Annons

Fastighetsgiganter går samman – nu har de gjort första investeringen

Andreas Nordgren, vd SF Invest.
Andreas Nordgren, vd SF Invest. Foto: Amanda Lindgren
Wallenstam, Diös och Novi är några av aktörerna som slagit ihop sina påsar för att skapa SF Invest. Det samägda bolaget ska skynda på digitaliseringen i fastighetsbranschen och nu har man gjort sin första investering. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Femton fastighetsbolag har gått samman för att driva på digitaliseringen av branschen. Tillsammans har man skapat bolaget SF Invest, som nu gör sin första investering när man går in AI- och property tech-bolaget Myrspoven.

”Vi tittar på många intressanta bolag. Property tech har boomat de senaste två åren, det absolut mest intressanta jag sprungit på hittills är Myrspoven. Drift av fastigheter är intressant, inte minst när man kan koppla det till AI”, säger SF Invests vd Andreas Nordgren.

Bland fastighetsbolagen som grundat SF Invest finns bland andra Wallenstam, Catena, Diös, Newsec, Svenska hus, Novi, Midroc och Klövern. 

Klövern går också in med eget kapital och står för hälften av den totala investeringen i Myrspoven på 12 miljoner kronor, delat med SF Invest. Myrspoven utvecklar en plattform som med hjälp av artificiell intelligens, AI, kan räkna ut och effektivisera fastigheternas energiåtgång. 

”Fastigheter har mycket data som genereras via sensorer och fläktar och sådant, i dag används inte den datan till så mycket. Man tenderar att värma lite för mycket, kyla lite för mycket och får ett dåligt klimat. Vi utvecklar ett system som suger ut datan i realtid för att bygga en virtuell kopia, systemet gör sedan tusentals experiment med kopian för att optimera till mest effektiva sätt att driva byggnaden”, säger Myrspovens grundare Anders Kallebo.

Anders Kallebo, medgrundare Myrspoven.
Anders Kallebo, medgrundare Myrspoven. Foto: Amanda Lindgren

Med investeringen ska Myrspoven nu skala upp och komma ut till fler kunder. Bolaget startades under hösten 2017 och har pilotprojekt med bland andra Sisab, Wasakronan och Familjebostäder. Med hjälp av investeringen ska bolaget öka antalet anställda för att kunna gå ut med plattformen till fler aktörer. Målet är att omsätta 7 Mkr i år. 

”Vi är jätteglada för både Klövern och SF Invest. Vårt mål är att fastighetsbranschen ska minska sitt globala koldioxidavtryck med en procent, för att göra det räcker det inte bara med att spara energi. Då måste man möjliggöra mer förnyelsebart, där kan vi tekniskt öka flexibilitet för att koppla samman tekniklösningen, energibolag och fastighetsbolagen”, säger Anders Kallebo.

Läs mer: NCC ska gräva guld i startupvärlden – tillsammans med konkurrenter 

Vi ska inte främst investera i det som är mest kommersiellt gångbart.

SF Invest startades av Andreas Nordgren, som är vd för satsningen, tillsammans med Per Svensson, ordförande och vd för konsultbolaget Croisette. Anledningen var att Per Svensson inte hittade en tillräckligt bra digital marknadsplats för fastighetsbranschen. Därför samlade han flera av aktörerna under SF Invests flagg och skapade en egen tjänst, Newst, som nu också ingår i SF Invests portfölj.

”Jag insåg att det finns en massa data på plattformarna som vi inte får ta del av och det blev snabbt klart att fler i branschen var missnöjda. Inställningen var att det inte gick att förändra, det köpte inte jag. Så jag skissade på ett upplägg hur man kunde saminvestera för att få det att flyga. Det blev skarpt när 10 av våra partners hade skrivit på”, säger Per Svensson.

Per Svensson, ordförande och grundare SF Invest.
Per Svensson, ordförande och grundare SF Invest. Foto: Amanda Lindgren

Av de sammanlagt 15 partners som gått in i projektet är flera noterade med ett samlat börsvärde på cirka 140 miljarder kronor. SF Invest är en slags hybrid mellan investmentbolag och intresseorganisation. Tanken är att man ska skapa större nytta för samtliga bolag som är med och backar projektet, i en bransch som knappast kan påstås ligga i bräschen för digitaliseringen i samhället.

SF Invest ska därför starta, köpa eller driva bolag som utvecklar eller erbjuder tjänster inom fastighetsbranschen. 

”Fastighetsbranschen är eftersatt, det är uttjatat att säga men så är det. Man har varit för dåliga kravställare. SF Invest ska ta in pengar för att göra affärer som denna med Myrspoven och skapa möjligheten för branschen att komma ikapp. Det finns små system som är dominanta, där behöver någon sätta press och det kan SF göra”, säger Per Svensson.

Läs mer: Tio svenska startups som gör staden smartare 

SF Invest tar in önskemål och krav från sina partners när man tittar på de funktioner och bolag som kan vara intressanta att investera i. Ledstjärnan i SF Invests investeringar är enligt Andreas Nordgren att bolagets idé ska kunna förändra branschen.

”Vi tittar på bolag som kommit en bit och vars idé går att applicera på branschen. Vi ska inte främst investera i det som är mest kommersiellt gångbart. Det ska såklart finnas en väldigt bra kommersiell grund, men vi strävar efter initiativ som är branschutvecklande och en portfölj som kan skapa ett ekosystem av data och öka transparens och förutsättningar för alla”, säger han.

Investeringarna som görs kommer vara i storlek runt 5 Mkr. Även egna projekt och bolag kan komma att startas och drivas av SF Invest. Men förhoppningen är att fler partners ska gå med i projektet för att kunna få större muskler.

”Vi är öppna för att ta in fler partners. Vi tror på det, trots att alla har egna intressen, så vill vi få in fler”, säger Per Svensson.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer