Annons

Fastighetsuppstickare lanserar ny låneplattform med storbanker

Nordkaps vd Rikard Hjelm och nyproducerade fastigheter i Stockholm.
Nordkaps vd Rikard Hjelm och nyproducerade fastigheter i Stockholm. Foto: Press och TT.
Det svenska bolaget Nordkap har fått storbankerna Nordea och SEB på kroken. Nu lanserar de en gemensam marknadsplats för fastighetskrediter, där kunderna kan jämföra lånevillkoren. ”Det är unikt att bankerna öppnar upp den affär som ligger dem närmast hjärtat”, säger vd:n Rikard Hjelm.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nordkap har funnits sedan slutet av 1990-talet, men flög under radarn till runt 2012 då Rikard Hjelm och hans medgrundare tog över verksamheten.

Företaget tog därefter fram ett molnbaserat datasystem som används av 180 medelstora och stora bolag – främst inom fastighetssektorn – för att hantera finansfrågor som lån, räntederivat och valutatransaktioner.

Nu tar Nordkap nästa steg och lanserar en helt ny marknadsplats för fastighetskrediter i Sverige. Med på tåget från start är storbankerna Nordea och SEB, samt en ännu hemlig uppstickarbank, som varit med och utvecklat plattformen under flera års tid.

”Vi har hälften av Sveriges kommersiella fastighetsskuld registrerad i vår databas. Därmed sitter vi redan på en stor volym av kunder och viktig data, vilket gav oss möjligheten att arbeta tillsammans med bankerna”, säger Rikard Hjelm, vd på Nordkap.

På Nordkaps nya plattform kommer den part som ansöker om lånet kunna fylla i nödvändiga uppgifter på ett standardiserat sätt, varefter det automatiskt skapas offerter från de banker som finns på plattformen.

Efter att kunden jämfört villkoren kan de välja ett erbjudande och ansöka om lånet, för att sedan avsluta processen direkt på Nordkaps marknadsplats.

Det är en enorm marknad.

I dag sker hela denna process för det mesta manuellt, vilket är ett resurskrävande arbete för bankerna. När deras egna kostnader minskar finns det också möjlighet för bankerna att erbjuda mer förmånliga lånevillkor.

”Jag vågar med all säkerhet säga att det är den första plattformen i sitt slag i norra Europa. Det är unikt att bankerna med en sådan transparens öppnar upp den affär som ligger dem närmast hjärtat, det vill säga fastigheter”, säger Rikard Hjelm.

Från start finns alltså tre banker och kreditgivare med på plattformen. Tanken är att ännu fler ska ansluta sig efterhand.

”Vi vill att så många som möjligt ska vara med. Just nu för vi diskussioner med andra storbanker, både svenska och internationella”‚ säger Rikard Hjelm.

Till en början kommer Nordkap att fokusera på att erbjuda lån för bostadsrättsföreningar, som till exempel vill göra eller har gjort renoveringar eller stambyten i sin fastighet.

”Det handlar främst om omförhandlingar av existerande lån. Bostadsrättsföreningarnas totala skuld i Sverige ligger i dag på 550 miljarder kronor, det är en enorm marknad”, säger Rikard Hjelm.

Läs mer: Digital bostadsmäklare i Norden tar in miljoner för internationell expansion 

Tanken är att Nordkap senare även ska kunna upphandla krediter åt fastighetsägare som vill nyinvestera med sitt nuvarande bestånd som säkerhet.

”Då kommer det förmodligen röra sig om mindre lån, mellan 50 och 100 miljoner kronor till exempel. Större affärer än så innebär ofta unika avtal mellan fastighetsbolagen och bankerna som är svårare att standardisera”, säger Rikard Hjelm.

Tjänsten kommer vara gratis för de enskilda bostadsrättsföreningarna att använda. Nordkap kommer att försöka nå dessa genom marknadsföring mot de 10–15 största ekonomiska förvaltarna i Sverige, till exempel HSB och Riksbyggen.

Nordkap kommer i stället tjäna sina pengar på att ta ut en avgift från bankerna för varje transaktion som genomförs på plattformen.

Omsättningen under 2019 uppgick till 14,3 miljoner kronor med en förlust på 12 miljoner, enligt Rikard Hjelm.

”Det här vår största produktlansering sedan starten. Vi har samlat in data i uppemot åtta års tid och nu ska vi monetisera den”, säger han.

Sedan 2012 har Nordkap tagit in ungefär 45 Mkr i riskkapital från riskkapitalbolag som NFT Ventures och Collector Ventures, samt fastighetsinvesterarna Stronghold och Neptunia Invest (som tidigare hette Slättö Invest). Bolaget har fyllt på kassan i två omgångar under det senaste året.

Nordkap är än så länge enbart verksamt i Norden, men det finns internationella ambitioner.

”Vi kommer ta in mer kapital för att bredda vårt produktutbud och även vår geografiska närvaro. Planen är att gå in i Storbritannien under 2020 eller 2021, vilket vi försökte göra för några år sedan i samarbete med partners. Det fick vi dra tillbaka, men nu vill vi göra det ordentligt med en egen organisation”, säger Rikard Hjelm.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer