Hoppa till innehållet

Facebook-läckan: Det här har hänt

Cambridge Analytica ska ha samlat in information om 50 miljoner Facebook-användare. Di Digital reder ut turerna kring techjättens historiska läcka. 

Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg.
Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg.Foto: Eric Risberg

Nyheterna har avlöst varandra sedan avslöjandet om att data om miljoner Facebook-användare använts som analysunderlag för politiska kampanjer. Här är händelseförloppet dag för dag.

Lördag

New York Times avslöjar att analysfirman Cambridge Analytica ska ha tankat ner personlig information om Facebook-användare. Detta via psykologen Aleksandr Kogans personlighetstest-app "thisisyourdigitallife" som 270 000 användare fick betalt för att logga in på med sina Facebook-konton. På så sätt försåg de Cambridge Analytica med sina och även sina vänners uppgifter. Detta bryter mot Facebooks regler. 

Cambridge Analytica, som grundades 2013 i syfte att sälja sina tjänster till republikanska kampanjer, ska sedan ha sålt informationen till Donald Trumps valkampanj 2016. Cambridge Analyticas vd Alexander Nix hävdar att företaget inte har gjort något fel. 

Totalt ska analysfirman ha kommit över information om 50 miljoner Facebook-användare, utan deras tillåtelse. Dataläckan är en av de största i Facebooks historia. Techjätten tar tydligt avstånd från analysfirman, men enligt New York Times hade företaget betydligt större tillgång till Facebook-datan än vad techbolaget ville ge sken av. 

Läs mer: Analysfirman samlade information om 50 miljoner Facebook-användare 

Måndag

Det uppdagas att Facebook kan komma att stämmas på mångmiljardbelopp. Detta då onlinejättens hantering av information kopplat till skandalen kan bryta mot USA:s förordningar. 

Facebook-aktien störtdyker 8 procent under måndagens handel och för grundaren och vd:n Mark Zuckerberg, som äger 400 miljoner aktier i bolaget, innebar det en förlust på närmare 50 miljarder kronor. 

Läs mer: Facebook kan dömas till mångmiljardbelopp

Läs mer: Zuckerbergs nota för dataläckan: 50 miljarder

Tisdag

New York Times rapporterar att Facebooks informationssäkerhetschef Alex Stamos lämnar företaget. Detta efter interna dispyter om hur bolaget bör hantera sin roll i spridningen av desinformation. Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters lämnar Alex Stamos i augusti men har redan fått en förändrad roll på företaget. Han nekar till uppgifter om att han ska ha fått sparken. 

Läs mer: Uppgifter: Toppchef lämnar Facebook

Några timmar senare rapporterade Reuters att den brittiska datainspektionen, ICO, förbereder razzia av Cambridge Analyticas London-kontor för att få tillgång till företagets servrar.

Samtidigt har Facebook anlitat IT-forensiker för att undersöka hur datan hanterats. Men den brittiska datainspektionen kommer även att granska Facebooks agerande efter dataläckan och uppmanar techjätten att avsluta den egna utredningen av Cambridge Analytica. 

Läs mer: Efter Facebook-läckan: Brittiska datainspektionen förbereder razzia

Läs mer: Facebook under lupp efter jätteläckan 

Facebook har under tisdagen kallat till krismöte med alla anställda efter avslöjandet. Enligt tech-tidningen The Verge kommer mötet att hållas klockan 18 svensk tid. Mark Zuckerberg kommer inte att vara närvarande, utan mötet kommer i stället att hållas av chefjuristen Paul Grewal.  

Den amerikanska federala handelskommissionen (FTC) beslutade under tisdagseftermiddagen att utreda Facebooks andvändning av sina användares privata information, enligt Bloomberg. FTC-kommissionen kan avgöra om bolaget tvingas till mångmiljardsböter. 

Under tisdagskvällen framkom det en hemlig inspelning av brittiska Channel 4 där vd:n Alexander Nix uppger att Cambridge Analytica spelade en viktig roll i att säkra Donald Trumps vinst i USA-valet 2016, bland annat genom självförstörande e-postmeddelanden som skulle försvåra utredningar. 

”Det finns inga bevis, inga pappersspår, ingenting”, säger Alexander Nix på bandet.

De senaste dagarnas uppgifter fick Cambridge Analyticas styrelse att under tisdagskvällen, temporärt stänga av vd:n. 

Läs mer: Facebook-läckan: Nu stängs Cambridge Analyticas vd av 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera