Annons

Facebook tar sin Youtube-konkurrent till Sverige

Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg.
Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg. Foto: David Paul Morris
Den sociala nätverksjätten Facebook rullar ut sin videotjänst "Watch" globalt. I september kommer Youtube-utmanaren till Sverige.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Videotjänsten, som är en utmanare till Google-ägda Youtube, gör det möjligt för plattformens användare att bland annat ta del av tv-serier och videor direkt via Facebook.

"Watch" lanserades i USA under 2017 med det uttalade målet att utmana etablerade aktörer på området. 

Antalet amerikaner som tittar över en minut på rörligt material i Watch har ökat till 50 miljoner per månad, enligt Facebooks biträdande produktchef Fidji Simo.

Läs mer: Amazons plan: Twitch ska döda Youtube 

Först ut att få ta del av videotjänsten i Europa är Storbritannien och Irland, där den lanseras i veckan. Först i september lanseras tjänsten i Sverige samt i länder som Norge, Tyskland och Spanien.

Affärsmodellen på Facebooks "Watch" är att berättigade innehållsskapare kan börja tjäna pengar genom reklampauser i sitt delade material.

Villkoren kommer att bli densamma som för videoskaparna i USA, 55 procent av de automatiserade annonsintäkterna går till upphovsmakaren medan resterande 45 procent hamnar i Facebooks ficka.

Läs mer: Facebook lovar 100 procent förnybart till 2020 

Under den korta tid videotjänsten har funnits har den klarat av att locka många tittare till vissa av programmen. Några stora attraktioner har varit livesändningarna av sportinnehållet med golfturneringen PGA Tour och Major League Baseball.

Framöver avser techjätten att satsa på ett starkare utbud kring "Watch" i form av nya program, bland annat med fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo och skådespelerskan Catherine Zeta Jones.

(TT/Finwire/Di Digital)

Läs mer: Facebook förlorar toppchef – går till Netflix 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer