Hoppa till innehållet

Facebook-läckan: Det här kommer Zuckerberg säga till kongressen

I sitt tal till kongressen kommer Mark Zuckerberg förklara hur Facebook-läckan kunde ske och vad techjätten ska göra framgent. Däremot kan han även vänta sig en rad andra frågor när han möter USA:s senat på tisdagskvällen.

Mark Zuckerberg är vd och grundare av Facebook.
Mark Zuckerberg är vd och grundare av Facebook.Foto: Steven Senne

Under tisdagen och onsdagen kommer Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg att få stå till svars för hur 87 miljoner Facebook-användares data kunde läcka till analysbolaget Cambridge Analytica. Inför utfrågningen först i i senaten och sedan i representanthuset har Facebook förberett ett uttalande där han förklarar vad som gjorde det möjligt för situationen att uppstå och vad Facebook gör nu.

Förutom att prata om den senaste läckan kommer Mark Zuckerberg även att svara på samma frågor om hur det sociala nätverket tillät ryska aktörer sprida fake news genom sitt automatiserade annonsverktyg.

Läs även: Rysk propaganda nådde 10 miljoner Facebook-användare 

Förutom fejk-annonserna från ryska trollfabriker ska den ryska byrån Internet Research Agency ha nått 126 miljoner användare genom Facebook. På Instagram ska byrån ha nått ytterligare 20 miljoner användare med disinformation, skriver Facebook i uttalandet. 

Mark Zuckerberg tar på sig ansvaret för det som har hänt: 

”Det var mitt misstag och jag är ledsen. Jag startade Facebook, jag driver det och jag är ansvarig för vad som händer där.”

Läs hela Zuckerbergs förberedda tal här.

Uttalandet i sig besvarar inte alla frågor som kongressen har. Frågorna rör till exempel varför Facebook, som visste om Cambridge Analytica-läckan redan 2015, väntade till efter den senaste vändan medierapportering med att berätta för användare och myndigheter om det.

En annan fråga som många vill ha svar på är om datan som Cambridge Analytica fick tag på redan 2013 fortfarande finns tillgänglig hos analysbolaget.

Läs även: 55 000 svenska Facebook-användare drabbade av läckan

Mark Zuckerberg har uppgett att Facebook sätter sina användare före vinst men frågan är hur mycket pengar de är villiga att offra för att se till att de får kontroll på sina användares uppgifter. 

Facebook har ett börsvärde på över 450 miljarder kronor och över 2 miljarder användare.

Det har även kommit förslag på hur myndigheter på ett bättre sätt ska kunna reglera techjätten för att liknande läckor inte ska kunna hända igen. Facebook har tidigare uppgett att de är kapabla att reglera sig själva och de senaste förändringarna inom Facebook ska vara tecken på att de är proaktiva. Om det räcker för politikerna i senaten och representanthuset återstår att se.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera