Hoppa till innehållet

Facebookchefen: ”Börja med mångfaldsarbetet i tid”

På mediejätten Facebook sitter kvinnor på enbart en femtedel av techjobben. Det är en av utmaningarna för bolagets mångfaldschef Maxine Williams, som är på besök i Stockholm. "Det var bara för några år sedan som Facebook började tänka mer strategiskt när det gäller mångfald.”

Facebooks mångfaldschef Maxine Williams är på besök i Stockholm.
Facebooks mångfaldschef Maxine Williams är på besök i Stockholm.Foto: Jennifer Leahy

En mix av människor med olika erfarenheter och bakgrund skapar lönsamma företag och bidrar till innovation, visar forskning från bland annat MIT. I teknikvärlden är bristen på bland annat kvinnor dock ett problem som ofta lyfts fram.

På jätten Facebook, med sina över 20 000 anställda globalt, var endast 15 procent av bolagets it-anställda kvinnor 2014. 

Att förändra detta är ett av målen för bolagets mångfaldschef Maxine Williams, som besökte Stockholm under veckan.

”Ju mer mångfald vi har, speciellt i grupper som arbetar med att lösa komplexa problem, desto bättre resultat kommer vi att få. En mix av människor ökar möjligheten att se saker från en annan synvinkel och ger fler perspektiv. Det skapar dessutom team som är mindre sårbara och mer kreativa och dynamiska. Allt det här är fördelar som kommer med mångfald”, säger hon.

Se även: Live: #Metoo på agendan – Facebooks mångfaldschef är i Stockholm 

När Maxine Williams började på Facebook hade hon precis förflyttat en global juristfirma från 43:e plats till 1:a på listan över juristfirmors mångfald. 

Under hennes tid på Facebook har andelen kvinnor ökat till 19 procent. Mycket återstår innan man når 50 procent vilket är hennes slutgiltiga mål när det gäller könsfördelning.

Kvinnor är dock bara en av de grupper som är underrepresenterade både i Silicon Valley och på techbolag globalt. Etnisk mångfald är en annan prioritet för Maxine Williams.

Förutom att utbilda anställda om fördomar och partiskhet angående stereotyper har Facebook även en regel när det gäller intervjuer för jobb.

”När en chef på Facebook nyanställer förväntas den numera alltid intervjua åtminstone en person med en minoritetsbakgrund för jobbet. Vi förväntar oss inte att man ska rekrytera någon för att den kommer från en underrepresenterad grupp utan vi vill att man ska anställa någon som är perfekt för jobbet och som är en tillgång för företaget. Målet med regeln är att lära individer att göra saker annorlunda men även bygga ett system som uppmuntrar mångfald. Det är något som alla arbetsgivare kan göra”, säger Maxine Williams.

Läs även: Facebook letar personal i underrättelsevärlden 

Men ibland går arbetet trögt. Den nödvändiga förändringen hade varit lättare om den hade börjat tidigare, när Facebook fortfarande låg i startgroparna, menar Maxine Williams. 

”Vi började som ett startup i ett studentrum. Mark (Zuckerberg red. anm) tittade på sina korridorskompisar och bjöd in dem på resan. Det var bara för några år sedan som Facebook började tänka mer strategiskt när det gäller mångfald”, säger hon och fortsätter:

”För de startupbolag som har tillgängligt kapital är mitt råd att sätta igång på en gång. Har du ett kärnteam som består av en mix av människor blir det lättare för dig att fortsätta bygga organisationen utifrån det. Ett diversifierat kärnteam är starkare, mer innovativt och levererar bättre resultat.”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera