Annons

Fastighetsjätten satsar på "Airbnb för kontor"

Andreas Broryd och Rikard Hegelund, medgrundare av Workaround.
Andreas Broryd och Rikard Hegelund, medgrundare av Workaround.
Fastighetsjätten Stronghold går in som delägare i startupbolaget Workaround. Målet är att skapa Nordens första, och största, marknadsplats för korttidsuthyrning av kontor.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Teamet bakom Workaround började arbeta på sin plattform i höstas. Idén är att skapa en marknadsplats där fastighetsägare och företag kan hyra ut oanvänd kontorsyta till kontorslösa entreprenörer eller småföretag. Workaround tjänar pengar på att ta en avgift när de matchar hyresgäst och uthyrare.

"Bolag som Uber och Airbnb har öppnat dörren för delningsekonomin. Det finns en öppenhet mot den här typen av lösningar nu", säger Rikard Hegelund, medgrundare och vd för Workaround. 

Fastighetsbjässen Stronghold, som bland annat äger fastighetsrådgivaren Newsec, delar den analysen och går nu in som första investerare i Workaround. Även Strongholds styrelseledamot Anders Böös går in som investerare privat. 

"Det finns ett behov av att utnyttja lokalytor effektivare. Det gamla sättet att hyra när man skriver långa kontrakt på tre år passar inte alltid. Många moderna företagare vill ha ställen de kan vara på en dag, en vecka eller bara hyra ett konferensrum", säger Urban Edenström, vd för Stronghold.

Stronghold äger efter investeringen en fjärdedel av nystartade Workaround. Hur mycket de investerar vill de inte gå ut med men de ser investeringen som en början på en längre resa. 

"Så länge vi räcker till kompetensmässigt har vi ambitionen att vara den enda investeraren. Kapital är ingen bristvara. Vi ställer upp hela vägen", säger Urban Edenström. 

Workaround har i dag drygt 500 användare och finns än så länge bara i Stockholm. Men planen är att i år expandera till fler svenska städer och sen vidare i Norden. 

"Man skulle kunna tro att vårt mål är att vara globala men vi tror att kontor är en semiregional marknad. Norra Europa är sannolikt ett lämpligt område. Det är mer logiskt för oss att gå till Bryssel än till San Francisco", säger Andreas Broryd, medgrundare på Workaround.

Stronghold har tidigare bland annat investerat i startupbolaget Tessin, som kopplar samman privatinvesterare med fastighetsprojekt via en digital plattform. 

"Vi tittar mycket på fastighetstech-området och är öppna för att göra ganska mycket investeringar på det här området. Det är också ett sätt för de bolag vi startat att ligga i framkant och inte bli överrumplade av bolag som de inte visste fanns", säger Urban Edström. 

Workarounds affärsidé har redan testats av bolag i USA och visat sig fungera där. Bolaget Wework som startade 2010 och hyr ut kontorsplatser värderas i dag till över 80 miljarder kronor. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies