Annons

Familjen Wallenberg investerar i solcellsbolag

Marcus, Jacob och Peter Wallenberg. Marcus Wallenberg är styrelseordförande för FAM.
Marcus, Jacob och Peter Wallenberg. Marcus Wallenberg är styrelseordförande för FAM. Foto: Jesper Frisk
Lundabolaget Sol Voltaics har tagit fram en teknik för att utvinna mer energi ur solceller. Nu tar bolaget in 180 miljoner i nytt kapital från bland annat familjen Wallenbergs bolag FAM.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sol Voltaics är ett nanoteknikföretag som tagit fram en slags film som kan placeras på konventionella solceller och därmed öka deras effektivitet med upp till 50 procent. 

Lösningen är patenterad och planen är att de första färdiga testprodukterna ska skickas ut nästa år. Bolaget tog så sent som i fjol in 140 miljoner kronor i extern finansiering. Nu fyller de på med ytterligare 180 miljoner kronor för att kommersialisera sin produkt.

"Det här ger oss tillräckligt med kapital för att ta vår lösning till marknaden. I och med att vi klarat av vårt sista tekniska mål tidigare i år är allt vårt fokus nu på massproduktion", säger Erik Smith, vd för Sol Voltaics. 

Läs mer: Volvo sätter elmotorer i alla nya bilar

Bland bolagets investerare finns bland annat Industrifonden, Nano Future Invest, Teknoinvest och familjen Wallenbergs investeringsbolag FAM. Det norska investeringsbolaget Watrium tillkommer även som ny investerare.

Sol Voltaics grundades 2008 och har så här långt varit helt inriktade på forskning och utveckling. Totalt har bolaget redovisat förluster på runt 200 miljoner kronor. 

Solenergi har blivit en het marknad för nya investeringar i takt med effektivare och billigare lösningar. Så sent som i förra veckan tog startupbolaget Trine, som skapat en finansieringsplattform för solenergi in 60 miljoner kronor i nytt kapital.

Läs mer: Göteborgsbolaget Trine får in 60 miljoner från Axis-miljardärer 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer