Annons

Familjen Walerud bildar riskkapitalbolag

Familjen Walerud, Bengt, Caroline och Jane, bildar riskkapitalbolaget Walerud Ventures.
Familjen Walerud, Bengt, Caroline och Jane, bildar riskkapitalbolaget Walerud Ventures. Foto: Patrik Olsson
Affärsängeln Jane Walerud, hennes make Bengt och dotter Caroline bildar det egna riskkapitalbolaget Walerud Ventures. Ambitionen är att investera upp till 10 Mkr per bolag.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ambitionen är att samla familjens resurser och hinna göra mer nytta som ett team.

”Vi hoppas bygga bolag, bidra till samhället, tjäna pengar och ha kul”, säger Jane Walerud (NTL).

Hon är kanske främst känd som affärsängeln som upptäckte Klarna (NTL) och var först att investera i bolaget 2005. Men hennes CV är betydligt längre än så. Hon har bland annat jobbat på Tobii och gjort framgångsrika investeringar i bolag som Lensway och Teclo Networks.

Vi bryr oss speciellt mycket om världshaven och korallreven – och företag baserade på programmeringsspråket Erlang.

Även hennes make Bengt Walerud är en bolagsbyggare av rang. Han har bland annat startat och sålt av två management- och strategikonsultbolag.

De senaste åren har dessutom dottern, Caroline Walerud (NTL), seglat upp som en profil på den svenska tech-scenen. För fyra år sedan blev hon medgrundare på Volumental, ett bolag inom 3D-skanning med kunder som New Balance och den amerikanska varuhuskedjan Nordstrom. Caroline var länge vd för bolaget, men är idag arbetande styrelseordförande.

”Det ska bli kul att jobba ihop! Caroline blir ansvarig för första mottagandet av projekt och propåer. Och Bengt har mer tid nu att bidra med sin kunskap om affärsmodeller och prissättning”, säger Jane Walerud.

Läs mer: Walerud lämnar vd-posten på Volumental

Walerud Ventures lanserar nu en egen hemsida där man beskriver sin investeringsfilosofi och presenterar sin portfölj. Formellt rör det sig dock inte om ett bolag. Investeringarna sker istället privat, samt genom familjebolagen Walerud & Partners AB och Wapa Stockholm AB.

”Vi investerar våra egna pengar, upp till 10 miljoner kronor per bolag. Fokus är deep tech, bolag med stor teknisk innovationshöjd”, säger Jane Walerud utan att vilja gå in på fler detaljer än så.

Caroline Walerud stämmer in.

”Vi vill investera i bolag inom artificiell intelligens, syntetisk biologi och hållbarhet. Vi bryr oss speciellt mycket om världshaven och korallreven – och företag baserade på programmeringsspråket Erlang”, säger hon.

Hemsidan Walerud.com lanserades under torsdagen.

Walerud Ventures ska investera på ett mycket tidigt skede och jobba aktivt med bolagen, inte minst i början. Just nu har man tre aktiva bolag i portföljen. Volumental, med Caroline som huvudansvarig, den digitala sporttränaren Wememove, där Bengt är rådgivare, och Satcube, som bygger mobila terminaler för HTS-satelliter och som just nu är Janes främsta engagemang.

Läs mer: Jane Walerud: ”Utan Erlang, inget Klarna”

Familjen Waleruds historia började när amerikanen Jane Walerud mötte Bengt då de båda studerade vid Stanforduniversitetet i Kalifornien. Jane flyttade till Sverige som 20-åring och jobbade därefter på bolag som Telia och Ericsson.

Det stora genombrottet kom när hon 1998 lämnade telekomjätten för att starta Bluetail, ett bolag som med hjälp av Ericssons programmeringsspråk Erlang byggde säker drift för e-post och andra webbfunktioner. Redan efter 18 månader såldes Bluetail för 1,4 miljarder till ett bolag som senare köptes av Nortel.

Jane Walerud fick loss aktier och kontanter till ett värde på 60–80 Mkr. Aktierna föll visserligen i värde, men affären blev ändå startpunkten för ett nytt liv som investerare.

Läs mer: Här är morgondagens techmiljardärer

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med information om bolagen och investerarna i den nordiska tech-sektorn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer