Annons

Facit för Pokémon Go: 26 gånger högre vinst

Pokemon Go tog augmented reality, eller förstärkt verklighet, till en masspublik.
Pokemon Go tog augmented reality, eller förstärkt verklighet, till en masspublik. Foto: Kin Cheung/AP
Förra årets mobilspelshit gav en miljardvinst för The Pokemon Company.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Augmented reality-spelet Pokémon Go blev förra sommarens stora fluga. Pokémon-jägare syntes på gator och torg världen över.

I Sverige försökte mäklare sälja bostäder med antalet närliggande ”Poke stops” som argument. En person blev dömd för rattfylleri för att dennes nyktra medresenär ville sitta bredvid och spela spelet.

Pokémon Go gjorde även avtryck på finanserna hos rättighetsägaren The Pokémon Company, ett samriskbolag bildat av företagen Nintendo, Creatures Inc och Game Greak.

Läs mer: De lockar lägenhetsköpare med Pokemon Go

Bolaget är onoterat och behöver således inte rapportera sina resultat men enligt en spelblogg med fokus på Japan har The Pokémon Company publicerat sin senaste årsvinst i en annons i en statligt ägd tidning.

Hur gick det då? Vinsten för bolaget ska ha exploderat och nått 143 miljoner dollar, eller 1,2 miljarder kronor. Det är 26 gånger högre än bolagets vinst under det föregående räkenskapsåret. Siffran har rapporterats av Techcrunch.

Läs mer: Spray-veteran går in i svenskt AR-spel: ”Ett steg längre än Pokémon Go” 

Några försäljningssiffror framgår inte i annonsen men undersökningsföretaget App Annie har tidigare uppskattat att Pokémon Go sålde för 950 miljoner dollar i fjol.

Noterade Nintendo äger 32 procent av The Pokémon Company och har även en andel i delägaren Creatures Inc.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer