Hoppa till innehållet

Familjen Walerud bildar riskkapitalbolag

Affärsängeln Jane Walerud, hennes make Bengt och dotter Caroline bildar det egna riskkapitalbolaget Walerud Ventures. Ambitionen är att investera upp till 10 Mkr per bolag.

Familjen Walerud, Bengt, Caroline och Jane, bildar riskkapitalbolaget Walerud Ventures.
Familjen Walerud, Bengt, Caroline och Jane, bildar riskkapitalbolaget Walerud Ventures.Foto: Patrik Olsson

Ambitionen är att samla familjens resurser och hinna göra mer nytta som ett team.

”Vi hoppas bygga bolag, bidra till samhället, tjäna pengar och ha kul”, säger Jane Walerud (NTL).

Hon är kanske främst känd som affärsängeln som upptäckte Klarna (NTL) och var först att investera i bolaget 2005. Men hennes CV är betydligt längre än så. Hon har bland annat jobbat på Tobii och gjort framgångsrika investeringar i bolag som Lensway och Teclo Networks.

Vi bryr oss speciellt mycket om världshaven och korallreven – och företag baserade på programmeringsspråket Erlang.

Även hennes make Bengt Walerud är en bolagsbyggare av rang. Han har bland annat startat och sålt av två management- och strategikonsultbolag.

De senaste åren har dessutom dottern, Caroline Walerud (NTL), seglat upp som en profil på den svenska tech-scenen. För fyra år sedan blev hon medgrundare på Volumental, ett bolag inom 3D-skanning med kunder som New Balance och den amerikanska varuhuskedjan Nordstrom. Caroline var länge vd för bolaget, men är idag arbetande styrelseordförande.

”Det ska bli kul att jobba ihop! Caroline blir ansvarig för första mottagandet av projekt och propåer. Och Bengt har mer tid nu att bidra med sin kunskap om affärsmodeller och prissättning”, säger Jane Walerud.

Läs mer: Walerud lämnar vd-posten på Volumental

Walerud Ventures lanserar nu en egen hemsida där man beskriver sin investeringsfilosofi och presenterar sin portfölj. Formellt rör det sig dock inte om ett bolag. Investeringarna sker istället privat, samt genom familjebolagen Walerud & Partners AB och Wapa Stockholm AB.

”Vi investerar våra egna pengar, upp till 10 miljoner kronor per bolag. Fokus är deep tech, bolag med stor teknisk innovationshöjd”, säger Jane Walerud utan att vilja gå in på fler detaljer än så.

Caroline Walerud stämmer in.

”Vi vill investera i bolag inom artificiell intelligens, syntetisk biologi och hållbarhet. Vi bryr oss speciellt mycket om världshaven och korallreven – och företag baserade på programmeringsspråket Erlang”, säger hon.

Hemsidan Walerud.com lanserades under torsdagen.

Walerud Ventures ska investera på ett mycket tidigt skede och jobba aktivt med bolagen, inte minst i början. Just nu har man tre aktiva bolag i portföljen. Volumental, med Caroline som huvudansvarig, den digitala sporttränaren Wememove, där Bengt är rådgivare, och Satcube, som bygger mobila terminaler för HTS-satelliter och som just nu är Janes främsta engagemang.

Läs mer: Jane Walerud: ”Utan Erlang, inget Klarna”

Familjen Waleruds historia började när amerikanen Jane Walerud mötte Bengt då de båda studerade vid Stanforduniversitetet i Kalifornien. Jane flyttade till Sverige som 20-åring och jobbade därefter på bolag som Telia och Ericsson.

Det stora genombrottet kom när hon 1998 lämnade telekomjätten för att starta Bluetail, ett bolag som med hjälp av Ericssons programmeringsspråk Erlang byggde säker drift för e-post och andra webbfunktioner. Redan efter 18 månader såldes Bluetail för 1,4 miljarder till ett bolag som senare köptes av Nortel.

Jane Walerud fick loss aktier och kontanter till ett värde på 60–80 Mkr. Aktierna föll visserligen i värde, men affären blev ändå startpunkten för ett nytt liv som investerare.

Läs mer: Här är morgondagens techmiljardärer

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med information om bolagen och investerarna i den nordiska tech-sektorn.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera