Annons

Facket: ”Techbolagen är en pensionsfälla”

Kivras vd Stefan Krook, Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, och Patrik Arnesson, vd för Forza Football.
Kivras vd Stefan Krook, Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, och Patrik Arnesson, vd för Forza Football.
Endast ett av tio techbolag erbjuder kollektivavtal – med medföljande tjänstepension. Det visar en genomgång av 100 startupbolag i techsektorn som gjorts av Sveriges Ingenjörer och Di Digital. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Digital tagit fram en lista med 100 techbolag som grundats i Sverige och fortfarande drivs självständigt, utanför börsen. Listan har sedan granskats av fackföreningen Sveriges Ingenjörer. De konstaterar att endast 9 av de 100 bolagen har kollektivavtal, med medföljande tjänstepension. Facket menar att många unga techarbetare därför riskerar en mager pension i framtiden.

”Visst är det en pensionsfälla. De flesta startupbolag erbjuder ju ingen tjänstepensionslösning alls”, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

De flesta startupbolag erbjuder ju ingen tjänstepensionslösning alls.

Hon menar att tjänstepension är extra viktigt för unga, eftersom det tidiga sparandet är så pass avgörande. 

”Det är ju pengarna man sparar tidigt i livet som hinner växa mest innan de tas ut i pension”, säger hon.

Bland de techbolag på Di Digitals lista som saknar kollektivavtal finns mängder med namnkunniga startupbolag, som Klarna, Tink, Lifesum, Acast och Football Addicts. 

Di Digital har endast tagit med bolag med svenska grundare och betydande verksamhet i Sverige. Börsbolag, som Spotify, är inte med. Inte heller bolag som köpts upp, som Izettle. Värt att nämna är dock att varken Spotify eller Izettle har kollektivavtal, enligt genomgången av Sveriges Ingenjörer. 

Men vissa techbolag erbjuder ju privata pensionsförsäkringar?

”Ja, men till helt andra villkor. Det är höga avgifter för medarbetarna och dyrt för bolaget. Saknar man kollektivavtal har man inte tillgång till våra storskaliga upphandlingar med låga avgifter. Resultatet blir lägre pension”, säger förhandlingschef Camilla Frankelius.

På betalbolaget Klarna, som är ett av Sveriges största startupbolag med cirka 1700 medarbetare i Sverige, har man en annan syn.

”Vi har tjänstepension för alla anställda över 25 års ålder hos oss. Vi har inte kollektivavtal, men vi erbjuder ersättning, förmåner och villkor som är över standard”, säger Johanna Nyman, kommunikationsansvarig på Klarna.

Patrik Arnesson, vd för techbolaget Forza Football med ett 60-tal medarbetare i Göteborg, ger ett snarlikt svar.

”Generellt förstår jag fackets existensberättigande, inte minst i gamla industrier. Men techbranschen är arbetstagarens marknad. Vi levererar bättre tjänstepension, fler försäkringar och högre löneökningar än de som facket företräder”, säger han.

Den entusiastiska grundaren nämner sedan en rad andra förmåner:

”Vi har privatvårdsförsäkring och kompensation vid föräldraledighet som är bättre än vid kollektivavtal. Vi har språklektioner för utländska medarbetare. Vidare blir alla anställda delägare. Det brukar inte facket fixa”, säger han.

Bland de techbolag som har kollektivavtal kan nämnas Design Online, Linas Matkasse och Kivra, som låter företag och myndigheter att skicka officiell post digitalt. Kivras vd Stefan Krook betonar vikten av att tänka på de långsiktiga personalfrågorna tidigt.

”Jag brukar ge rådet till unga startupgrundare att i alla fall försöka skugga ett kollektivavtal. Det är viktigt att ha justa villkor med friskvårdsbidrag, pension och föräldraersättning. Ingår man kollektivavtal får allt serverat”, säger han. 

Men Kivra har inte alltid haft kollektivavtal?

”Nej, vi hade skuggat kollektivavtal före anslutning för något år sedan. Men Kivra jobbar ju med grundläggande infrastruktur som a-kassor och fackföreningar och vi ville tydligare vara en integrerad del av den svenska modellen varför vi valde att även formellt ingå kollektivavtal.”

Nio av tio saknar kollektivavtal:

De nio som har:
Apotea, Adlibris, Avtal24, Design Online, Fidesmo, Teenage Engineering, Kivra, Linas Matkasse, Royal Design.

De 91 som inte har:
Audio Pro, 1928diagnostics, Acast, Amra, Babyshop, Bemz, Betalo, Bloglovin, Budbee, Bzzt, Caliroots.com, Convendum, Detectify, Diakrit, Digiexam, Doctrin, Dog Buddy, Dooer, DPOrganizer, Dreams, Dynamic Code, Easyhunt, Epidemic Sound, Fatshark Studios, Fishbrain, Football Addicts, Fundedbyme, Frisq, Funera, Fyndiq, Foxrey, Glimr, Glue, Hazelight, Instawork, Kameo, Modular Finance,  Moodelizer, Leasify, Taskrunner, Instabox, Instabridge, Ivyrevel, Klarna, Leandev, Lendify, Let's Deal, Lifesum, Like a Boss Games, Mapillary, Matsmart, Min Doktor, Minut, Mr Shoebox, Na-kd, Natural Cycles, Nowo, Orbital Systems, Pacemaker, Pepins, Prey Studios, Qasa, Rebtel, Recorded Future, Red Flag, Resolution Games, Sellpy, Sigmastocks, Soundtrack Your Brand, Trice, Kry (Webbhälsa AB), X5 Music, Star Stable, Sqore, Springworks, Voi Technology, Tessin, Tink, Tiptapp, Toborrow, TransferGalaxy, Truecaller, Trustly, Werlabs, Widespace, Virtusize, Visiba Care, Volumental, Yepstr, Zound Industries, Ztory.

Källa: Sveriges Ingenjörer. Lista av: Di Digital.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer