Annons

Facebook lovar 100 procent förnybart till 2020

En av anledningarna till att Facebook valde att bygga sin första europeiska serverhall i Luleå var tillgången på förnyelsebar energi.
En av anledningarna till att Facebook valde att bygga sin första europeiska serverhall i Luleå var tillgången på förnyelsebar energi. Foto: Susanne Lindholm / TT
Den sociala mediejätten Facebook har presenterat en plan för att minska sina utsläpp av växthusgaser med 75 procent samt övergå helt till förnybar el på två års sikt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den eltunga driften av serverhallar är en av de största hållbarhetsutmaningarna för nätjättar som Facebook, Google och Amazon. Under tisdagen offentliggjorde Facebook i ett inlägg på sin hemsida sina avsikter att minska sina utsläpp av växthusgaser med 75 procent och att dessutom helt övergå till att använda förnybara energikällor för att driva verksamheten 2020.

Läs mer: Ica och Axfood satsar på klimatdata 

Så sent som i maj i år tecknade Facebook ett avtal med svenska Vattenfall för leverans av elproduktionen från tre nya norska vindkraftparker. Målet är att förse Facebooks nordiska datacenter i Odense, Danmark, och i Luleå med el. Enligt Vince Van Son, kommersiell direktör för energi och infrastruktur vid Facebook, är projekt Facebooks hittills största för förnybar energi i Europa.

2015 satte Facebook målet att använda 50 procent förnybar energi 2018, ett mål de nådde 2017.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer