Marknaden välkomnade beskedet då aktien steg ordentligt i efterhandeln.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Facebook väntar sig böter på upp till 5 miljarder dollar, eller 47 miljarder kronor, för att ha läckt personuppgifter utan användarnas samtycke. Det framkom i onsdagens kvartalsrapport.

Aktien steg med 7,6 procent i efterhandeln, ett möjligt tecken på att investerarna hade väntat sig högre böter än så.

Utredningen i fråga bedrivs av den amerikanska myndigheten FTC, som undersöker huruvida Facebook har brutit mot åtaganden från 2012 i samband med att data om tiotals miljoner användare kom firman Cambridge Analytica till del.

Facebook har redan åsidosatt 3 miljarder dollar till juridiska kostnader i vad som enligt Wall Street Journal kan bli den största boten någonsin för ett amerikanskt techbolag.

Bolagets nuvarande kassa täcker den förmodade boten med råge. Facebook har omkring 42 miljarder dollar i likvida tillgångar.

Facebooks resultat per aktie blev 1,89 dollar för det första kvartalet 2019, vilket var högre än Bloomberg News snittprognos på 1,62 dollar per aktie.

Omsättningen var 15,1 miljarder dollar, något över Bloombergs snittprognos på 14,97 miljarder dollar.

Dagliga aktiva användare ökade med 8 procent jämfört med motsvarande kvartal året innan och var i linje med marknadens förväntan.

(Direkt/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer