Hoppa till innehållet

Fem startupbolag som fixar din deklaration i tid

Allt fler startupbolag erbjuder billiga bokföringstjänster direkt i mobilen. Di Digital har tagit tempen på fem unga bokföringstjänster som gör det enkelt för småföretagare att bli klara med årets tråkigaste uppgift.

Digitala bokförare: Wints vd Björn Elfgren, Sam Nurmi, grundare och vd på Dooer, Lena Apler, som investerat i Mr Shoebox, och Bokios vd och medgrundare Viktor Stensson.
Digitala bokförare: Wints vd Björn Elfgren, Sam Nurmi, grundare och vd på Dooer, Lena Apler, som investerat i Mr Shoebox, och Bokios vd och medgrundare Viktor Stensson.

Den 2 maj är det dags att deklarera. Är du en egenföretagare ute i sista stund, eller bara vill dra ner på dina revisionsutgifter i år, kan det vara läge att kolla in någon av dessa digitala bokföringstjänster:

1. Bokio – enkelt och gratis
På nystartade Bokio får användaren tillgång till en kostnadsfri bokföringstjänst i datorn och mobilen. Den hjälper dig att ladda upp fakturor, fotografera av kvitton med mobilen och bokföra allt med hjälp av maskininlärning. Vill man trycka ut en deklarationsblankett går det också bra.

”Vi gör inte privata deklarationer. Men har du en enskild firma så kan du använda tjänsten”, säger Viktor Stensson, vd och medgrundare på Bokio (NTL).

För den som exempelvis driver en liten enskild firma, vid sidan av sitt vanliga jobb, går det snabbt och enkelt att bli klar med all bokföring på så lite som några timmar.Foto: Bokios fyra grundare: strategichef Joel Rozada, designansvarig Emma Rozada, teknikchef Mikael Eliasson och vd Viktor Stensson. Foto: Pressbild.

”Vi har enkel guide som resulterar i en färdig deklarationsblankett. Driver man en enskild firma så är detta en så kallad NE-bilaga som man kan trycka ut och posta till Skatteverket ihop med sin vanliga deklaration”, fortsätter han.

Det har bara gått åtta månader sedan Göteborgsbolaget Bokio lanserade sin kostnadsfria bokföringstjänst. Sedan dess har man lockat cirka 14 000 användare, varav de flesta är småföretagare. Tjänsten växer just nu med 50-100 nya användare varje dag.


2. Dooer

För den som har ett aktiebolag är Dooer en annan digital bokföringsbyrå som har varit i ropet det senaste året. Startupbolaget har utvecklat en tjänst som med hjälp av AI parar ihop kontohändelser med kvitton och fakturor. Tjänsten är inte gratis, men kan ändå vara ett kostnadseffektivt alternativ till en traditionell bokföringsbyrå.

”Vi är en komplett bokföringstjänst. Allt man behöver göra som företagare är att fota av sina kvitton, fakturor, och brev från Skatteverket. I vår mobilapp eller webbportal synkar man enkelt sitt bankkonto och skattekonto med hjälp av bank-id. Vi sköter resten”, säger Sam Nurmi (NTL), grundare och vd på Dooer (NTL).

Foto:
Sam Nurmis Pingdom har prisats som en Di Gasell Foto: Jack Mikrut

Han betonar att Dooer jobbar i realtid.

”Allt skickas in löpande och vi bokför allt i realtid. Det innebär att vi kan simulera ett årsbokslut varje månad, för att företagaren ska slippa obehagliga överraskningar när det är dags att deklarera”, säger han.

Sam Nurmi har tidigare grundat och sålt två bolag: it-säkerhetsbolaget Pingdom och webhotellet Loopia.


3. Wint

Wint, med bas i Hagfors, har de senaste åren tagit fram sitt eget system byggt på artificiell intelligens. Det gör det möjligt för Wint att ta hand om hela redovisningsprocessen digitalt.

En tongivande delägare på Wint (NTL) är Jens Collskog. Han var tidigare vd på Fortnox, jätten inom molnbaserade administrativa tjänster som bokföring, fakturering, tidrapportering och factoring.

Foto:
Bokföringsbolaget Wint, med vd Björn Elfgren.

Genom att göra ett verktyg som hanterar allt från fakturor, kvitton, f-skatt till momsdeklarationer och digital konsulttjänst vill Wint göra redovisning för småföretagare så smärtfri som möjligt och i vd Björn Elfgrens egna ord ”till och med roligt”.


4. Mr Shoebox

Med uppbackning från Collector Ventures, med ordförande Lena Apler (NTL), hoppas även Mr Shoebox bli det bolag som ritar om kartan för molnbaserad bokföring.

Foto: Enkelhet är det centrala budskapaet på Mr Shoebox hemsida.

Istället för att erbjuda ett helt system hjälper Mr Shoebox (NTL) användaren att jämföra olika bokföringsbyråer och se vilken som passar bäst. Sedan skickar man in alla kvitton och fakturor genom att ta en bild på dem i appen. Man kan även göra sina fakturor i appen utan kostnad. Allt laddas upp i molnet och blir tillgängligt för den bokföringsbyrå man valt.


5. PE Accounting
Enligt bolagets hemsida föddes idén bakom PE Accounting 5 200 meter över havet i Himalaya. Bolagets grundare Andreas Granstedt ville erbjuda en effektiv redovisningslösning till ett fast pris, där användaren har löpande koll med ett ständigt aktuellt beslutsunderlag.

Foto:
Bolagets grundare Andreas Granstedt funderar över bokföring i Himalaya. Foto från webbsidan.

PE Accounting (NTL) har ett egenutvecklat system för fakturering, bokföring, löner, utläggshantering, tidredovisning och rapporter. Man erbjuder även full integration mot banker, myndigheter och partners. Bolaget har i dag 11 000 användare.

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Foto:

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera