Annons

Facebook ska kartlägga coronasmittans rörelser

Coronaviruset och Facebooks vd Mark Zuckerberg.
Coronaviruset och Facebooks vd Mark Zuckerberg.
Facebook ska låta användarna bistå Carnegie Mellon-universitetet med symptomuppgifter för att kartlägga covid-19-smittans rörelser. Idén påminner om något som efterfrågats av Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Uppgiften går att läsa på Facebooks nyhetssida.

Målet med undersökningen är att forskare ska få möjlighet att förutsäga var det kommer behövas medicinska resurser för att hantera områden där det under kommande perioder väntas bli en högre koncentration av smittade, skriver Facebook.

Via en länk på startsidan kommer användarna ledas vidare till en enkät med ett självtest där användaren får uppdatera om sitt hälsoläge för Carnegie Mellon.

Facebook lovar att inte dela ut användarinformation och Carnegie Mellon-forskarna kommer inte dela ut individernas symptomuppgifter, skriver det sociala nätverket.

Upplägget liknar den teknik som Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell efterfrågat. 

Den 27 mars kunde Di Digital rapportera att Tegnell diskuterat frågan med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Beslutet blev att låta MSB ta ansvar för den tekniska utvecklingen av en webbsida eller app i samråd med Folkhälsomyndigheten.

”Det vi framför allt är intresserade av just nu är hur spridningen utvecklar sig i olika delar landet. Vi vill kunna rikta våra åtgärder och informationsgivning på ett bra sätt”, sa Anders Tegnell till Di Digital då.

Läs mer: Anders Tegnell låter MSB bygga Corona-sajt – vill ha folkets hjälp att kartlägga spridningen

I många fall handlar det om att ta in information från personer med milda symtom, som inte ens kan vara säkra på om de lider av covid-19 eller ej. 

”Det skulle vara bra att se hur många som drabbats av mild sjukdom. Att få en känsla för hur många som stannat hemma. Det skulle ge en signal om utvecklingen runt om i landet. Våra tester är ju begränsade och sker främst inom vården och på äldreboenden”, sa Anders Tegnell den 27 mars.

Di Digital har sökt MSB flera gånger sedan dess, utan att få någon klarhet i vad som händer i frågan.

Flera länder i Asien har motverkat spridningen av coronaviruset på teknisk väg. Invånare i Sydkorea har exempelvis kunnat få sms när de varit på platser där personer vistats som senare bekräftats ha Covid-19. Även länder som Tyskland, Danmark och Norge uppges ägna sig åt smittspårning med hjälp av mobildata, enligt Sveriges Radio.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer