Annons

Färre nya användare – investerarna tror fortfarande på Natural Cycles

P-appen Natural Cycles har anmälts av flera kvinnor som gjort abort på grund av oönskade graviditeter när de använt appen.
P-appen Natural Cycles har anmälts av flera kvinnor som gjort abort på grund av oönskade graviditeter när de använt appen. Foto: Nora Lorek / TT
Anmälningarna mot Natural Cycles forsätter strömma in till Läkemedelsverket. Trots det har investerarna fortfarande stort förtroende för bolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Starten på 2018 har varit turbulent för svensk-schweiziska Natural Cycles. Sedan början av januari har bolaget dragits in i ett tillsynsärende hos Läkemedelsverket efter flera anmälningar från vårdgivare och sjukhus om oönskade graviditeter hos kvinnor som använt bolagets app.

Siffran på anmälningar har nu nått 110 och enligt Mats Artursson, som ansvarar för utredningen på Läkemedelsverket, förväntar myndigheten att man kommer få in mellan 20 och 25 anmälningar i månaden från kvinnor som blivit gravida när de använt appen.

Och den senaste tidens rapportering har också påverkat användartillväxten. Den senaste tiden har företaget sett en minskning i antalet kvinnor som börjar använda appen, det bekräftar bolagets medgrundare Raoul Scherwitzl. Totalt använder nästan 200 000 kvinnor i Sverige appen enligt företaget.

Läs mer: Natural Cycles får certifikat och storsatsar 

Men sedan januari i år har alltså Läkemedelsverket startat ett tillsynsärende som ska undersöka om appen levererar vad den utlovar: Ett säkert och hormonfritt preventivmedel. Myndigheten har begärt att företaget ska skicka in trendrapporter varje månad under första halvan av 2018 för att kontrollera detta.

Det har gått ett drygt år sedan Natural Cycles godkändes av tyska certifikatbolaget Tüv Süd för att få kalla sig för preventivmedel, i stället för fertilitetsapp som appen kallades tidigare. Det efter att man fått en så kallad CE-märkning.

Bolagets grundare Elina Berglund har tidigare sagt att det är naturligt att fler kvinnor som använder appen blir gravida, eftersom antalet användare också ökar. Däremot medger hon att man kan bli bättre på att informera vården om vad som gäller och hur appen fungerar.

Jag har ett orubbat förtroende för bolaget, ledningen, produkten och forskningen bakom Natural Cycles.

Läs mer: Sjukhus anmäler Natural Cycles 

Trots att bolaget nu ses över av Läkemedelsverket och att Natural Cycles förekommit friskt i medierapporteringar kring anmälningarna, vacklar inte investerarna i bolaget.

”Precis som Elina och Raoul (bolagets grundare reds. anm) tar jag anmälningarna på fullaste allvar, men jag har samtidigt ett orubbat förtroende för bolaget, ledningen, produkten och den kliniskt bevisade forskningen bakom Natural Cycles. Det finns inga 100 procent säkra preventivmedel, vare sig de är app-, gummi- eller hormonbaserade”, skriver Mattias Miksche, som investerade i bolaget 2015, i ett mejl till Di Digital.

Läs mer: Natural Cycles fyller på kassan med en kvarts miljard

Även Bonnier Ventures (vars ägare Bonnier AB även äger Dagens industri) står fast bakom Natural Cycles, trots den senaste tidens stormar kring bolaget.

”Vi har ett stort förtroende för Natural Cycles ledning och vet att de är angelägna om att vara tydliga mot användarna om hur deras produkt fungerar och om att inget preventivmedel ger ett hundraprocentigt skydd. Gällande anmälningarna så samarbetar Natural Cycles naturligtvis fullt ut med Läkemedelsverket och där inväntar vi nu myndighetens slutsatser”, säger Victor Bodin, investeringschef på Bonnier Ventures, som bland annat var med i senaste investeringsrundan när 250 Mkr togs in.

Enligt Mats Artursson, som håller i utredningen på Läkemedelsverket, räknar man med att vara klar med undersökningen efter sommaren. 

Om myndigheten skulle komma fram till att brister finns kan man ta till åtgärder. Det kan handla om att till exempel korrigera bruksanvisningen. Skulle man däremot komma fram till att p-appen lider av allvarliga brister, så kan den förbjudas på marknaden. Men det tror inte Mats Artursson blir aktuellt.

”Hade vi bedömt läget som riktigt allvarligt hade vi redan agerat och fattat beslut”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer