Hoppa till innehållet

Facebook stoppar planer på nytt datacenter i Sverige

Facebook var nära att etablera ännu ett datacenter i Sverige. Men techjätten drog sig i somras ur långtgående diskussioner med Gävle kommun, rapporterar Gefle Dagblad.

Under 2013 visade Facebook upp sitt datacenter i Luleå för journalister. Men det blir ingen liknande anläggning i Gävle.
Under 2013 visade Facebook upp sitt datacenter i Luleå för journalister. Men det blir ingen liknande anläggning i Gävle.Foto: Susanne Lindholm (TT).

Den amerikanska techjätten Facebook planerade att öppna ett datacenter på den nedlagda flygplatsen i Rörberg utanför Gävle, avslöjar Gefle Dagblad. Men i juni år beslutade sig bolaget för att backa från planerna.

Flera avtal skrevs mellan Gävle kommun och bolaget Geieren Sweden AB, som ingår i en företagsgrupp där Facebook i USA är koncernmoder. 

”Efter balansdagen beslutades att avbryta vidareutveckling av datacenterprojektet”, skriver bolaget i sin årsredovisning för 2018.

Totalt fick Geieren Sweden AB 27 miljoner kronor i aktieägartillskott från Facebook för att planera etableringen, enligt bokslutet som Di Digital tagit del av. 

Enligt vad Gefle Dagblad erfar beslutade sig Facebook att dra sig ur projektet eftersom deras specifika tekniska lösningar inte fungerade på platsen i fråga. 

Gävle kommun har inte velat kommentera orsakerna till de fallerade planerna. Kommunen ska själva ha lagt ner omkring 15 Mkr på förberedelserna inför affären, skriver Gefle Dagblad

Sedan tidigare har det rapporterats att projektet skulle leda fram till 100-200 nya arbetstillfällen. Den aktuella tomten är 160 hektar stor.

Om planerna hade blivit verklighet skulle Facebook bli granne med Microsoft, som har köpt mark för 140 miljoner kronor med sikte på att bygga datacenter på en tomt som ligger på andra sidan vägen i Rörberg.

Facebook driver sedan 2013 en stor anläggning med flera serverhallar i Luleå. Totalt har bolaget investerat nästan 9 miljarder kronor i Sverige.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera