Annons

Fem startupbolag som fixar din deklaration i tid

Digitala bokförare: Wints vd Björn Elfgren, Sam Nurmi, grundare och vd på Dooer, Lena Apler, som investerat i Mr Shoebox, och Bokios vd och medgrundare Viktor Stensson.
Digitala bokförare: Wints vd Björn Elfgren, Sam Nurmi, grundare och vd på Dooer, Lena Apler, som investerat i Mr Shoebox, och Bokios vd och medgrundare Viktor Stensson.
Allt fler startupbolag erbjuder billiga bokföringstjänster direkt i mobilen. Di Digital har tagit tempen på fem unga bokföringstjänster som gör det enkelt för småföretagare att bli klara med årets tråkigaste uppgift.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den 2 maj är det dags att deklarera. Är du en egenföretagare ute i sista stund, eller bara vill dra ner på dina revisionsutgifter i år, kan det vara läge att kolla in någon av dessa digitala bokföringstjänster:

1. Bokio – enkelt och gratis
På nystartade Bokio får användaren tillgång till en kostnadsfri bokföringstjänst i datorn och mobilen. Den hjälper dig att ladda upp fakturor, fotografera av kvitton med mobilen och bokföra allt med hjälp av maskininlärning. Vill man trycka ut en deklarationsblankett går det också bra.

”Vi gör inte privata deklarationer. Men har du en enskild firma så kan du använda tjänsten”, säger Viktor Stensson, vd och medgrundare på Bokio (NTL).

För den som exempelvis driver en liten enskild firma, vid sidan av sitt vanliga jobb, går det snabbt och enkelt att bli klar med all bokföring på så lite som några timmar.Foto: Bokios fyra grundare: strategichef Joel Rozada, designansvarig Emma Rozada, teknikchef Mikael Eliasson och vd Viktor Stensson. Foto: Pressbild.

”Vi har enkel guide som resulterar i en färdig deklarationsblankett. Driver man en enskild firma så är detta en så kallad NE-bilaga som man kan trycka ut och posta till Skatteverket ihop med sin vanliga deklaration”, fortsätter han.

Det har bara gått åtta månader sedan Göteborgsbolaget Bokio lanserade sin kostnadsfria bokföringstjänst. Sedan dess har man lockat cirka 14 000 användare, varav de flesta är småföretagare. Tjänsten växer just nu med 50-100 nya användare varje dag.


2. Dooer

För den som har ett aktiebolag är Dooer en annan digital bokföringsbyrå som har varit i ropet det senaste året. Startupbolaget har utvecklat en tjänst som med hjälp av AI parar ihop kontohändelser med kvitton och fakturor. Tjänsten är inte gratis, men kan ändå vara ett kostnadseffektivt alternativ till en traditionell bokföringsbyrå.

”Vi är en komplett bokföringstjänst. Allt man behöver göra som företagare är att fota av sina kvitton, fakturor, och brev från Skatteverket. I vår mobilapp eller webbportal synkar man enkelt sitt bankkonto och skattekonto med hjälp av bank-id. Vi sköter resten”, säger Sam Nurmi (NTL), grundare och vd på Dooer (NTL).

Foto:
Sam Nurmis Pingdom har prisats som en Di Gasell Foto: Jack Mikrut

Han betonar att Dooer jobbar i realtid.

”Allt skickas in löpande och vi bokför allt i realtid. Det innebär att vi kan simulera ett årsbokslut varje månad, för att företagaren ska slippa obehagliga överraskningar när det är dags att deklarera”, säger han.

Sam Nurmi har tidigare grundat och sålt två bolag: it-säkerhetsbolaget Pingdom och webhotellet Loopia.


3. Wint

Wint, med bas i Hagfors, har de senaste åren tagit fram sitt eget system byggt på artificiell intelligens. Det gör det möjligt för Wint att ta hand om hela redovisningsprocessen digitalt.

En tongivande delägare på Wint (NTL) är Jens Collskog. Han var tidigare vd på Fortnox, jätten inom molnbaserade administrativa tjänster som bokföring, fakturering, tidrapportering och factoring.

Foto:
Bokföringsbolaget Wint, med vd Björn Elfgren.

Genom att göra ett verktyg som hanterar allt från fakturor, kvitton, f-skatt till momsdeklarationer och digital konsulttjänst vill Wint göra redovisning för småföretagare så smärtfri som möjligt och i vd Björn Elfgrens egna ord ”till och med roligt”.


4. Mr Shoebox

Med uppbackning från Collector Ventures, med ordförande Lena Apler (NTL), hoppas även Mr Shoebox bli det bolag som ritar om kartan för molnbaserad bokföring.

Foto: Enkelhet är det centrala budskapaet på Mr Shoebox hemsida.

Istället för att erbjuda ett helt system hjälper Mr Shoebox (NTL) användaren att jämföra olika bokföringsbyråer och se vilken som passar bäst. Sedan skickar man in alla kvitton och fakturor genom att ta en bild på dem i appen. Man kan även göra sina fakturor i appen utan kostnad. Allt laddas upp i molnet och blir tillgängligt för den bokföringsbyrå man valt.


5. PE Accounting
Enligt bolagets hemsida föddes idén bakom PE Accounting 5 200 meter över havet i Himalaya. Bolagets grundare Andreas Granstedt ville erbjuda en effektiv redovisningslösning till ett fast pris, där användaren har löpande koll med ett ständigt aktuellt beslutsunderlag.

Foto:
Bolagets grundare Andreas Granstedt funderar över bokföring i Himalaya. Foto från webbsidan.

PE Accounting (NTL) har ett egenutvecklat system för fakturering, bokföring, löner, utläggshantering, tidredovisning och rapporter. Man erbjuder även full integration mot banker, myndigheter och partners. Bolaget har i dag 11 000 användare.

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer