Annons

Fem tech-miljardärer på årets 40 under 40-lista

Johannes Schildt, Nami Zarringhalam och Alan Mamedi och Bianca Ingrosso har startat flera bolag vardera.
Johannes Schildt, Nami Zarringhalam och Alan Mamedi och Bianca Ingrosso har startat flera bolag vardera. Foto: Amanda Lindgren, Hampus Anderssson, Jessica Gow
Sveriges techentreprenörer blir allt yngre och allt mäktigare. Årets 40 under 40-lista år innehåller hela fem miljardärer.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

De blir entreprenörer tidigt, startar bolag på löpande band och blir ofta tunga bolagsbyggare och investerare med tiden. För fjärde året i rad listar Di Digital Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40 år. 

Ambitionen med kartläggningen är att ge en fingervisning om de bolagsbyggare som kommer att stå för morgondagens succébolag. Men många är redan där. Delivery Heros Niklas Östberg, Careem-grundaren Magnus Olsson, Trustlys Lukas Gratte, Daniel Wellingtons Filip Tysander och Spotifys Daniel Ek har exempelvis alla byggt bolag i världsklass och blivit miljardärer innan 40. 

Och flera av dem har mer att ge. Daniel Ek bygger exempelvis ett hemlighetsfullt, digitalt vårdbolag vid sidan av Spotify och utlovade nyligen att investera drygt 10 miljarder kronor av sin egen förmögenhet i europeiska teknikbolag.

Men entreprenörernas placeringar handlar inte enbart om riskkapital, värderingar och tillväxt. Vi har också låtit oss imponeras lite extra av grundare som startat fler än tre bolag. Och, precis som tidigare år, har vi gett extra poäng till riktigt unga serieentreprenörer. Att Bianca Ingrosso startat två framgångsrika bolag innan hon fyllt 26 tyder på hög framtidspotential.

Av de som faller på listan driver flera bolag som drabbats av pandemin under 2020. Fjolårets vinnare, Vois vd Fredrik Hjelm, backar exempelvis då bolaget tidvis tvingats plocka in sina elscootrar i Europa under året, vilket fått värdet på hans bolag skruvats ner ordentligt av storägaren VNV Global. Rädda-mat-appen Kramas medgrundgrundare faller på listan av ett snarlikt skäl. 

Annars har vi rensat lite bland de som närmar sig 40-strecket, eller passerat den. Ett exempel är ”Billhop-grundarna” som var med på fjolårets lista. Vi önskar Lars-Martin Norviit grattis på 40-årsdagen i efterskott och bereder väg för yngre förmågor. 

Generellt har en hel del entreprenörer som övergått till att bli investerare fått lämna vår 40-under-40-lista under åren. En investerare som fortsätter att ha en plats på listan är Caroline Walerud. Orsaken är att hon investerar självständigt, i mycket tidiga skeden, och jobbar operativt i sina bolag. Vidare är hon bara 30 år gammal – och kan mycket väl kan hinna starta fler bolag de närmaste åren.

Som ni märker: Att utse Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40 är mer fingertoppskänsla än vetenskap. Vi hoppas att ni som ögnar listan ser den som ett axplock över några av de entreprenörer som kommer att prägla det svenska techundret de kommande åren.

Årets vinnare är: Krys medgrundare Johannes Schildt. 

”Vad kul, vilken ära!”, säger han när Di Digital når honom med beskedet. 

I fjol kom han tvåa. Då sa han att ”bolagsbyggande handlar om att resa sig upp igen och fortsätta”. Det står han fast vid än idag. 

”Var inte rädd för att misslyckas. Jobba hårt och fokuserat och omge dig med bra människor som delar din passion och vision”, säger han.

Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40 - 2020:

1. (2) Johannes Schildt

Johannes Schildt, vd för Kry.
Johannes Schildt, vd för Kry. Foto: Josefine Stenersen

Ålder: 32 år.
Antal bolag: 3

I fjol knep han andra platsen. Men i år utser vi Krys vd och medgrundare Johannes Schildt till Sveriges hetaste serieentreprenör under 40. En bidragande orsak: Sedan förra genomgången har Krys värdering stigit från 3 till 8 miljarder kronor. 

Den 32-åriga vd:n och medgrundaren kan därmed, mycket väl, bli techmiljardär långt innan han fyller 40.

Kry sysselsätter idag 1200 läkare, psykologer och sjuksyrror vilka har genomfört 2,3 miljoner vårdmöten globalt. Bolaget har idag 700 medarbetare utöver kliniker och kontor i fem länder.

”Mitt fokus är att fortsätta bygga framtidens vård genom Kry globalt, så att så många människor som möjligt ska få bättre och snabbare hjälp när de behöver det. Pandemin har visat med tydlighet att digitaliseringen av vården behöver påskyndas så att patienter kan mötas i rätt tid på rätt nivå”, säger Johannes Schildt. 

Under 2019 steg Krys omsättning till 359 Mkr, jämfört med 234 Mkr året innan. Förlusten på sista raden ökade med nästan 40 procent till 347 Mkr.

Tillväxten subventioneras av riskkapitalbolag som Index Ventures, Creandum och Accel. I början av 2020 fyllde de på Krys kassa med 1,5 miljarder kronor i nytt kapital.

Precis som Spotifygrundaren Daniel Ek och många andra techstjärnor jobbade Johannes Schildt i unga år på Stardoll, ett spelbolag med inriktning mot unga tjejer som idag heter Glorious Games. Det var 2007, strax efter han gått ut gymnasiet, och han växlade arbetet med ekonomistudier på Stockholms universitet. 

Men studierna avslutades aldrig. Istället grundade han som 20-åring Plånka.se, en sajt som sålde plånböcker på nätet. 2012 grundade han Tieday Group, ett bolag han drev fram till 2015. Bolaget erbjöd prenumerationsbaserad e-handel med produktkategorier som underkläder, slipsar och måttsydda skjortor. 

En av ängelfinansiärerna var Fredrik Jung-Abbou. De två gick sedermera vidare till att grunda Kry, ihop med Josefin Landgård (även hon på denna lista) och Joachim Hedenius.

2. (nya) Truecaller-grundarna

Nami Zarringhalam och Alan Mamedi, grundarna bakom Truecaller.
Nami Zarringhalam och Alan Mamedi, grundarna bakom Truecaller. Foto: Hampus Andersson

Nami Zarringhalam: 36 år
Alan Mamedi: 35 år
Antal bolag: 3

Efter över ett decennium som ”Truecaller-grundarna” är det lätt att glömma att Nami Zarringhalam och Alan Mamedi faktiskt startade två andra bolag innan de byggde sitt miljardbolag. Den ena hette Möbeljakt.se och var en sökmotor för heminredning. Den andra hette Jobbigt.se och var en sajt där medarbetare kan betygsätta sina arbetsgivare. 

”Jobbigt.se sålde vi vidare och fick ihop ett litet startkapital till servrar och mobiler åt Truecaller. Möbeljakt.se lämnade vi bara, men jag ser att något har köpt domänen, kopierat affärsiden och driver det vidare”, säger Alan Mamedi när Di Digital ringer upp. 

”Hemsidan ser ganska snygg ut faktiskt”, skrattar han efter att ha knappat in Möbeljakt.se på skärmen.

Vad lärde ni er av era tidiga försök?

”Det kan vara kul att lansera lokala tjänster i Sverige och man kan komma igång ganska snabbt om man är kodare själv. Men landets storlek är ju ganska begränsande. Om det bara finns 2000 möbelaffärer blir det svårt när man börjar räkna på affärsmodellen. Vi bestämde oss för att nästa nästa bolag skulle bli något globalt”, säger Alan Mamedi.

Grundarna fick som de ville. Elva år senare har Truecaller 250 miljoner användare i hela världen och Indien som främsta marknad. Bolaget var från början en renodlad telefonboksapp, men har sedan utökats med bland annat meddelandefunktioner och finansiella tjänster. 

Resan har inte varit spikrak. Man hade exempelvis en minikris 2015 och tvingades säga upp personal.

”Vi hade vuxit för fort, och behövde anpassa oss till marknadssituationen. Det var ju en liten kris inom tech då, i vilken många kinesiska techbolag gick omkull, och vi hade plötsligt svårt att ta in kapital”, säger Alan Mamedi, som är vd för Truecaller idag.

Men trots detta är Truecaller ändå en miljardsuccé. Senast man tog in pengar, hösten 2018, värderades bolaget till 6,8 miljarder kronor – och det mesta pekar på en högre värdering idag. 

Stålbadet ledde till ett förnyat fokus på intäkter. 

”Vi lyckades med det och växte ändå. Det ena behöver inte utesluta det andra, vilket man ibland tror”, säger vd:n. 

I år, när covid-krisen slog till, kunde bolaget fortsätta anställa personal och revidera upp medarbetarnas löner.  

”Vi har varit kassaflödespositiva i ett år behövde inte agera i panik”, säger Mamedi.

Läs mer: Svenska appen når över 200 miljoner användare: ”Vinst i år”

Truecaller omsatte 294 miljoner kronor under 2019, vilket är en ökning med 80 procent jämfört med föregående år. Förlusten på sista raden ökade kraftigt och summerades till 105 Mkr. Men mer än hälften av den summan är kopplad till Truecallers två förvärv av de indiska bolagen Chillr och Messai. 

Ungefär 1,5 miljoner kunder betalar i dag för en prenumeration hos Truecaller idag och siffran fortsätter att växa. Bolaget vinner nu ytterligare mark i Indien, efter ett politiskt beslut om att förbjuda kinesiska appar.

Läs mer: Svenska miljardbolaget vinnare när Indien förbjuder appar från Kina

”Vi hade räknat med en återhämtning i slutet av året, men det gick snabbare. Augusti var vår bästa intäktsmånad någonsin. Nu är det bara att köra på”, säger Alan Mamedi.

Senaste nytt är att bolaget nyligen förstärkte sin ledning med Fredrik Kjell från bettingbolaget Kindred – inför en planerad börsnotering 2022. 

Läs mer: Truecaller plockar Kindreds toppchef inför notering 

3. (ny) Bianca Ingrosso

Bianca Ingrosso.
Bianca Ingrosso. Foto: Oskar Omne.

Ålder: 25
Antal bolag: 2

Influenser, tv-profil, entreprenör... Bianca Ingrosso har startat två bolag och blivit ekonomiskt oberoende innan hon fyllt 26. 

Idag är hon en av Sveriges största mediepersonligheter, med hela 1,1 miljoner följare på Instagram och runt 350 000 prenumeranter på Youtube. Hon medverkar även i tv-serien ”Wahlgrens Värld” tillsammans med sin mamma Pernilla Wahlgren.

Hennes ena bolag heter Bianca Ingrosso AB och drivs av Bianca ihop med hennes mor. Bolaget omsatte förra året 34 miljoner kronor – och gjorde 27,6 miljoner i vinst. Verksamheten utgår ifrån Bianca Ingrosso närvaro i sociala medier, som ger intäkter i form av annonser, sponsrade inlägg och andra uppdrag inom mode och make-up. 

Hennes andra bolag, sminkmärket Caia Cosmetics, imponerar möjligen ännu mer. I somras blev riskkapitalbolaget Verdane, med fokus på e-handelsinvesteringar, majoritetsägare i Caia. Affären ska ha värderat bolaget till 400 miljoner kronor, enligt Di Digitals uppgifter. Detta knappt två år efter lanseringen. 

Läs mer: Bianca Ingrosso säljer majoriteten i sitt sminkbolag

Bolaget omsatte cirka 55 miljoner kronor under 2019, sitt första hela räkenskapsår, enligt uppgifter från vd:n. Vinsten landade på ungefär 5,5 Mkr.

Före affären ägde Bianca Ingrosso 29 procent av bolaget. Medgrundarna Mikael Snabb, som är vd, och Jesper Matsch ägde tillsammans 58 procent och Ingrossos assistent Vanessa Lindblad ägde 13 procent.

Under hösten stod det klart att bolaget tar steget till Asien med hjälp av någon som tidigare lyckats i Kina – klockmiljardären Filip Tysander. Han blir delägare i ett nytt samriskbolag som Caia startar där. Även Bim Norman med bakgrund på Daniel Wellington tar en ägarpost i det nya bolaget. 

Läs mer: Klockmiljardären Filip Tysander tar Bianca Ingrossos smink till Kina 

4. (4) Patrik Nybladh

Ålder: 38 år.
Antal bolag: 3

För fem år sedan såg han en lucka i e-sportsmarknaden. Proffsen spelade för enorma prispengar, men amatörerna lämnades utanför.

”Det var min fru som kom på idén att låta vanliga spelare tävla om prispengar”, säger Patrik Nybladh, vd och grundare på G-loot. 

Idag erbjuder bolaget en plattform där spelare kan satsa pengar på sig själva och tävla om priser i miljonklassen. Satsningen har lockat investerare som Swedbank Robur, Paradox-veteranen Fredrik Wester och Embracer-toppen Lars Wingefors. 

G-Loot har tidigare beskyllts för att överdriva sina intäkter genom att redovisa bruttointäkter. Men i fjol gick man över till att redovisa nettosiffror – något som gjorde att omsättningen såg ut att stå och stampa kring 33 miljoner kronor. Förlusten landade i fjol på hela 138 Mkr.

”I år omsätter vi strax över 100 miljoner kronor. Vi kommer att mer än dubbla omsättningen varje år de kommande åren”, säger Patrik Nybladh.

I slutet av 2019 kunde Di Digital rapportera att vd:n, enligt uppgift, försökte ta in en dryg miljard i riskkapital med hjälp av investmentbankerna Goldman Sachs och Carnegie. Rundan blev försenad, och mindre än man hoppats. Men i början av oktober stod det klart att man tagit in en halv miljard kronor från en rad kända investerare. Värderingen uppges ha landat på knappt två miljarder kronor – och en börsnotering ska ske inom tolv månader. 

”Det är den största investering i ett e-sportsbolag någonsin”, sa G-Loots vd och grundare Patrik Nybladh då.

En investerare som tror stenhårt på bolaget är Henrik Carlman, förvaltare av Swedbank Robur Microcap. I en intervju med Di Digital i somras beskrev han G-loot som en börskandidat med enhörningspotential.

Som 20-åring grundade Patrik Nybladh även Lägenhetsbyte.se, Sveriges största bostadsbytarsajt, ihop med två andra. Bolaget omsatte 25 Mkr 2019 och hade en vinst på 827 000 kronor.

Misslyckandet i CV:et heter Imodules. Bolaget startades 2011 och var en slags nummerpresentatör i mobilen. 

”Vi blev omkörda av Truecaller”, säger han.

5. (ny) Filip Tysander

Ålder: 35 år
Antal bolag: 3

Filip Tysander är grundare av den internationella klocksuccén Daniel Wellington, vars framgångar byggts på direktförsäljning på nätet med hjälp av influencers.

Det finns ingen officiell värdering av bolaget, men de samlade vinsterna uppgick mellan 2011 och 2018 till 2,4 miljarder kronor. I fjol vände bolaget till en förlust om 200 Mkr. Filip Tysander är ensam ägare i bolaget och valde att ur egen kassa täcka upp för minusresultatet. 

Han är även nummer 31 på listan över Sveriges rikaste techmiljardär, enligt Di Digitals genomgång för 2020. Och han ser ut att vilja fortsatta investera i startups och bygga fler bolag. I september kunde Di Digital exempelvis rapportera att han blivit delägare i ett nytt joint venture, eller samriskbolag, som Bianca Ingrossos sminkmärke Caia startar i Asien

Filip Tysander har tidigare grundat Smalslips.se och Neptune Design, som sålde plastklockor online. 

6. (7) Tink-grundarna

Tinks grundare Fredrik Hedberg, CTO, och Daniel Kjellén, vd.
Tinks grundare Fredrik Hedberg, CTO, och Daniel Kjellén, vd. Foto: Emma-Sofia Olsson

Daniel Kjellén, 39 år
Fredrik Hedberg, 37 år
Antal bolag:

För några år sedan var Tink Sveriges hetaste privatekonomiapp. Idag har man skrotat appen och blivit ett av Sveriges hetaste fintechbolag med kunder som storbanker och bolag som Klarna, Paypal och Qliro. 

I början av 2020 tog Stockholmsföretaget in runt 700 miljoner kronor i nytt kapital, för att understödja en geografisk expansion, till en värdering om drygt 4,4 miljarder kronor. Det är ett stort kliv upp mot värderingen på 2,5 miljarder kronor sommaren 2019, vilket innebär att grundarna stiger på listan.

Läs mer: Storbankernas miljardbolag bromsar inte – trots förlust på 193 miljoner 

Tink grundades 2012 av Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg, idag vd respektive teknikchef på Tink. Fredrik Hedberg har tidigare medgrundat Telavox, en molnbaserad telefonväxel för små och medelstora bolag som är värderat till över en miljard kronor. Daniel Kjellén har tidigare grundat domänföretaget Prodocon, som blev uppköpt 2008 och är idag en del av brittiska Netnames.

Läs mer: Fick én i lumpen – nu är Telavox ett miljardbolag  

7. (6) Niklas Östberg

Ålder: 39
Antal bolag: 2

När Niklas Östberg grundade Delivery Hero i Berlin 2011 var han redan en veteran i branschen. Han hade redan då hunnit starta svenska Pizza.nu som gick samman med Onlinepizza.se 2008. 

Idag är alla tre bolag ihopbakade i den tyska börsjätten, vars marknadsvärde pendlar kring 200 miljarder kronor. Niklas Östberg är sedan länge med på Di Digitals lista över Sveriges techmiljardärer

8. (ny) Alexis Priftis

Ålder: 37 år
Antal bolag: 4

Vd och grundare av Instabox, som i år värderades till 1,1 miljarder kronor. Affärsmodellen går ut på att leverera e-handelsvaror till skåp som mottagaren kan öppna med en kod. Bolaget har fått en ordentlig skjuts av den ökade näthandeln, inte minst i coronakrisens spår, något som även gynnat andra svenska sista-milen-tjänster som Airmee och Budbee. 

Jag har blandade känslor till den här typen av listor.

I maj slog Instabox även upp luckorna i Norge och Danmark. Bolaget har idag cirka 500 medarbetare och spår en omsättning på cirka 240 Mkr i år.

”Konsumenter ställer högre krav på klimatsmarta, snabba och säkra leveransalternativ med så lite krångel som möjligt”, säger Alexis Priftis.

Han växte upp i Södertälje, pluggade teknisk matematik och ekonomi i Lund och ägnade sina första tre år i karriären åt att jobba med olika produkter på Procter & Gamble i Genève. 

”Arbetet var givande och jag trivdes väldigt bra, men jag hade svårt att se resultatet av mitt arbete. Till slut kände jag för att starta något eget”, säger han.

Karriären som entreprenör kretsade länge kring apoteksnäringen. Ihop med entreprenören och investeraren Susanne Najafi köpte han ett apotek och startade flera bolag, bland annat parfymbolaget Olfacto, som gick omkull, Clearlii, som än idag säljer kontaktlinser på nätet och i apotek, och Unity Beauty Group, idag Eleven Holding, en av Nordens största nätbutiker för smink och hudvård.

”Jag har blandade känslor till den här typen av listor. Å ena sidan är det förstås smickrande, å andra sidan vill jag inte bidra till en ytlig startupkultur. För mig handlar det om att bygga något som man kan vara stolt över”, säger han. 

9. (ny) Daniel Ek

Ålder: 37 år.
Antal bolag: 3

Daniel Ek är Europas hetaste techgrundare alla kategorier just nu - och god för tiotals miljarder kronor. Få tror att han ska lämna vd-posten på Spotify i närtid. Men två saker gör att han även hamnar på denna lista:

1. I slutet av september 2020 aviserade Daniel Ek att han ska investera 1 miljard euro, drygt 10 miljarder kronor, av sitt privata kapital i teknikföretag från Europa under de närmsta tio åren. Resan har varit på gång ett tag med investeringar i det svenska blodtestbolaget Werlabs för några år sedan, och den svenska nätläkaren Kry i år. Men nu höjer han tempot, senast genom att delta i Northvolts jätterunda.

2. Han har redan visat att han fortfarande kan medgrunda bolag. Detta genom att de senaste åren ha plöjt ner 32 miljoner kronor i ett nytt och hemlighetsfullt bolag som heter HJN Sverige. Daniel Ek äger bolaget själv, men driver det tillsammans med teknikprofilen Hjalmar Nilsonne. Di Digital kunde nyligen avslöja att bolaget, enligt dokument från Bolagsverket, ska utveckla produkter och tjänster riktade mot sjukvården, som ska hjälpa läkare att upptäcka sjukdomar tidigare när de är enklare att bota. 

Värt att notera är att Daniel Ek länge hyst en dröm om att starta ett digital vårdbolag. Redan 2013 sa Spotifygrundaren till Financial Times att han kunde ägna timmar i sträck åt att fundera på hälsosektorns framtid. 

Daniel Ek har kunnat titulera sig själv serieentreprenör under merparten av sin karriär. Några år efter gymnasiet startade han annonsteknikbolaget Advertigo som såldes till Martin Lorentzons bolag Tradedoubler för 10 miljoner kronor i mars 2006. Följande vecka, den 1 april 2006, startade de två succébolaget Spotify som idag har cirka 300 miljoner användare och 400 miljarder i börsvärde.

10. (1) Fredrik Hjelm, vd medgrundare Voi.

Fredrik Hjelm, vd medgrundare Voi.
Fredrik Hjelm, vd medgrundare Voi. Foto: Evelina Carborn

Ålder: 29 år
Antal bolag: 3

Fredrik Hjelm toppade denna lista i fjol – och han framstår, 29 år gammal, fortfarande som en av Sveriges hetaste serieentreprenörer under 40.

Voi Technology, som han startade ihop med tre andra, har på drygt två år seglat upp som ett av Europas största elscooterbolag med 100-tals miljoner kronor i riskkapital från namnkunniga delägare som Creandum, VNV Global och Kinneviks storägare Cristina Stenbeck. 

Men bolagets stjärna har falnat sedan i fjol.

En orsak är pandemin. Mellan mars och maj i år tvingades bolaget tillfälligt stänga ned sin verksamhet i 35 av 40 europeiska städer, på grund av tvingande karantäner och en kraftigt minskad efterfrågan. Krisen kulminerade i att Voi sa upp en femtedel av personalstyrkan på 500 anställda.

Voi utmanas även av välfinansierade konkurrenter som Bolt, som pressat priserna på marknaden, och ställt inför en rad andra utmaningar. Under sommaren tvingas Voi även lämna Paris, sedan man förlorat en stor upphandling. Kvar i staden blev tre av Voi:s största konkurrenter. 

I somras valde företaget att stärka upp balansräkningen med cirka 270 miljoner kronor, genom en nyemission. Huvudsaklig investerare var den börsnoterade storägaren VNV Global, som kontrollerar knappt en tredjedel av Voi. Värderingen backade i samband med detta med 34 procent, från 3,1 miljarder till 1,8 miljarder kronor.

Läs mer: Voi sneglar mot miljardvinster och börsen – trots att värderingen rasat 

I bästa fall leder krisen till en utrensning på marknaden som kan gynna Voi. Bolagets vice vd sa nyligen att en börsnotering kan bli ett alternativ redan nästa år. 

I värsta fall tar det längre tid än väntat för tjänsten att välkomnas på bred front av politiker och medborgare.

Två ljuspunkter: I juni gjorde Voi sin första lönsamma månad på koncernnivå, och lanseringen i Storbritannien ser lovande ut. Bolaget uppger att man i dag äger cirka 80 procent av de exklusiva licenser som tilldelats av brittiska städer. I hela Europa uppger man sig äga 47 procent av exklusiva licenser, sett till mängden scootrar.

En utmaning för Fredrik Hjelm är att behålla sitt driv och fokus – och samtidigt inte reta upp sig på den ständiga kritik Voi får. Den senaste debatten har kretsat kring de sju ton elsparkcyklar som organisationen Rena Mälaran fiskat upp de senaste två åren.

Läs mer: Voi-chefens löfte: Ska själv dyka i Mälaren efter kastade elsparkcyklar

Fredrik Hjelms entreprenörsresa började redan vid 13 års ålder då han startade en liten verksamhet inom skogsplantering med sina kompisar i Östersund. Sexton år senare har han hunnit gå på Försvarets Tolkskola, plugga vid Handels i Stockholm, jobba på Avito i Moskva och starta tre bolag. 

Det största av de övriga två bolagen är Guestit, en startup som hjälper folk hyra ut sina hem på Airbnb och liknande plattformar. Bolaget startades 2016 inom SSE Business Lab, en inkubator vid Handelshögskolan i Stockholm.

11. (ny) Oliver Edholm

Ålder: 18 år
Antal bolag: 3

Han började programmera robotar redan som åttaåring och vid tolv års ålder skapade han sin första app. Sedan dess har han drivit ett par mindre bolag, bland annat Screenreader, en mjukvara som med hjälp av AI läst in vad som synts på hemsidor och översatt detta för synskadade.

Sedan årsskiftet driver han sin första riktigt stora satsning, Depict – en annan AI-tjänst som gör smartare produktrekommendationer för kunder på e-handelssajter. 

Bolaget tog nyligen in 25 miljoner kronor i sin första kapitalrunda, där jättar som Northzone och EQT deltog. Andra personer på den här listan, som Johannes Schildt och Fredrik Hjelm, finns också bland investerarna.

Utöver det har Depict också hunnit väljas ut av acceleratorn Y Combinator. 

Oliver Edholm menar att hans mjukvara är de små e-handlarnas svar på Amazons dominans. Att han bara är 18 år gör att det finns ännu större anledning att hänga med i hur det här AI-geniet fortsätter sin resa.

Länk till acast

12. (10) Robert Falck

Ålder: 38
Antal bolag: 7

Göteborgsbolaget Enride bygger eldrivna lastbilar, varav vissa är självkörande. Sedan starten 2016 har bolaget tagit in 373 Mkr (42 miljoner dollar) i kapital. Den senaste investeringsrundan – på närmare 100 miljoner kronor i början av oktober i år – värderade bolaget till ungefär en miljard kronor, enligt vd:n och medgrundaren Robert Falck. Det kan jämföras med en värdering på 800 Mkr i fjol.

Läs mer: EQT och Norrsken leder ny runda i Einride – värderas till 1 miljard 

I början av oktober presenterade bolaget nya självkörande lastbilar. Den mest påkostade modellen är gjord för allmänna motorvägar och kan köra i 85 km/h, vilket Di Digital rapporterat om. 

Att starta bolag är en färdighet.

Einrides el-lastbilar, med chaufför, går nu mellan Oatlys produktionsanläggning i Landskrona och en distributionsanläggning i Helsingborg, en sträcka på drygt två mil. Det som drar ner hajpen är att Einrides autonoma fordon, det vill säga självkörande, fortfarande har fraktbolaget DB Schenker som enda kund – och det hela är kvar på teststadiet.

”Det största problemet i Sverige är tillstånden att få köra på allmän väg. Med DB Schenker körde vi ju på en viss sträcka. Du kan bara komma så långt på det viset – det är en annan läroprocess i riktiga applikationer”, säger vd:n och medgrundaren Robert Falck.

Att på fyra år ta ett bolag från idé till verklighet är ändå mponerande. Än mer anmärkningsvärt är att Robert Falck startat sex bolag innan Einride. Ett av dem är Keyflow, som förser nattklubbar med ett webbaserat verktyg för att få koll på sina gästflöden. Ett annat är jaktappen The Great Wild.

”Att starta bolag är en färdighet. Det viktigaste är att rekrytera människor som kompletterar dig”, säger han.

13. (8) Ideal of Sweden-killarna

Filip Ummer och Joachim Lindström.
Filip Ummer och Joachim Lindström.

Ålder: 31 och 32 år.
Antal bolag: 5

Barndomsvännerna Filip Ummer och Joachim Lindström startade sitt e-handelsbolag Ideal of Sweden i ett garage i Norrköping för åtta år sedan. Sedan dess har tillväxten skjutit i höjden. Under 2019 steg omsättningen med 56 procent till hela 664 Mkr. Vinsten landade på 28 Mkr. Samma år värderades bolaget till närmare två miljarder kronor i samband med att Altor köpte 60 procent av bolaget, enligt källor till Di. 

Bolaget säljer mobilskal, laddningskablar, plånboksfodral och andra accessoarer. En viktig del av framgången är att man lyckats marknadsföra sina produkter direkt till kund via influerare på nätet, främst på Instagram.

Deras entreprenörsresa började med försäljning av kall läsk till förare som fastnat i bilkö utanför Söderköping mitt i sommaren. 

”Vi var väl 8 och 9 år gamla. Lärdomen var väl främst att vi faktiskt kunde påverka vår egen situation. Vi växte båda upp med ensamstående föräldrar och hade en trasslig bakgrund”, sa Joachim Lindström i en öppenhjärtig intervju med Di Digital i februari 2018. 

Han startade sitt första e-handelsbolag när han var 19 år gammal. Bolaget hette Footballstore.se och sålde fotbollsskor och utrustning direkt till spelare och föreningar.

Även Filip Ummer satsade på e-handel tidigt. Ett av hans bolag sålde glittriga ”crystal bra”-bh:ar på nätet. Ett annat av Filip Ummers bolag sålde mobilplånböcker man kunde hänga runt halsen, som han själv formgett och låtit producera i Kina. 

Tidigare under sommaren gick de in som majoritetsägare i nystartade Golden Vagance, som ska sälja badkläder och solglasögon där skalen går att byta ut. 

Läs mer: Mobilskaljättens grundare startar nytt bolag 

14. (3) Karmas grundar-duo

Elsa Bernadotte: 31 år
Hjalmar Ståhlberg Nordgren: 30 år
Antal bolag: 3

De är unga, de har båda startat bolag sedan tidigare och de är två av medgrundarna bakom matsvinnsappen Karma. Hjalmar Ståhlberg Nordgren är vd, medan Elsa Bernadotte är vice vd. Bolagets app hjälper restauranger, caféer och livsmedelsbutiker att minska sitt matsvinn genom att sälja överskottsmat till konsumenter till ett lägre pris. 

2018 tog Karma in nästan 110 miljoner kronor i riskkapital från bland andra Electrolux och Kinnevik. Man öppnade kontor i London i början av 2019 och lanserade sedan i Paris. 

Över 9 000 säljare finns anslutna på plattformen – och bolagets app har nu laddats ned över en miljon gånger i Sverige. 

Men det stora genombrottet låtit vänta på sig. Maträddarappens omsättning växte visserligen med 230 procent i fjol. Men omsättningen blev bara 12,7 Mkr och tillväxten är kostsam. Minusresultat på sista raden uppgick i fjol till 48,1 Mkr, vilket är nästan en fördubbling mot 2018. 

I år har coronapandemin slagit hårt mot bolaget då många av de restauranger och caféer som når ut med Karma haft det tufft. Bolaget har hanterat utmaningen genom att, bland annat, i april lansera Karma-boxen, en prenumerationstjänst med hemleverans av andrahandssorterad frukt och grönt. 

Enligt Kinnevik, som äger 20 procent av bolaget, minskade antalet räddade måltider via Karma från 774 000 till 552 000 mellan första och andra kvartalet i år. I mitten av juli gick investmentbolaget och skrev ner värdet på Karma med 40 procent till 215 Mkr.

Läs mer: Matappen Karma permitterar – trots rekordmånad 

”Första delen av 2020 var vår bästa tillväxtperiod någonsin. När Covid-19 slog till skakade det om restaurangbranschen rejält vilket oundvikligen även påverkade oss. Även om vår verksamhet i princip har återkommit till det normala har vi valt att vara mer konservativa med tillväxt och kostnader framåt för att stå uthålliga. Målet är att nå lönsamhet på månadsbasis under 2021”, säger Elsa Bernadotte idag.

Hon är även en av medgrundarna till bolaget Pop Fruits, med frusen frukt på pinne, som såldes 2016. Hjalmar Ståhlberg Nordgren är medgrundare för undersökningsverktyget Responster.

15. (Ny) Magnus Olsson

Ålder: 38
Antal bolag: 2
Var med och grundade taxiappen Careem, med verksamhet i Mellanöstern och Nordafrika, under 2012.

I fjol köptes bolaget upp av branschkollegan Uber för 28,7 miljarder kronor. Affären resulterade i att Magnus Olsson och hans medgrundare Mudassir Sheikha ersattes med runt 150 miljoner dollar vardera, enligt Di:s uppgifter, fördelat på kontanter och Uber-aktier. Är med på Di Digitals miljardärlista

Har tidigare grundat och sålt vidare it-konsulten Olsson Solutions.

16. (ny) Lukas Gratte

Ålder: 37 år (NY!)
Antal bolag: 2

En av grundarna till betalföretaget Trustly, som erbjuder betallösningar för e-handeln. Sålde av en post motsvarande 10 procent av bolaget under 2018 för runt 700 Mkr till Nordic Capital. Är med på Di Digitals miljardärlista

Medgrundare bakom bettingbolaget Redbet. 

17. (ny) Robel Efrem

Robel Efrem, vd och medgrundare Challengermode.
Robel Efrem, vd och medgrundare Challengermode.

Ålder: 32
Antal bolag: 2

Innan han blev tech-entreprenör spelade Robel Efrem amerikansk fotboll, dels i Stockholm Mean Machines, men även i svenska landslaget. 

Nu har han bytt hjälmen mot e-sport, som vd och medgrundare bakom Challengermode. Bolaget har utvecklat en plattform för ”gamers” och lag inom e-sport att delta i turneringar och mästerskap. Exempel på organisatörer är FIFA, spelutvecklaren EA Games, spelet League of Legends, e-sportlaget Fnatic med mera. Affärsmodellen går ut på att ta en del av transaktionerna, exempelvis vid biljettförsäljning.

Hittills är det oklart hur bra det går. Under verksamhetsåret som slutade den sista mars 2019 omsatte Challengermode endast 2 miljoner kronor med en förlust på 21 Mkr – och Robel Efrem är förtegen om utvecklingen.

Klart är dock att han fått investerarnas förtroende. 

Så sent som i augusti tog man in hela 105 miljoner kronor i en ny finansieringsrunda ledd av den kinesiska e-handelsjätten Alibabas investeringsfond Ewtp Innovation. Övriga investerare i rundan var: Telia Ventures, samt de befintliga delägarna GP Bullhound, Lundin-familjens riskkapitalbolag Back In Black Capital och fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimović.

Bolaget har därmed tagit in hela 175 Mkr sedan starten.

Innan Challengermode grundade Robel Efrem det digitala utbildningsbolaget Intellectus som han sålde för en mindre summa 2013. Bolagets affärsidé gick ut på att streama föreläsningar som hölls på universitet och högskolor. 

”Bolaget var lite före sin tid”, säger Robel Efrem, som startade Intellectus själv och finansierade bolaget med CSN-lån. 

”Lärdomen är väl hur viktigt det är att ha ett bra team. På Challengermode har jag massor av kollegor som är bättre än mig på olika saker. Det gör att jag kan fokusera på slutprodukten och förverkliga visionen”, säger Robel Efrem.  

18. (12) Hjalmar Nilsonne

Ålder: 34

Antal bolag: 3

Vd och grundare av Watty, som tidigare i år togs över av en tysk konkurrent. Har tidigare grundat Black Silicon Solar.

Har ett nytt, hemligt projekt på gång med Spotifys grundare Daniel Ek. Bolaget heter för närvarande HJN Sverige. Di Digital kunde nyligen avslöja att bolaget, enligt dokument från Bolagsverket, ska utveckla produkter och tjänster riktade mot sjukvården, som ska hjälpa läkare att upptäcka sjukdomar tidigare när de är enklare att bota. 

19. (nya) Sparnet-grundarna

Sparnets grundare Olof Jakobsson, vd, och Jacob Thörn, inköpschef.
Sparnets grundare Olof Jakobsson, vd, och Jacob Thörn, inköpschef.

Olof Jakobsson: 31 år
Jacob Thörn: 35 år
Antal bolag: 5

På tre år har deras nätbutik Sparnet.se, utan externt kapital, gått från noll till en förväntad omsättning på 100 miljoner kronor i år. Det snäva sortimentet har gjort att varulagret kan hållas nere och bolaget har endast fyra medarbetare.

”Det gäller att guida kunderna. Istället för många val ska de hitta något som är relevant för just denna vecka”, säger vd:n och medgrundaren Olof Jakobsson.

Han och parhästen Jacob Thörn träffades för tio år sedan när de sommarjobbade på ett inkassobolag. De blev vänner genom att snacka om entreprenörskap och hur man kunde tjäna pengar på roliga, annorlunda prylar. Det hela ledde till att de varit med och startat 5 bolag inom e-handel tillsammans, varav fyra är aktiva idag.

En av de första satsningarna hette Zale.se. Bolaget fokuserade på ett stort produktutbud och omsatte en tid tiotals miljoner kronor. Tillväxten såg lovande ut en tid, men 2015 gick bolaget i konkurs. 

”Vi sålde billiga varor, ofta teknikprylar med speciell design och funktion med en prislapp kring hundralappen. Men det var svårt att få lönsamhet i det. Bland annat krävdes det att kunderna köpte många varor samtidigt. Med Sparnet har vi bytt till produkter som har en bra vinstmarginal - även om kunden bara köper en produkt”, säger Olof Jakobsson.

Han medger att det aldrig är kul att misslyckas. Men erfarenheterna ledde till en framgångsrik omstart med bland annat Sparnet.se och systerbolaget Beyondactive.se.

20. (22) Sorosh Tavakoli

Ålder: 37
Antal bolag: 2

Blev förmögen genom att grunda annonsbolaget Videoplaza, som såldes till Telstras dotterbolag Ooyala för cirka en halv miljard kronor 2014. 

Drog i fjol igång Noquo Foods ihop med bioteknikern Anja Leissner. Bolaget ska producera och sälja vegansk ost till restauranger, cateringverksamheter och konsumenter. I början av 2020 tog man in 34 Mkr i riskkapital från bland andra Northzone, Creandum, Inventure och Astanor, vilket Di Digital rapporterat om. Man har idag sju anställda och hoppas lansera sin första produkt under första kvartalet 2021.

”Vi är en av världens mest ambitiösa försök till att utveckla en växtbaserad ost”, säger Sorosh Tavakoli .

Han har tidigare sagt att Lundabolaget Oatly, som har utmanat den traditionella mjölkindustrin med sin havremjölk, är en ”jättestor inspirationskälla”.

21. (20) Caroline Walerud

Volumentals grundare Caroline Walerud demonstrerar bolagets 3D-scanning-tjänst för fötter.
Volumentals grundare Caroline Walerud demonstrerar bolagets 3D-scanning-tjänst för fötter.

Ålder: 30
Antal bolag: 2

Medgrundare och arbetande styrelseordförande på Volumental, ett AI-bolag i Stockholm som hjälper hundratusentals människor per månad, världen över att hitta skor som passar perfekt. Första produktlanseringen skedde 2016 och idag finns bolagets 3D-scanningsprodukt för fötter i 2000 butiker i över 20 butikskedjor i över 40 länder. Under verksamhetsåret som slutade i april 2019 omsatte Volumental 33 Mkr med ett resultat på -7 Mkr. 

Läs mer: Waleruds hemliga tjänst – ska sko sig på e-handeln 

”Det finns miljardbolag som fixar infrastruktur och betalning, men shopping är så mycket mer. Vi löser det viktigaste: att göra det personligt så att varje produkt du ser verkligen passar dig. Volumental har skobranschens ledande AI-produkt, med de flesta stora sportskoföretagen som kunder”, säger Caroline Walerud och indikerar att bolag växer med kring 40 procent per år.

Walerud var tidigare vd för Volumental, med jobbar sedan 2016 där 1-2 dagar i veckan som arbetande styrelseordförande. Hon fokuserar resten av tiden på sitt investmentbolag Walerud Ventures, som hon driver med sina föräldrar: entreprenören Jane Walerud (som varit med och startat 15 bolag och var första investeraren i Klarna) och Bengt Walerud, även han en bolagsbyggare av rang. Där har hon hittills lett två investeringar i miljöteknikbolag, där hon även går in och jobbar operativt. 

Caroline Walerud pluggade naturvetenskap på Cambridge University. Hon är aktiv inom Sting, Prince Daniels Fellowship och Creative Destruction Lab.

22. (ny) Kristofer Sommestad

Ålder: 35
Antal bolag: 3

Mmedgrundare och vd för Willa Pay, ett bolag som hjälper frilansare att ta betalt för sitt arbete. Bolaget startats ihop med grundarna bakom influerarnätverket Relatable och har redan tagit in 30 miljoner kronor i riskkapital i en runda ledd av EQT Ventures.

Willa Pays första marknad är USA, där man lanserade i mitten av september.

”Det har gått över förväntan. Folk talar om magiska pengar, eftersom man får betalt direkt i appen”, säger Kristofer Sommestad.

Började karriären på spelbolaget Jadestone redan som tonåring. Har även jobbat på Stardoll (Glorious Games idag). Startade 25 år gammal Springworks, en plattform för uppkopplade bilar som såldes vidare i flera vändor och idag ägs av Telia och schweiziska Autosense. Har även medgrundat Spoton Radio, en snabbväxande radioapp som ledde till ett flerårigt konsultuppdrag på Spotify.

Läs mer: EQT investerar i Spotify-veteranernas app – går direkt in i USA 

23. (27) Jenny Nordenborg

Ålder: 33
Antal bolag: 3

Har haft egna bolag sedan tonåren och på senare år grundat spelbolaget Neat Corporation, med VR-spelet Budget Cuts. Har även grundat edtechbolaget Brain Harbour, som just nu ligger på is.

Under verksamhetsåret som slutade i februari 2020 steg omsättningen för Neat Corporation med 36 procent till 8,5 Mkr. Förlusten var en dryg miljon. 

”Vi har vuxit under året för att ta rejäl sats med nya spelet Garden of the Sea, även detta för virtual reality. Releasedatum är ännu inte annonserat. Samtidigt släpps Budget Cuts, numer en klassiker i VR-sfären, och Budget Cuts 2: Mission Insolvency på ytterligare plattformar”, säger Jenny Nordenborg.

Bolaget ägs till största delen av grundarna och anställda, samt spelveteranen Karl-Magnus Troedson som också är styrelseordförande. Ny i styrelsen är Kajsa Grafström, tidigare finanschef på Glorious Games (som tidigare hette Stardoll).

24. (14) Piotr Zaleski 

 

Ålder: 39
Antal bolag: 3

Piotr Zaleski är medgrundare till tre bolag och får alltid många nomineringar när vi gör denna lista. Den kanske mest välkända av hans skapelser är Detectify, som vänder sig till frilansande hackare för att spåra och åtgärda säkerhetsluckor åt kunder som Kry, King och Spotify.

Läs mer: Detectify tar in 50 miljoner kronor - skalar upp sitt hackernätverk 

Han ligger även bakom Ingrid, en leveransplattform för e-handlare. Bland deras över 50 kunder märks bland andra Adlibris, Babyshop, Åhléns, Apoteket, Na-kd och Ideal of Sweden. 

Ingrid har tagit in 25 nya kunder bara i år. Förväntan är att förmedla 22 miljoner leveranser i år, enligt bolaget.

Ingrid omsatte 5,8 miljoner 2019 och har hittills i år en omsättning på 7,1 miljoner. 

I mars 2020 tog bolaget in 12 Mkr från Blq Invest, vilket Di Digital rapporterat om.

25. (5) Joel Hellermark 

Ålder: 24 år
Antal bolag: 2

Son till föräldrar som båda jobbar med forskning. Lärde sig koda som 13-åring. Som 16-åring grundade han sitt första bolag, med verksamhet inom videorekommendationer. Under gymnasietiden tog Joel Hellermark kurser i maskininlärning vid Stanford. Han studerade även kognitiv neurovetenskap vid Cambridges sommarprogram.

Som 19-åring grundade han Sana Labs, ett AI-bolag inom utbildning som tagit in cirka 23 miljoner kronor i riskkapital från bland andra Katarina Martinsson, arvtagare i Lundbergsfären, och Spotifyveteranen Sophia Bendz. Bolaget har rekryterat medarbetare från CERN, Google och Spotify och är redan omskrivet i tidningar som Fast Company, Financial Times, The Guardian och Wired. 

”Med partnerskap inom alltifrån professionell utbildning till medicin och matematik är Sana Labs på väg att bli hjärnan i alla världens utbildningsprodukter”, säger Joel Hellermark, vd för Sana Labs.

Under 2019 omsatte Sana Labs 7 Mkr med en förlust på −17 Mkr.

Hur går det för Sanna Labs 2020?

”Pandemin har accelererat skiftet till digital utbildning där Sana bland annat använts på 2000 sjukhus av över 70000 sjuksköterskor för utbildning kring behandling av Covid-19”, säger Joel Hellermark, vd för Sana Labs.

26. (nya) Sellpy-killarna

Sellpys vd Michael Arnör och finanschef Philip Gunnstam.
Sellpys vd Michael Arnör och finanschef Philip Gunnstam.

Michael Arnör: 33 år.
Philip Gunnstam: 34 år.
Antal bolag: 2

Second hand-sajten Sellpy växer snabbt. Enligt preliminära siffror steg bolagets omsättning med närmare 70 procent till 197 miljoner kronor under 2019. Allt tyder på att även 2020 blir ytterligare ett år av explosiv tillväxt. Senast Di Digital rapporterade om bolaget var man i färd med att anställda ytterligare 80 personer och bygga ett nytt lager på 10 000 kvadrat.  

Att H&M investerat 180 miljoner kronor, och nu äger 70 procent av bolaget, tyder på att grundarna mycket väl kan gå vidare till annat i framtiden. Sellpys vd Michael Arnör och finanschef Philip Gunnstam är parhästar sedan tidigare och startade 2009 Katapult, ett litet bolag inom rekrytering och jobbannonsering. Sellpy grundade de två 2014 tillsammans med Oskar Nielsen.

27. (ny) Josefin Landgård

Ålder: 37 år
Antal bolag:
4

Josefin Landgård har en examen från skidgymnasiet i Malung och Handelshögskolan i Stockholm. Under studietiden jobbade hon också som tränare på Saltsjöbadens slalomklubb och fick då tillgång till olika nätverk i näringslivet.

”Det var min ingång i startupvärlden”, sa hon i en intervju med Di Digital i somras

Ett resultat av detta var ett mjukvarubolag som hon startade ihop med entreprenören Anders Lövbrand. 

Men det stora genombrottet var dock den vårdgivaren Kry, som Josefin Landgård var med och grundade 2014 tillsammans med Johannes Schildt, Fredrik Jung Abbou och Joachim Hedenius.

”Vi hade två utmaningar: Ingen intäktsmodell och begränsad budget samtidigt som vi behövde utbilda människor om ett nytt sätt att söka vård för att kunna växa bolaget”, säger Josefin Landgård.

Efter fyra lärorika, men krävande år gick hon vidare till ett liv som affärsängel och bolagsbyggare. Av de åtta bolagen Josefin Landgård har investerat i – bland annat Estrid, Mojo Diagnostics och Grace Health – har alla minst en kvinnlig grundare och merparten en kvinnlig vd. 

”Jag tror på mixade team och har bettat på människor jag tror på. Det har inneburit en hel del kvinnor”, säger hon.

Hennes senaste projekt är Mantle, ett bolag som säljer CBD-olja hon grundat med kapital från höjdare som Cristina Stenbeck, Susanna Campbell, Sophia Bendz, Emilia de Poret och Nordens första cannabisfond.

Mantle stötte nyligen på patrull hos Läkemedelsverket, som menar att oljan kan uppfattas som ett läkemedel, och det får därför inte längre säljas i Sverige. Mantle har överklagat till Förvaltningsrätten, men det kan ta ett år innan det prövas.

”När man ska slåss mot en myndighet känns det skönt att man har varit med om några motgångar sedan innan. Vi håller på att ta fram fler produkter som inte påverkas av reglerna och planerar en snabbare expansion till andra marknader”, säger Josefin Landgård.

Vad är oljan till för?

”Man kan ta den genom att droppa den i munnen eller hälla den i en cappucino eller ”mocktail”. Sedan är CBD het ingrediens i hudvård också på grund av dess lugnande och återfuktande egenskaper. CBD är populärt bland många och blir spännande att se var det tar vägen. Jag, Snoop Dog och Martha Stewart är alla i branschen. CBD utvinns ur hampa men är inte psykoaktiv, dvs man kan inte bli hög av den och den är inte beroendeframkallande.”

28. (17) Louise Fritjofsson

Ålder: 33
Antal bolag:
5

Louise är en serieentreprenör med mer än tretton års erfarenhet som vd och grundare i techvärlden och, nu på senaste, i matbranschen. Som 19-åring startade hon Popsox, en e-handelsbutik som sålde prenumerationer på strumpbyxor.

Sedan dess har hon grundat adtechbolaget Adprofit samt Vint, som gått från att vara ett slags ”Uber för personliga tränare” till att bli en mjukvaruplattform för mindre träningslokaler och -studios. Hon är idag ordförande i båda dessa bolag. Hon är även medgrundare av Rewind Products, ett litet bolag för retrolurar. 

Louise bor idag i San Francisco och är initiativtagare till Femaletechspeakers. Hon är tidigare ”entrepreneur in residence” på startupacceleratorn 500 Startups och hon jobbar även med riskkapitalbolaget Byfounders.

Hennes senaste bolag heter Reimagine Foods (tidigare Bla Bla Foods) som utvecklar och producerar egna matprodukter som säljs direkt till konsument, samt via större återförsäljare.

”Vi bygger nästa generations stora matbolag genom att analysera vilka kommande mattrender och lansera autentiska varumarken samarbete influencers”, säger hon.

I fjol tog Reimagine Foods kapital i en tidig såddrunda från Yes VC, Byfounders & Seedcamp. 

”Sedan vi grundade Reimagine Foods har vi redan lanserat två varumarken, Mellis och Fämily Foods, och har tio i pipeline för de kommande två åren”, säger Louise Fritjofsson.

29. (9) Isabella Löwengrip

Ålder: 29
Antal bolag: 8

Social medieprofil som under åren grundat cirka åtta bolag. Har dock sett sin stjärna dala de senaste året, vilket Di Digital rapporterat om senast i april. Då stod det klart att Isabella Löwengrip självmant valt att likvidera bolaget Löwengrip Social Relations, som har hjälpt andra företag att ta fram kommersiella kampanjer till sociala medier. 

Även Löwengrips håraccessoarbolag Hermine Hold, som hon startade hon ihop med Ideal of Swedens grundare Joachim Lindström, har sålts och gick senare i konkurs. Hon har även avyttrat sina ägarandelar i ”startup-fabriken” Nordic Tech House.

Juvelen i kronan såg länge ut att vara Löwengrip Beauty, som omsatte 100 miljoner kronor under 2019. Men satsningen i USA gick inte som man tänkt och i februari i år kunde Di rapportera att Löwengrip valt att sälja bolaget till det norska kosmetikabolaget Dermanordic. Någon köpeskilling för affären var då inte känd.

Kan Isabella Löwengrip resa sig igen? Med rätt människor omkring sig är det fullt möjligt. Än finns mycket kraft kvar i hennes varumärke och personliga story. 

Läs mer: Isabella Löwengrips skosatsning missar målet – miljoner i förluster


30. (15) Christopher Brinkeborn Beselin

Ålder: 37 år
Antal bolag: 5

Kommer från en familj som har arbetat mycket i Asien, farfar med ABB i Japan och morfar med ABB i Kina. Fadern Erland drev import från Kina genom eget bolag. Själv bor han i Ho Chi Minh City, Vietnam, men har även lägenhet i Stockholm. 

Första riktiga jobbet var på finansmannen Christer Gardells fond Cevian Capital. Jobbade med Kinnevik och Rocket Internet för att starta e-handel i Sydostasien, vilket resulterade i Lazada, en ”sydostasiatisk Amazon” som såldes till kinesiska Alibaba till en värdering på 25 miljarder kronor.

Har även grundat eller medgrundat Pangara, Intrepid och Endurance Capital (en aktivistfond i Vietnam med ca 10 börsnoterade bolag i portföljen).

Driver nu den vietnamesiska bolagsbyggaren Fram, som han grundat och som gjorde entré på First North i oktober 2017 med en teckningskurs på 20 kronor. Aktien klättrade till en toppnivå på 146 kronor sommaren 2018 – men står nu i cirka 34 kronor med ett börsvärde på drygt 120 Mkr. Fram har sedan noteringen grundat och förvärvat ytterligare tiotal digitala bolag inom edtech, fintech och konsumentområdet i Vietnam.

Läs mer: Fram köper vietnamesisk bilannonssajt – aktien stiger

31. (23) Fredrika Bernadotte

Ålder: 34 år
Antal bolag: 2

Vd och grundare av Prion, en app för kommunikation och administration inom förskolan. I slutet av förra året tog bolaget in 4,4 miljoner kronor i riskkapital. Förutom de befintliga ägarna Skype-grundaren Niklas Zennström, Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski och King-grundaren Sebastian Knutsson deltog även riskkapitalbolaget Icebreaker i rundan.

”Digitaliseringen inom förskolan fortsätter och kunderna efterfrågar allt mer funktionalitet. Vi ligger helt rätt med vårt produkterbjudande för att fånga utvecklingen. Våra licensintäkter har dubblat under 2020 jämfört med 2019”, säger Fredrika Bernadotte.

Har tidigare startat bolaget Grannfilm, en filmdelningstjänst mellan grannar.

32. (nya) Bravura-killarna

Kristofer Ericson och Henrik Jakobson.
Kristofer Ericson och Henrik Jakobson.

Henrik Jakobson: 39 år
Kristofer Ericson: 39 år
Antal bolag: 4

Radarpar från KTH och LiTH som träffades på utlandsstudier och gick vidare till att starta fyra bolag ihop.

Grunden i samarbetet är Bravura, ett bemannings- och rekryteringsföretag de startade under finanskrisen 2008. Bolaget säger sig vara experter på ”Next gen professionals” vilket innebär talanger i början av karriären. I fjol omsatte Bravura Group 370 Mkr med en vinst efter skatt på drygt 13 Mkr. 

”Vi startade Bravura med 50 000 kronor var och har aldrig tagit in kapital. Vinsterna har vi återinvesterat”, säger Kristofer Ericson.

Följande år, 2009, startade de Studybuddy, som nådde en årlig omsättning på 35 Mkr innan regeringen tog bort RUT-avdraget för läxhjälp 2015. Bolaget gick efter det samman med konkurrenten My Academy och är idag en del av A+ Education Group. 

Har även grundat Helloy, ett bolag inom internetmarknadsföring som såldes vidare för en mindre summa. 

Den senaste satsningen är Hailey, ett mjukvarubolag inom HR som startades i början av 2020.

”Vi vill bygga ett modernt användarvänligt alternativ till dagens tråkiga komplicerade lösningar för de klassiska HR-processerna ”, säger Kristofer Ericson.

Han och Henrik har även investerat i ett halvt dussin bolag ihop, bland annat Instabox och Smart Eye. 

”Men det är roligare att starta bolag än att investera. Inget går upp mot att bygga något eget från scratch”, säger Kristofer Ericson. 

33. (21) Niels Bosma

Ålder: 38
Antal bolag: 5

2008 var Niels Bosma med och grundade bolaget Offerta, en digital marknadsplats för hantverks- städ- och flyttjänster. Företaget har nått stora framgångar och lockade tidigt Kinnevik som investerare. I januari 2017 såldes Offerta till riskkapitalbolaget Alfven & Didrikson för drygt 100 Mkr.

Läs mer: Kinnevik säljer Offerta för 100 miljoner

Niels Bosma har även hunnit grunda fyra andra bolag: Ett är den uppmärksammade investeringsplattformen Tessin, där användarna lånar ut pengar till olika fastighetsprojekt. Tillsammans med Tessins Jonas Björkman startade han även Mobigear.com, ett bolag han beskriver som ”en förhistorisk appstore för den tidens virrvarr av smartphones”. Han har även startat ett bolag med ett it-verktyg vid namn Seotools for Excel. Senaste satsningen heter Filestar är en tjänst för att jobba smidigare med filkonverteringar. 

Tessin har det senaste åren tvingats tampas med flera konkurser och härdsmältor bland fasthetsprojekten på plattformen, vilket Di Digital rapporterat om.

Läs mer: Småsparare i kläm efter nytt bostadsfiasko – drabbade får ”hemligt” brev 

34. (ny) Malcolm Burenstam Linder

Ålder: 31
Antal bolag: 2
Efter ett par år på EQT Ventures gjorde Malcolm Burenstam Linder comeback som entreprenör 2017 då han grundade Alva Labs, som jobbar med datadriven rekrytering. 

”Vi hjälper våra kunder identifiera de kandidater som har högst potential, och med att spara tid i sina rekryteringsprocesser. De ska få rätt person på rätt plats på ett så effektivt sätt som möjligt”, säger Malcolm Burenstam Linder.  

Läs mer: EQT-veteranerna utmanar rekryteringar – tar in 10 miljoner 

Alva Labs är hans andra bolag. När han var 19 år grundade Malcolm Burenstam Linder Eventbook inom ramen av Handelshögskolans inkubator SSE Business Lab. Bolaget var en webbaserad tjänst för att boka event och konferenser – och det såldes för strax under en miljon kronor 2011. 

Malcolm Burenstam Linder var även en av de första medarbetarna på nätbutiken Furniturebox.

35. (ny) Viktoryia Khromchanka

Viktoryia Khromchanka.
Viktoryia Khromchanka.

Ålder: 30 år
Antal bolag: 2

Hon växte upp på en kolchos, ett kollektivjordbruk, i Vitryssland, kom till Sverige som 11-åring och startade pr-byrån Björklund & Khromchanka 2015, som hon drev fram till 2017. Efter det grundade hon artistbokningsplattformen Gigital ihop med sin bror och sin dåvarande pojkvän, numera affärspartner, Givar Shabani.

Läs mer: Gigital om krisen: ”På en vecka förlorade vi nästan alla våra kunder”

36. (nya) Bröderna Brüel-Gabrielsson

Från vänster John och Rickard Brüel-Gabrielsson.
Från vänster John och Rickard Brüel-Gabrielsson.

Rickard: 27 år
John: 30 år
Antal bolag: 3

I fjol startade bröderna Rickard och John Brüel-Gabrielsson Foodla ihop. Bolaget, med John som vd, hjälper över 100 små och medelstora livsmedelsproducenter med att nå in i den etablerade e-handeln. I september fick man Coops moderbolag Kfs som investerare. 

Bröderna driver även Stanford-baserade AI forskningslabbet Unbox AI, med Rickard som vd och Altor som sponsor. Rickard har tidigare varit med och grundat influencer-plattformen Neoreach. De två har även tillsammans grundat den geografiska sociala nyhetsplatformen Sors.

Rickard har studerat sex år vid Stanford, där han tog en fil. kand. i matematik och en magisterexamen i systemvetenskap med AI som inriktning. Han doktorerar för närvarande i AI vid MIT. 

37. (ny) Joacim Gustafsson

Ålder: 27
Antal bolag: 2

Grundare och vd för boendeappen Avy, som startades 2018. Tjänsten låter fastighetsägare och förvaltare på hyres- och bostadsrättsmarknaden nå ut till de boende med information, tjänster, samt ett smidigare sätt att betala betalning av hyran.

”Fastighetsägare är bra på att förvalta byggnader, men inte alltid lika bra på att ta hand om de boende. Vi hjälper dom att stärka kundrelationen med målet att få nöjdare kunder, lägre kostnader och ökade intäkter”, säger Joacim Gustafsson.

I februari i år rapporterade Di Digital att Avy tog in drygt 20 miljoner kronor i riskkapital för att accelerera tillväxten. Sedan dess har bolaget blivit betaltjänstinstitut, vilket innebär att man kan introducera mer avancerade betaltjänster i framtiden. 

”Vi rullar ut produkten i hela Sverige just nu och ska ha kontrakt på 100 000 lägenheter innan året är slut”, säger han.

2012 var Joacim även med och grundade Footmall, en prisjämförelsesajt för skor.

38. (ny) Alexander Bergendahl

Ålder: 33
Anatl bolag:
3

Grundare och vd för den lilla spelstudion Poppermost, som tappat i omsättning de senaste åren, och grundare och vd för Lootlocker, en underleverantör i spelsektorn. Var även operativ chef på spelbolaget Hatrabbit som såldes till King 2019. Har även grundat Aurora Punks, som investerar i spelbolag i tidiga skeden. Född i London, men har bott 13 år i Sverige.

39. (ny) Andreas Missirlis Eliasson 

Ålder: 29 år
Antal bolag: 2

Grundare och vd på Beatly, ett influencer marketing-nätverk som omsatte 29 Mkr i fjol med en knapp förlust. Startade sitt första bolag, Mötesmäklarna, som 22-åring, som kopplade samman privata fastighetsmäklarna med bostadsrättsinnehavare i ett tidigt skede, med målet att nå ökad försäljning.

40. (ny) Alexander Ekvall 

Ålder: 37 år
Bolag: 2

Veteran från spelutvecklaren King som grundat två spelbolag. Det som rönt mest uppmärksamhet är Snowprint Studios. 

Efter nästan två år av utveckling släppte Snowprint sitt första spel, mobilspelet Legend of Solgard, i augusti 2018, vilket Di Digital rapporterade om. I ryggen hade man jätten King som publisher och investerare (King har gått in med en stor del av de 51 miljoner kronor Snowprint tagit in sedan starten 2015). 

Det stora genombrottet har dock låtit vänta på sig. I fjol omsatte Snowprint 4,8 Mkr med en förlust på 17,7 Mkr. 

Bubblare:

Karsten Deppert

Ålder: 36 år
Antal bolag: 7

Grundare av entreprenörshubbarna Mindpark och E-commerce Park, och även e-handelsöversättningstjänsten Contentor, livsmedelsbolaget Rscued och healthtechbolaget Wellbefy. 

Sätter Helsingborg och Skåne på kartan.

”Jag tror väldigt mycket på individer och på att låta drivkraft komma fram och växa. Det färgar hur jag hanterar projekt, och vilken roll jag tar”, säger han.

Adam Linders
32 år
Thatsup, Tradevenue 

Rasmus Adler Wahlberg
31 år
Advisa, Fitnesscollection, Human.

Daniel Aarenstrup
33 år
SAVR, Virtual Trainer

Johan Norin
33 år
Precisely, Qoorp, Jansson & Norin

Mikael Blix
34 år
Laget.se, Heja.io

Pontus Gustafsson
29 år
Beleco, Savely, +Cap

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer