Annons

Fast Track Malmö storsatsar på nytt acceleratorprogram

De utvalda bolagen pitchade under Malmö Demo Day i våras.
De utvalda bolagen pitchade under Malmö Demo Day i våras. Foto: Johan Nordström/Bad Camera Photography
Vid årsskiftet drar andra omgången av acceleratorprogrammet Fast Track Malmö igång. Bolagen som antas kan få en investering på 500 000 kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Rekryteringen till nästa upplaga av acceleratorn inleds idag. Programmet, som lanserades förra året, är ett samarbete mellan Almi invest, Minc, Malmö startups och Invest in Skåne. Målsättningen är att locka fler startup-bolag att etablera sig i Malmö och att hjälpa bolagen att snabbt nå en global marknad.

Läs mer: Skåne spränger miljardvallen

Till första upplagan antogs fem bolag till acceleratorn som vardera fick en investering på 200 000 kronor. I nästa upplaga av Fast Track Malmö finns plats för mellan fem och åtta bolag. Samtidigt skruvas insatsen upp och alla bolag som antas är garanterade en investering på minst 300 000 kronor, men minst två av bolagen erbjuds 500 000 kronor.

Förra året tog man emot över 250 ansökningar från 43 länder.

”Vi har möjligheten att erbjuda mer pengar den här gången för att kunna göra det mer attraktivt att etablera sitt bolag i Skåne. Alla bolagen har chans på en halv miljon kronor, men två är garanterade den summan”, säger Joel Larsson, affärsutvecklare på Minc och programansvarig för Fast Track Malmö.

Läs mer: Moors vd coachar Göteborgsbolag i ny accelerator

Förra året tog man emot över 250 ansökningar från 43 olika länder, bland annat USA, Jamaica och Kenya. Enligt Joel Larsson söker man inte efter någon speciell nisch, utan letar brett efter bolag med stor potential.

”Vi vill hitta bolag som har stor chans att ta in en investering efter genomfört program. Troligen har man ett starkt team och någon typ av prototyp klar”, säger han.

Malmö som startup-hub är unik både i Sverige och i resten av världen

 

Hampus Jakobsson, mentor i Fast Track Malmö och en av Malmös mest aktiva affärsänglar, säger att Fast Track Malmö bygger på det som i Malmös startup-värld kallas för Malmö-modellen:

“Malmö som startup-hub är unik både i Sverige och i resten av världen eftersom modellen helt och hållet bygger på formella och informella samarbeten mellan entreprenörer, det etablerade näringslivet och stadens olika organisationer. Det finns en närhet, också en rent geografisk närhet i att Malmö är ganska litet. Det har gjort communityn starkare och mer sammanhållen än de flesta”, säger han.

Läs mer: Hampus Jakobsson är en av Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare

Enligt Joel Larsson har Malmö profilerat sig som en bra stad att starta och driva bolag i, där närheten till Köpenhamn men också tillgång till kapital och möjlighet att rekrytera viktig kompetens spelar stor roll.

“I Malmö tävlar man inte med jättar som Spotify och Klarna när man rekryterar, det gör det enklare för små bolag att hitta talanger. Dessutom är det billigt och enkelt att hitta bostad i Malmö, så det är ganska lätt att locka hit folk. Allt detta tror jag har bidragit till att vi har haft tre Malmöbolag i Y Combinator i Silicon Valley det senaste året. Jag tror att det kan vara bäst i Europa, i alla fall räknat per capita.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies