Annons

Facebook stämmer spionbolag efter hackerattack

Appen Whatsapp syns på en mobilskärm.
Appen Whatsapp syns på en mobilskärm. Foto: Andy Wong
1400 konton på kommunikationsappen Whatsapp ska ha blivit avlyssnade av ett israeliskt bolag som tar fram spionprogram. Det framgår av stämningsansökan från Whatsapps moderbolag Facebook, rapporterar Bloomberg News.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Whatsapp har marknadsfört sig som en säker app för att ringa eller skicka meddelanden krypterat. De senaste åren har det dock kommit flera uppgifter om bakdörrar och kryphål i appen. Förra året använde omkring 1,5 miljarder människor appen varje månad. 

Det israeliska bolaget NSO ska ha hackat sig in i 1400 konton på Whatsapp mellan januari 2018 och maj i år, enligt en stämning som lämnats in till rätten i San Francisco. Attacken ska särskilt ha riktat in sig på juridiska ombud, journalister, människorättsaktivister, politiska avhoppare, diplomater och andra statliga högre tjänstemän, enligt Bloomberg News.

Det installerade spionprogrammet Pegasus kan användas till att läsa all e-post och meddelanden på telefonen, lyssna på samtal och slå på kameran och mikrofonen för att se och lyssna på det som händer omkring, enligt Financial Times.

Whatsapps krypteringsskandaler slår även mot moderbolaget Facebook som har tänkt använda tekniken på andra plattformar, enligt The Information.

NSO slår tillbaka mot anklagelserna med att deras teknik inte används mot människorättsaktivister och journalister utan är till för att hjälpa stater att bekämpa terrorism och svåra brott.

Människorättsorganisationer har dock genom åren varnat för att NSO:s produkter används av stater mot kritiker och journalister. Visselblåsaren Edward Snowden hävdade förra hösten att NSO hade hjälpt Saudiarabien att spåra och döda kritikern Jamal Khashoggi. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer