Annons

Facebooks tidigare säkerhetschef: Zuckerberg borde avgå

Alex Stamos och Mark Zuckerberg.
Alex Stamos och Mark Zuckerberg. Foto: Web Summit och TT.
Mark Zuckerberg borde avgå som vd och det finns rimliga anledningar till att stycka upp Facebook. Det menar Alex Stamos, som fram till i fjol var säkerhetschef på techjätten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Facebooks tidigare säkerhetschef Alex Stamos tycker att Mark Zuckerberg borde avgå som vd för bolaget. Det rapporterar CNBC

Enligt Alex Stamos finns det substans i klagomålen om att Zuckerberg ska ha alltför mycket makt.

”Det finns ett legitimt argument för det. Han borde ge upp en del av den makten. Om jag vore han skulle jag gå och utse en ny vd för företaget”, säger han.

I stället pekar han ut Microsofts toppchef Brad Smith som en lämplig kandidat för jobbet.

”Han borde anställa en vd som kan hjälpa till att signalera både internt och externt att kulturen måste förändras”, säger Alex Stamos.

Alex Stamos kom till Facebook från Yahooo under 2015, men lämnade posten som säkerhetschef i fjol efter meningsskiljaktigheter med övriga ledningen. 

Mark Zuckerberg är majoritetsägare i Facebook samt dess styrelseordförande och vd.

Facebooks aktie har i princip varit oförändrad de senaste två åren. Under perioden har Cambridge Analytica-skandalen briserat, samtidigt som det lyfts kritik över falsk nyhetsspridning på plattformen.

Alex Stamos menar också det finns rimliga anledningar till att stycka upp Facebook, men även andra techjättar som Google, av konkurrensskäl.

Han poängterar dock att en uppdelning automatiskt inte kommer lösa problemen med falska nyheter eller politisk påverkan på sociala medier. 

”Att ha tre bolag som har samma grundläggande problem gör ingenting bättre”, säger Alex Stamos enligt CNBC.

Läs mer: Zuckerberg köper sommarhus för en halv miljard 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies