Annons

Facebooks rekordtåg fortsätter

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg på bolagets utvecklarkonferens F8 för några veckor sedan.
Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg på bolagets utvecklarkonferens F8 för några veckor sedan. Foto: TT/Eric Risberg
Facebook krossade återigen Wall Streets förväntningar. Omsättningen ökade med 50 procent under det senaste kvartalet och användarantalet fortsätter uppåt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Facebooks kvartalsrapporter är ganska förutsägbara vid det här laget. De brukar numera innehålla rekordsiffror på alla fronter och den här gången var inget undantag.

Bolagets omsättning gick upp med hela 52 procent under det senaste kvartalet, jämfört med samma period i fjol. I dollar uppgick försäljningen till 5,38 miljarder, motsvarande över 45 miljarder svenska kronor.

Majoriteten av intäkterna kommer från mobilen, närmare bestämt 82 procent - en siffra som är 9 procent högre än under samma kvartal förra året. Men för bara några år sedan ifrågasattes det hur Facebook skulle klara av den mobila övergången.

Nettovinsten var tre gånger så hög under kvartalet och landade på 1,5 miljarder dollar.

Antal aktiva användare i nätverket varje månad är 1,65 miljarder, en ökning med 15 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Användarantalet som är aktiva på Facebook varje dag är 1,09 miljarder, vilket innebär en ökning med 16 procent.

Användarna lägger 50 minuter i nätverket varje dag.

Aktiva användare i månaden är det mått som sociala nätverk brukar använda, men Facebook är så stort att man även redovisar dagliga aktiva användare.

"Användarna lägger i snitt 50 minuter varje dag på Facebook, Messenger och Instagram", sa Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg, i ett resultatsamtal med analytiker på onsdagskvällen. 

Han sa att Instagram har 200 000 annonsörer, men hur mycket pengar Facebook drar in på fotoappen är inget man särredovisar.

Mark Zuckerberg kommenterade också bolagets satsningar på virtul reality, VR, och headsetet Oculus Rift. Han sa att han ser det som ett långsiktigt projekt snarare än något som ska generera snabba pengar.

"Det är tidigt i utvecklingen och det kommer att ta lång tid", sa han.

Läs också: Facebook lanserar plattform för botar

I samband med kvartalsrapporten framkom även att Facebooks styrelse har ställt sig bakom ett förslag om en omklassificering av bolagets aktier. Blir förslaget godkänt får aktieägare två C-aktier för en klass A- eller B-aktie.

"Vi är har ett långsiktigt fokus och det är det främsta skälet för förslaget", hävdade Mark Zuckerberg under samtalet.

Enligt kvartalsrapporten är "förslaget designat för att skapa en kapitalstruktur som bland annat kommer låta oss forsätta vara fokuserade på Mr. Zuckerbergs vision för bolaget och uppmuntra honom att fortsätta leda Facebook". 

Mark Zuckerberg har tidigare meddelat att han över tid kommer ge bort det mesta av sitt aktieinnehav till ändamål som han och sin äkta hälft Chan Zuckerberg vill stödja. Förslaget skulle kunna ge honom möjlighet att sälja en del av sina aktier utan att förlora kontrollen över Facebook.

Läs mer: Mark Zuckerberg ger bort 99 procent av sina aktier i Facebook

Facebooks aktievärde har ökat med 35 procent det senaste året. Vid förra kvartalsrapporten i slutet av januari rusade kursen för att sedan dippa tillbaka ner, men sedan dess har den gått stadigt uppåt. 

När kvartalssiffrorna kom sent på onsdagskvällen svensk tid gick kursen upp med nära 6 procent i handeln efter börsens stängning, och fortsatte klättra till närmare 9 procent.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer