Annons

Familjen Wattins innehav växer med sonen som vd

Martin Wattin är arvtagare och vd på Inbox Capital.
Martin Wattin är arvtagare och vd på Inbox Capital. Foto: Jesper Frisk
Familjen Wattins investeringsbolag Inbox Capital har de senaste åren investerat i 30 startupbolag. Martin Wattin, som tog över vd-posten efter John Wattin för tre år sedan, vill ta bolaget till nästa nivå.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Vi har Inbox Capital som moderbolag och gör familjens samlade investeringar därifrån. Behöver vi fylla på med kapital så gör vi det”, säger Martin Wattin, vd för det familjeägda investeringsbolaget Inbox Capital  (NTL). 

Investeringsbolaget startades 1985 av Martin Wattins pappa John Wattin men gick då under namnet Investering i Kunskap, IKAB. John Wattin var en av grundarna av it-konsultbolaget Enator, som senare såldes till Tieto. 

Den lyckade försäljningen av Enator tillsammans med en tidig investering i databasbolaget Mysql lade grundplåten till det investeringskapital som i dag finns tillgängligt för Inbox Capital.  

Läs även: Arvtagarna satsar på startupbolag 

På samma sätt som John Wattin investerade i dåtidens nya teknik genom IKAB, har Inbox Capital fortsatt på samma spår. Sonen Martin Wattin har dock valt att lägga stor vikt på den heta startupscenen.

I portföljen trängs bolag inom fintech, spel, e-handel och healthtech, vilket den senaste investeringen i vårdtjänsten Doctrin (NTL) är ett exempel på. För att vara ett investeringsbolag med enbart två anställda, Martin Wattin och Peter Silfverswärd, är investeringar i cirka 30 bolag mycket.

”Mitt nästa möte är med vår, förhoppningsvis, nästa rekrytering”, säger Martin Wattin när Di Digital träffar honom i ett av Inbox Capitals mötesrum med utsikt över Berzelii park i Stockholm. 

”Jag hoppas att vi landar det. Men vi söker inte den tydliga expertrollen inom något speciellt område utan det handlar om hur vi funkar ihop. Det är viktigt i ett sånt här litet familjeföretag”, fortsätter han. 

Martin Wattin är vd för Inbox Capital.

Precis som sin far har Martin Wattin en entreprenörsresa bakom sig. Han letade länge efter affärsidén som skulle gå att skala och till slut hittade han den i vad som blev mjukvarubolaget Contur Software. Bolaget såldes 2011 för en okänd summa till amerikanska Accelrys och Martin Wattin började investera. 2015 tog han över vd-rollen på Inbox Capital efter pappan. 

”Jag hade nog inte gått in i Inbox Capital om jag inte hade haft mina egna erfarenheter, mitt eget kontaktnät och egna investeringar”, säger Martin Wattin.

När John Wattin lämnade över vd-rollen till sonen tog han plats som  styrelseordförande i bolaget. I och med att styrelsen fungerar som en investeringskommitté har han fortfarande ett finger med i spelet.

Mitt mål är att göra Inbox till ett investeringsbolag mer än en familjerörelse.

”Han har varit med länge och kan väldigt mycket om det vi gör. Sen ska det inte kännas som att han och jag sitter här och tar alla beslut. Mitt mål är att göra Inbox till ett investeringsbolag mer än en familjerörelse. Samtidigt finns det bra saker med ett familjeföretag, som att vi kan tänka mer långsiktigt än de flesta andra när det kommer till investeringar”, säger han.

Läs även: Vårduppstickaren Doctrin tar in 100 miljoner 

Trots det målet har Inbox inga externa ägare utan det är enbart familjens kapital som investeras. Hur mycket som finns att ta ifrån vill Martin Wattin inte gå in på utan nöjer sig med att säga att om det behövs mer pengar så kommer man att stoppa in dem i bolaget. 

Under intervjun ringer telefonen och det är sonen som vill berätta att han fick bra resultat på en skoluppgift. Och trots att Martins Wattins barn än är väldigt unga kan han leka med tanken att familjeföretaget en dag ska gå vidare till nästa generation. 

”Man kan ändå tänka tanken, någon ska ju ta hand om det här”, säger Martin Wattin. 

INBOX CAPITALS INVESTERINGAR:

Inbox Capital investerar cirka 10–40 miljoner kronor i bolags A-rundor. 

I portföljen finns bland annat:

Healthtechbolagen Min Doktor (NTL) och Doctrin (NTL), fintechbolagen Lendify (NTL), Qapital (NTL) och Bokio (NTL), blockkedjebolaget Norbloc samt Truecaller (NTL), Scrive (NTL), Matsmart (NTL), Fishbrain (NTL), Fast Travel Games (NTL), DPOrganiser (NTL), Barnebys (NTL) och Acast (NTL).

Fotnot: NTL-länkarna går till Nordic Tech List, en databas med investerarna, bolagen och grundarna i den nordiska tech-sektorn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies