Annons

Facebook stoppar planer på nytt datacenter i Sverige

Under 2013 visade Facebook upp sitt datacenter i Luleå för journalister. Men det blir ingen liknande anläggning i Gävle.
Under 2013 visade Facebook upp sitt datacenter i Luleå för journalister. Men det blir ingen liknande anläggning i Gävle. Foto: Susanne Lindholm (TT).
Facebook var nära att etablera ännu ett datacenter i Sverige. Men techjätten drog sig i somras ur långtgående diskussioner med Gävle kommun, rapporterar Gefle Dagblad.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den amerikanska techjätten Facebook planerade att öppna ett datacenter på den nedlagda flygplatsen i Rörberg utanför Gävle, avslöjar Gefle Dagblad. Men i juni år beslutade sig bolaget för att backa från planerna.

Flera avtal skrevs mellan Gävle kommun och bolaget Geieren Sweden AB, som ingår i en företagsgrupp där Facebook i USA är koncernmoder. 

”Efter balansdagen beslutades att avbryta vidareutveckling av datacenterprojektet”, skriver bolaget i sin årsredovisning för 2018.

Totalt fick Geieren Sweden AB 27 miljoner kronor i aktieägartillskott från Facebook för att planera etableringen, enligt bokslutet som Di Digital tagit del av. 

Enligt vad Gefle Dagblad erfar beslutade sig Facebook att dra sig ur projektet eftersom deras specifika tekniska lösningar inte fungerade på platsen i fråga. 

Gävle kommun har inte velat kommentera orsakerna till de fallerade planerna. Kommunen ska själva ha lagt ner omkring 15 Mkr på förberedelserna inför affären, skriver Gefle Dagblad

Sedan tidigare har det rapporterats att projektet skulle leda fram till 100-200 nya arbetstillfällen. Den aktuella tomten är 160 hektar stor.

Om planerna hade blivit verklighet skulle Facebook bli granne med Microsoft, som har köpt mark för 140 miljoner kronor med sikte på att bygga datacenter på en tomt som ligger på andra sidan vägen i Rörberg.

Facebook driver sedan 2013 en stor anläggning med flera serverhallar i Luleå. Totalt har bolaget investerat nästan 9 miljarder kronor i Sverige.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer