Annons

Lyckoträffen: Doldissvensken säljer bolaget för miljarder

Oskar Hjertonsson har grundat Cornershop.
Oskar Hjertonsson har grundat Cornershop. Foto: Press.
Exilsvensken Oskar Hjertonsson har byggt upp Latinamerikas största bolag för leverans av livsmedel hem till dörren. I fjol var han en hårsmån från att sälja sitt livsverk till Walmart – men nyligen stod det klart att Uber blir den nya köparen. Nu kan Di Digital avslöja prislappen i mångmiljardaffären.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svensken Oskar Hjertonsson är medgrundare av och vd av Cornershop. Bolaget har sedan starten 2015 etablerat sig som den ledande e-handelsaktören för livsmedel i så väl Chile, Mexiko som Peru. Affärsidén går ut på att kunden kan beställa hem mat till dörren från butiker i sitt närområde.

För drygt ett år sedan var Cornershop nära att köpas upp av amerikanska detaljhandelsjätten Walmart. Prislappen låg då på 225 miljoner dollar, det vill säga 2,2 miljarder kronor, för hela företaget. Men det mexikanska konkurrensverket satte stopp för affären ett drygt halvår senare.

Men i oktober klev taxiappbolaget Uber i stället in i bilden, när man meddelade att man köper en majoritet av aktierna i Cornershop. Köpesumman valde man dock att hålla hemlig.

När Di Digital nyligen träffade Staffan Helgesson, partner på det svenska riskkapitalbolaget Creandum som sedan länge varit delägare i Cornershop, bekräftade han att värderingen på bolaget denna gång blev högre.

”Vi är glada att Walmart-affären inte blev av”, sa han då.

Läs mer: Delägaren om svenska miljardaffären: Uber betalade bättre än Walmart 

Nu bekräftas det svart på vitt att den fallerade affären med Walmart i slutänden blev en lyckoträff för Oskar Hjertonsson och Creandum.

Uber betalar nämligen 459 miljoner dollar, drygt 4,4 miljarder kronor, uppdelat på kontanter och aktier för en majoritet av bolaget. Det innebär att köpesumman har fördubblats på ett år.

Det framgår av handlingar som Uber lämnat in till den amerikanska finansinspektionen SEC, som Di Digital tagit del av.

Till skillnad från Walmart köper heller inte Uber hela Cornershop, utan en icke-offentliggjord majoritetsandel av aktierna. 

Enligt tidigare uppgifter till chilenska medier har dock en ägarandel på 51 procent nämnts. Det skulle innebära att hela Cornershop nu värderas till ungefär 8,8 miljarder kronor, mer än fyra gånger så mycket som vid den fallerade affären i fjol.

Uppgiften om att Uber bara köper 51 procent går också i linje med vad Creandums partner Staffan Helgesson tidigare uppgivit för Di Digital.

”Fonden behåller merparten av sina aktier i Cornershop”, sa han angående Creandums ägande i bolaget.

En brasklapp i sammanhanget är att även Ubers köp måste godkännas av konkurrensmyndigheter. Det väntas ske under våren 2020. 

Fram tills det att affären får grönt ljus väljer Uber att initialt investera 50 miljoner dollar i Cornershop, eller 11 procent av hela köpesumman. Det framgår av officiella dokument.

Uber har utöver sina taxitjänster även en stor verksamhet inom matleverans genom Uber Eats, vilket förklarar förvärvet av Cornershop.

Det är inte känt hur stor andel av bolaget som vd:n Oskar Hjertonsson själv har ägt av sitt livsverk – och hur mycket han därmed kan räkna hem i den nya mångmiljardaffären.

Tillsammans med medgrundarna Daniel Undurraga och Juan Pablo Cuevas har utlandssvensken med stor sannolikhet blivit kraftigt utspädd på ägarlistan genom åren, eftersom Cornershop tagit in nästan 32 miljoner dollar i riskkapital. 

På ägarlistan finns, utöver svenska Creandum, Silicon Valley-baserade riskkapitalbolag som Accel och Jackson Square Ventures.

Oskar Hjertonsson är något av en doldisentreprenör som bott utomlands länge. 2007 grundade han startupen Needish i Chile, som lät sina användare lägga in förfrågningar om hjälp i alla dess olika former, som andra sedan kunde svara på. Bolaget såldes tre år senare till det globala rabattbolaget Groupon.

Creandum avböjer nu att kommentera summan. Di Digital har sökt Oskar Hjertonsson för en intervju.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer