Annons

Facebook: Vi vänstervrider inte nyhetsflödena

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg (i mitten) under ett evenemang på företagets huvudkontor.
Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg (i mitten) under ett evenemang på företagets huvudkontor. Foto: Facebook
Facebook säger sig inte snedvrida sina nyhetsflöden. Detta sedan amerikanska medier rapporterat att plattformens redaktörer rutinmässigt utelämnat politiskt konservativa nyhetskällor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Facebooks nyhetssektion, som finns under rubriken ”trending”, ska enligt företaget vara neutral och spegla de ämnen som diskuteras mest.

 

Det var definitivt partiskt. Vi gjorde det subjektivt

 

Enligt amerikanska Gizmodo har dock flera nyhetsredaktörer, som på Facebook kallas "kuratorer", berättat om hur de bland annat stoppat nyheter om konservativa politiker. Artiklar som plockades upp av Facebooks nyhetsalgoritm stoppades manuellt, såvida inte stora massmedier som New York Times eller CNN uppmärksammade samma nyhet.

"Det var definitivt partiskt. Vi gjorde det subjektivt. Det beror bara på vem kuratorn är och vilken tid på dagen det är", sade en av Gizmodos källor.

Blogg: Så styr Facebook den svenska samhällsutvecklingen

Facebooks nyhetsredaktion består av en mindre grupp unga journalister, som i de flesta fall utbildats på något av USA:s anrika ”Ivy league”-universitet. Redaktörernas ansvar är att sätta rubriker och skriva ingresser till nyheterna samt länka vidare till nyhetssajter. Trending-sektionen, som lanserades 2014, betraktas allmänt som ett av internets främsta skyltfönster för nyheter.

Enligt Facebook finns det tydliga regler för att förhindra snedvridning i nyhetsurvalet.

”Det finns rigorösa riktlinjer för granskningsgruppen som ska säkra pålitlighet och neutralitet. Dessa riktlinjer tillåter inte undertryckande av politiska perspektiv”, skriver Facebook i ett uttalande till nättidningen Business Insider.

Di Digital/Direkt

Läs mer: Facebook lanserar plattform för botar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies