Hoppa till innehållet

Facebook satsar på AR och VR

I veckan pågår Facebooks årliga utvecklarkonferens i Silicon Valley, där bland annat AR och VR är i fokus. Vi sammanfattar några av bolagets lanseringar och reder ut varför de är viktiga.

 

En gruppchatt i Facebooks nya virtuella värld Spaces.
En gruppchatt i Facebooks nya virtuella värld Spaces.

Den här veckan vill Facebook tjusa utvecklare på sin årliga utvecklarkonferens F8 i San Jose, Kalifornen. Och med sina över 1,8 miljarder användare har bolaget stort inflytande i utvecklarvärlden.

Grundaren och vd:n Mark Zuckerberg inledde F8 på temat alternativa verkligheter. Han intog scenen i sin vanliga uniform – grå t-shirt och jeans – och la ut orden om bolagets satsningarna på bland annat augmented reality, virtual reality och förbättringar i chattbot-plattformen i Messenger.

Facebooks nya ”Camera Effects Platform” är en utveckling av ”Facebook Camera” med filter, ramar och olika effekter (lika Snapchats) som lanserades för en månad sedan. Den nya plattformen har AR-funktioner där utvecklare kan skapa olika filter, effekter och 3D-objekt för Facebook Camera. Den är också anpassad är att fungera med hårdvara, som olika AR-glasögon i framtiden.

Foto: Facebook har på senare tid kritiserats för att kopiera Snapchats olika funktioner, med både filter och så kallade ”stories” där användarna kan lägga upp liveklipp. Mark Zuckerberg menar dock att dessa inslag bara är en del av plattformen, som användarna bara har fått se en bråkdel av.

Bakom kameraplattformen står bland annat 13th Lab, det svenska bolaget som Facebook köpte upp 2015.

På F8 presenterade Mark Zuckerberg även en ny social VR-produkt, Spaces, i form av en virtuell värld där användarna kan träffas genom avatarer. Det låter ungefär som en mer avancerad och verklighetsbaserad version av gamla Second Life, som några av oss säkert minns från hajpen för tio år sedan.

Facebook vill göra VR-upplevelsen till en gruppaktivitet med Spaces, där användarna kan chatta, prata, rita och titta på videoklipp tillsammans genom Facebooks VR-glasögon Oculus Rift.

Foto:

Spaces är Facebooks första försök att integrera VR-glasögonen i sin grundplattform, tre år efter uppköpet av Oculus AI, och det kommer säkerligen fler. Men Facebook vill också finnas på andra VR-plattformar med Spaces och inte bara Oculus Rift, vilket tyder på en öppen VR-strategi.

En annan av Facebooks lanseringar på F8 var en flik i Messenger som låter användare upptäcka nya chattbotar. Botar är enkelt förklarat artificiell intelligens i form av digitala assistenter som vi kan använda för olika tjänster. Det kan handla om att boka resor, läsa nyheter och spela spel. 

Det var för ett år sedan som Facebook släppte sin botplattform för utvecklare och sedan dess har det tagits fram 100 000 botar för Messenger. Problemet är dock att det är svårt att hitta dem.

Det vill Facebook råda bot på med genom en flik med populära botar, QR-koder som kopplar en direkt till en bot och en chattfunktion – ”chat extensions”, där man kan använda botar direkt i konversationer på Messenger. Det kan till exempel handla om att boka hotell och flygresor tillsammans.

Här listar Facebook alla nyheter hittills från F8.

Läs också: Därför pratar alla plötsligt om botar

Här inleder Mark Zuckerberg F8:

 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera