Annons

Facebook missar målet att lansera kryptovaluta nästa år

Mark Zuckerberg har hamnat i trångmål sedan bland andra Visa, Mastercard och Paypal valt att hoppa av techjättens kryptovaluta Libra.
Mark Zuckerberg har hamnat i trångmål sedan bland andra Visa, Mastercard och Paypal valt att hoppa av techjättens kryptovaluta Libra.
Facebook ser inte ut att nå målet om att lansera kryptoprojektet Libra under 2020, skriver Financial Times. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under måndagen höll styrelsen sitt första möte och efterföljande besked klargjorde att det blir svårt att ta sig igenom alla regleringshinder innan slutet på nästa år, enligt tidningen.

Förväntningarna om att projektet fördröjs följer en period av häftig kritik mot det kontroversiella projektet från politiker på båda sidorna om Atlanten.

”Även om vi kanske vore redo med teknologin så är reglering något som bär med sig de största osäkerheterna”, sade Dante Disparte, vice ordförande i Libras styrelse.

Politiker har varslat om att projektet, där Facebook avser ge ut en digital valuta åt sina 2,4 miljarder användare, bär med sig risker för den finansiella stabiliteten genom att det utgör ett hot mot det globalt etablerade valutasystemet i det långa loppet. Dessutom har risken för att den digitala valutan utnyttjas för penningtvätt lyfts.

”Vi måste säkerställa att vi går tillväga med rätt licensiering, och den delen kanske vi inte hinner få klart i tid”, sade vice ordföranden.

Läs mer: Paypals vd till Di: Därför hoppar vi av Facebooks kryptovaluta 

Libra kommer inte lanseras någonstans i världen innan man försäkrat regelefterlevnad i Europa och USA, fortsatte han.

Inte bara bland politiker utan också flera centralbankstoppar har riktat massiv kritik mot idén att låta bolag utfärda valuta. Federal Reserves ordförande Jerome Powell har påpekat att det föreligger flera allvarliga problem med hänsyn till integritet, penningtvätt, konsumentskydd och ekonomisk stabilitet.

ECB-ledamoten Yves Mersch varslade i september om att stater är de enda institutioner som kan utfärda valutor, avfärdat Libra som en kartell, pekat ut partner i projektet som ”ett gäng kvasiregenter” och uppmanat medborgare att negligera Facebooks ”förrädiska löften”. 

Partnersamarbetet inom Facebooks Libra, som backats upp av ett antal aktörer inom teknologi, finans och konsumenttjänster, har förfallit de senaste veckorna. 

Läs mer: Finansjättarna hoppar av Facebooks kryptovaluta 

Visa, Mastercard, Booking.com, Paypal och Ebay är några av de som deltagit i strömhopp från projektet. För närvarande finns dock 21 partner kvar, bland annat Spotify och Uber, och Dante Disparte var noga med att påpeka att Facebook bara är en av aktörerna.

”Varje medlem kommer ha samma makt och privilegier - inklusive Facebook”, sade han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer