Hoppa till innehållet

Fem startupbolag som fixar din deklaration i tid

Allt fler startupbolag erbjuder billiga bokföringstjänster direkt i mobilen. Di Digital har tagit tempen på fem unga bokföringstjänster som gör det enkelt för småföretagare att bli klara med årets tråkigaste uppgift.

Digitala bokförare: Wints vd Björn Elfgren, Sam Nurmi, grundare och vd på Dooer, Lena Apler, som investerat i Mr Shoebox, och Bokios vd och medgrundare Viktor Stensson.
Digitala bokförare: Wints vd Björn Elfgren, Sam Nurmi, grundare och vd på Dooer, Lena Apler, som investerat i Mr Shoebox, och Bokios vd och medgrundare Viktor Stensson.

Den 2 maj är det dags att deklarera. Är du en egenföretagare ute i sista stund, eller bara vill dra ner på dina revisionsutgifter i år, kan det vara läge att kolla in någon av dessa digitala bokföringstjänster:

1. Bokio – enkelt och gratis
På nystartade Bokio får användaren tillgång till en kostnadsfri bokföringstjänst i datorn och mobilen. Den hjälper dig att ladda upp fakturor, fotografera av kvitton med mobilen och bokföra allt med hjälp av maskininlärning. Vill man trycka ut en deklarationsblankett går det också bra.

”Vi gör inte privata deklarationer. Men har du en enskild firma så kan du använda tjänsten”, säger Viktor Stensson, vd och medgrundare på Bokio (NTL).

För den som exempelvis driver en liten enskild firma, vid sidan av sitt vanliga jobb, går det snabbt och enkelt att bli klar med all bokföring på så lite som några timmar.Foto: Bokios fyra grundare: strategichef Joel Rozada, designansvarig Emma Rozada, teknikchef Mikael Eliasson och vd Viktor Stensson. Foto: Pressbild.

”Vi har enkel guide som resulterar i en färdig deklarationsblankett. Driver man en enskild firma så är detta en så kallad NE-bilaga som man kan trycka ut och posta till Skatteverket ihop med sin vanliga deklaration”, fortsätter han.

Det har bara gått åtta månader sedan Göteborgsbolaget Bokio lanserade sin kostnadsfria bokföringstjänst. Sedan dess har man lockat cirka 14 000 användare, varav de flesta är småföretagare. Tjänsten växer just nu med 50-100 nya användare varje dag.


2. Dooer

För den som har ett aktiebolag är Dooer en annan digital bokföringsbyrå som har varit i ropet det senaste året. Startupbolaget har utvecklat en tjänst som med hjälp av AI parar ihop kontohändelser med kvitton och fakturor. Tjänsten är inte gratis, men kan ändå vara ett kostnadseffektivt alternativ till en traditionell bokföringsbyrå.

”Vi är en komplett bokföringstjänst. Allt man behöver göra som företagare är att fota av sina kvitton, fakturor, och brev från Skatteverket. I vår mobilapp eller webbportal synkar man enkelt sitt bankkonto och skattekonto med hjälp av bank-id. Vi sköter resten”, säger Sam Nurmi (NTL), grundare och vd på Dooer (NTL).

Foto:
Sam Nurmis Pingdom har prisats som en Di Gasell Foto: Jack Mikrut

Han betonar att Dooer jobbar i realtid.

”Allt skickas in löpande och vi bokför allt i realtid. Det innebär att vi kan simulera ett årsbokslut varje månad, för att företagaren ska slippa obehagliga överraskningar när det är dags att deklarera”, säger han.

Sam Nurmi har tidigare grundat och sålt två bolag: it-säkerhetsbolaget Pingdom och webhotellet Loopia.


3. Wint

Wint, med bas i Hagfors, har de senaste åren tagit fram sitt eget system byggt på artificiell intelligens. Det gör det möjligt för Wint att ta hand om hela redovisningsprocessen digitalt.

En tongivande delägare på Wint (NTL) är Jens Collskog. Han var tidigare vd på Fortnox, jätten inom molnbaserade administrativa tjänster som bokföring, fakturering, tidrapportering och factoring.

Foto:
Bokföringsbolaget Wint, med vd Björn Elfgren.

Genom att göra ett verktyg som hanterar allt från fakturor, kvitton, f-skatt till momsdeklarationer och digital konsulttjänst vill Wint göra redovisning för småföretagare så smärtfri som möjligt och i vd Björn Elfgrens egna ord ”till och med roligt”.


4. Mr Shoebox

Med uppbackning från Collector Ventures, med ordförande Lena Apler (NTL), hoppas även Mr Shoebox bli det bolag som ritar om kartan för molnbaserad bokföring.

Foto: Enkelhet är det centrala budskapaet på Mr Shoebox hemsida.

Istället för att erbjuda ett helt system hjälper Mr Shoebox (NTL) användaren att jämföra olika bokföringsbyråer och se vilken som passar bäst. Sedan skickar man in alla kvitton och fakturor genom att ta en bild på dem i appen. Man kan även göra sina fakturor i appen utan kostnad. Allt laddas upp i molnet och blir tillgängligt för den bokföringsbyrå man valt.


5. PE Accounting
Enligt bolagets hemsida föddes idén bakom PE Accounting 5 200 meter över havet i Himalaya. Bolagets grundare Andreas Granstedt ville erbjuda en effektiv redovisningslösning till ett fast pris, där användaren har löpande koll med ett ständigt aktuellt beslutsunderlag.

Foto:
Bolagets grundare Andreas Granstedt funderar över bokföring i Himalaya. Foto från webbsidan.

PE Accounting (NTL) har ett egenutvecklat system för fakturering, bokföring, löner, utläggshantering, tidredovisning och rapporter. Man erbjuder även full integration mot banker, myndigheter och partners. Bolaget har i dag 11 000 användare.

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Foto:

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera