Hoppa till innehållet

Färre nya användare – investerarna tror fortfarande på Natural Cycles

Anmälningarna mot Natural Cycles forsätter strömma in till Läkemedelsverket. Trots det har investerarna fortfarande stort förtroende för bolaget.

P-appen Natural Cycles har anmälts av flera kvinnor som gjort abort på grund av oönskade graviditeter när de använt appen.
P-appen Natural Cycles har anmälts av flera kvinnor som gjort abort på grund av oönskade graviditeter när de använt appen.Foto: Nora Lorek / TT

Starten på 2018 har varit turbulent för svensk-schweiziska Natural Cycles. Sedan början av januari har bolaget dragits in i ett tillsynsärende hos Läkemedelsverket efter flera anmälningar från vårdgivare och sjukhus om oönskade graviditeter hos kvinnor som använt bolagets app.

Siffran på anmälningar har nu nått 110 och enligt Mats Artursson, som ansvarar för utredningen på Läkemedelsverket, förväntar myndigheten att man kommer få in mellan 20 och 25 anmälningar i månaden från kvinnor som blivit gravida när de använt appen.

Och den senaste tidens rapportering har också påverkat användartillväxten. Den senaste tiden har företaget sett en minskning i antalet kvinnor som börjar använda appen, det bekräftar bolagets medgrundare Raoul Scherwitzl. Totalt använder nästan 200 000 kvinnor i Sverige appen enligt företaget.

Läs mer: Natural Cycles får certifikat och storsatsar 

Men sedan januari i år har alltså Läkemedelsverket startat ett tillsynsärende som ska undersöka om appen levererar vad den utlovar: Ett säkert och hormonfritt preventivmedel. Myndigheten har begärt att företaget ska skicka in trendrapporter varje månad under första halvan av 2018 för att kontrollera detta.

Det har gått ett drygt år sedan Natural Cycles godkändes av tyska certifikatbolaget Tüv Süd för att få kalla sig för preventivmedel, i stället för fertilitetsapp som appen kallades tidigare. Det efter att man fått en så kallad CE-märkning.

Bolagets grundare Elina Berglund har tidigare sagt att det är naturligt att fler kvinnor som använder appen blir gravida, eftersom antalet användare också ökar. Däremot medger hon att man kan bli bättre på att informera vården om vad som gäller och hur appen fungerar.

Läs mer: Sjukhus anmäler Natural Cycles 

Trots att bolaget nu ses över av Läkemedelsverket och att Natural Cycles förekommit friskt i medierapporteringar kring anmälningarna, vacklar inte investerarna i bolaget.

”Precis som Elina och Raoul (bolagets grundare reds. anm) tar jag anmälningarna på fullaste allvar, men jag har samtidigt ett orubbat förtroende för bolaget, ledningen, produkten och den kliniskt bevisade forskningen bakom Natural Cycles. Det finns inga 100 procent säkra preventivmedel, vare sig de är app-, gummi- eller hormonbaserade”, skriver Mattias Miksche, som investerade i bolaget 2015, i ett mejl till Di Digital.

Läs mer: Natural Cycles fyller på kassan med en kvarts miljard

Även Bonnier Ventures (vars ägare Bonnier AB även äger Dagens industri) står fast bakom Natural Cycles, trots den senaste tidens stormar kring bolaget.

”Vi har ett stort förtroende för Natural Cycles ledning och vet att de är angelägna om att vara tydliga mot användarna om hur deras produkt fungerar och om att inget preventivmedel ger ett hundraprocentigt skydd. Gällande anmälningarna så samarbetar Natural Cycles naturligtvis fullt ut med Läkemedelsverket och där inväntar vi nu myndighetens slutsatser”, säger Victor Bodin, investeringschef på Bonnier Ventures, som bland annat var med i senaste investeringsrundan när 250 Mkr togs in.

Enligt Mats Artursson, som håller i utredningen på Läkemedelsverket, räknar man med att vara klar med undersökningen efter sommaren. 

Om myndigheten skulle komma fram till att brister finns kan man ta till åtgärder. Det kan handla om att till exempel korrigera bruksanvisningen. Skulle man däremot komma fram till att p-appen lider av allvarliga brister, så kan den förbjudas på marknaden. Men det tror inte Mats Artursson blir aktuellt.

”Hade vi bedömt läget som riktigt allvarligt hade vi redan agerat och fattat beslut”, säger han.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera