Annons

Facebook tar bort hundratals falska sidor med ursprung i Ryssland

Facebook har raderat hundratals konton och inlägg som anses ha ingått i påverkansförsök med ursprung i Ryssland och Ukraina.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Facebook har tagit bort hundratals konton och sidor som anses vara ”fake news”. Enligt bolaget ägnade sig dessa åt ”koordinerat inautentiskt beteende”.

Det ska enligt bolaget ha rört sig om ett nätverk med sitt ursprung i Ryssland som senare har spridits till Baltikum, Centralasien, Kaukasien samt Central- och Östeuropa. Det ska ha omfattat 364 olika sidor på nätverket.

"Vi tar ner dessa sidor och konton baserat på deras beteende, inte innehållet de lägger upp. I dessa fall har människorna bakom aktiviteterna samverkat och använt sig av fejkkonton för att förvränga sin identitet”, skriver Facebook i ett uttalande.

Sidorna ska ha presenterat sig som källor till nyheter, väder, sport eller som enskilda politiker i totalt 13 länder, däribland Ryssland, Litauen, Estland, Litauen, Georgien, Moldavien och flera länder i Centralasien.

Ett av kontona ska ha delat material från den statliga ryska nyhetsbyrån Sputnik om Vitrysslands diktator Aleksandr Lukasjenko.
Ett av kontona ska ha delat material från den statliga ryska nyhetsbyrån Sputnik om Vitrysslands diktator Aleksandr Lukasjenko. Foto: Facebook

Kontona med ursprung i Ryssland ska ha stått som värd för omkring 190 olika evenemang på Facebook, varav ett hade 1200 intresseanmälningar. Sammanlagt har de köpt reklam på Facebook för totalt 1,2 miljoner kronor, uppger bolaget.

Utöver detta ska Facebook, efter ett tips från amerikanska myndigheter, ha tagit bort 107 grupper, konton och sidor samt 41 Instagramkonton med ursprung i Ukraina. Dessa ska ha köpt reklam på Facebook för 225.000 kronor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer