Annons

Rösta på Sveriges viktigaste kvinnliga grundare 2018

21 kvinnliga grundare är nominerade till årets Female Founder.
21 kvinnliga grundare är nominerade till årets Female Founder. Foto: Anna Byström
Nya techbolag lägger grunden för mycket av utvecklingen och grundarna har blivit näringslivets nya fixstjärnor. I fjol korades Collector-grundaren Lena Apler till årets kvinnliga grundare. Inför Di Digitals event Female Founders får våra läsare chansen att rösta fram vem som ska bli årets viktigaste kvinnliga grundare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”För 18 år sedan fanns inte begreppet startup och många tittade snett och flinade bakom ryggen på mig. Men att grunda Collector visade sig vara ett rätt bra beslut.” 

Det sade Lena Apler när hon tog emot priset som årets viktigaste kvinnliga grundare på Female Founders i fjol.

Läs även: Lena Apler är årets Female Founder: ”Är man säker på sin idé är det bara att ta för sig” 

Med eventet Female Founders vill Di Digital lyfta fram några av Sveriges främsta kvinnliga grundare av digitala bolag. Nu vill vi även att våra läsare ska få säga sitt om vilken kvinnlig grundare de tycker är viktigast för den svenska startupscenen. 

Vem har åstadkommit mest eller vem har mest potential att göra störst skillnad framöver? 

Ni bestämmer vad som är viktigast. 

Läs även: ”Därför vill vi se fler kvinnliga techgrundare”

Di Digital har listat en rad kvinnliga entreprenörer som på olika sätt haft en positiv inverkan på det digitala näringslivet. 

Gå in och rösta på vem ni tycker är årets Female Founder. Vinnaren presenteras vid eventet den 17 april på Epicenter i Stockholm.

Nominerade är:

Aurore Belfrage

Ålder: 38
Känd för: Medgrundare av Wrapp och har även varit med och grundat riskkapitalbolaget EQT Ventures matchningsverktyg Together. Tidigare har Aurore Belfrage arbetat med att förstärka startupscenen i Mellanöstern.
Rösta här

Stina Bergfors 

Ålder: 46
Känd för: Vd för Google Sverige fram till 2013 då Stina Bergfors grundade Youtubenätverket Uniteds Screens, en plattform som i dag består av 500 av Nordens mest populära onlineprofiler. United Screens såldes till RTL Group i januari i år.
Rösta här

Elina Berglund Scherwitzl

Ålder: 34
Känd för: Medgrundare av preventivappen Natural Cycles. Bolaget tog in 250 miljoner kronor i november vilket var årets största runda inom healthtech. Innan Natural Cycles arbetade Elina Berglund Scherwitzl som fysiker på partikelaccelatorn vid Cern i Schweiz.
Rösta här

Elsa Bernadotte

Ålder: 29
Känd för: Medgrundare och operativ chef för matsvinnsappen Karma. Bolaget har tagit in cirka 40 miljoner kronor i riskkapital och har nyligen lanserat i Storbritannien. Elsa Bernadotte är även en av medgrundarna till bolaget Pop Fruits, som säljer frusen frukt på pinne.
Rösta här. 

 

Susanne Birgersdotter

Ålder: 44
Känd för: Serieentreprenör med flera appar bakom sig, bland annat 5:2 Hälsodieten. Nu har Susanne Birgersdotter även startat spelbolaget Igotcha och investerar via MilkyWayCap.
Rösta här. 

Johanna Björklund

Ålder: 39
Känd för: Grundare av techbolaget Codemill och även avknoppningen Smartvideo. Johanna Björklund är även forskare vid institutionen för datavetenskap på Umeå universitet.
Rösta här.  

Stina Ehrensvärd

Ålder: 51
Känd för: 2007 grundade Stina Ehrensvärd svensk-amerikanska Yubico, som tar fram en säkerhetsnyckel för inloggning på nätet. Bolaget omsatte drygt 200 miljoner kronor i fjol.
Rösta här.  

Elin Elkehag

Ålder: 40
Känd för: Grundare av bolaget Stilla med en rörelsedetektor. Elin Elkehag flyttade till San Francisco för att starta upp bolaget 2015 och har sedan dess tagit in över 8 miljoner kronor i riskkapital för sin IOT-lösning.
Rösta här. 

Louise Fritjofsson

Ålder: 32
Känd för: Startade Popsox som 19-åring och har sedan dess grundat tre bolag, adtechbolaget Adprofit, träningsappen Vint och Rewind Products. Nu bor Louise Fritjofsson i San Francisco och är mentor på startupacceleratorn 500 Startups.
Rösta här

Josefin Landgård

Ålder: 34
Känd för: En av grundarna av den digitala vårdcentralen Kry som lanserades 2014. Josefin Landgård är utvecklingsansvarig och kommersiell chef på bolaget som i fjol tog in 200 miljoner kronor.
Rösta här. 

Sofie Lundström

Ålder: 34
Känd för: Medgrundare av låneplattformen Toborrow. Innan Sofie Lundström var med och startade bolaget 2014 har hon bland annat ett förflutet på Handelsbanken och Lehman Brothers.
Rösta här. 

Susanne Najafi

Ålder: 37
Känd för: Grundare av fyra bolag, varav tre i techsektorn. Susanne Najafis mest kända bolag är Eleven, en av Nordens största nätbutiker för smink och hudvård. Hon är även medgrundare, tillsammans med Sara Wimmercranz, av riskkapitalbolaget Backing Minds som har som mål att hitta startupinvesteringarna som andra missar.
Rösta här.  

Jessica Schultz

Ålder: 33
Känd för: En av tre grundare bakom den tyska matkassetjänsten Hellofresh, som börsnoterades på Frankfurtbörsen i höstas. I Sverige är hon mest känd för sin roll som partner på riskkapitalbolaget Northzone.
Rösta här.  

Jenny Nordenborg

Ålder: 31
Känd för: Entreprenör sedan tonåren och har på senare år grundat spelbolaget Neat Corporation, med VR-spelet Budget Cuts. Hon är även initiativtagaren till nätverket Women in Games Sweden.
Rösta här.  

Anna Ottosson

Ålder: 29
Känd för: Vd och medgrundare av optimeringsbolaget Greta. Anna Ottosson lämnade mediejätten MTG 2015 för att starta bolaget. Hon har bland annat talat vid Googles konferens om hur man skapar decentraliserade nätverk.
Rösta här. 

Emma Rosman

Ålder: 31
Känd för: Medgrundare och vd för initiativet Welcome app som startades i samband med flyktingkrisen 2015. Welcome app kan ses som ett tydligt exempel på den våg av bolag som startats de senaste åren för att lösa ett viktigt samhällsproblem. Innan Welcome App arbetade Emma Rosman bland annat på Blocket.
Rösta här. 

Bonnie Roupé

Ålder: 42
Känd för: Grundare av gravidappen Bonzun i Kina. I fjol utsågs Bonnie Roupés bolag till en av de fem bästa mobila startupbolagen i landet. Rösta här.  

Faviana Vangelius

Ålder:  30
Känd för: Medgrundare och vd för VR-studion Svrvive. Faviana Vangelius har även grundat e-handelssajten Lekologiskt med ekologiska leksaker och techbolaget Greetify. Rösta här.  

Anna Urombi

Ålder: 35
Känd för: Medgrundare för Addtruly som grundades 2014 för att matcha ihop företag med gräsrotsorganisationer, både för att skapa ansvarstagande och för att förbättra bolagets varumärke. Anna Urombi har tidigare arbetat för Ramböll och FN i New York.
Rösta här.  

Jane Walerud

Ålder: 56
Känd för: Hon var en av medgrundarna till Bluetail som såldes för 1,4 miljarder kronor vid millennieskiftet. Sedan dess har Jane Walerud bland annat grundat teknikbolaget Teclo Networks men även gjort sig ett namn som techinvesterare i bland annat Lensway, Klarna och Tobii. Hon har en topplacering i DI Digitals ranking av Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare 2016.
Rösta här. 

Sara Wimmercranz

Ålder: 37
Känd för: Hon grundade Footway 2010, som omsatte närmare 350 miljoner kronor 2016. 2016 drog Sara Wimmercranz igång riskkapitalbolaget Backing Minds tillsammans med Susanne Najafi, med bland annat H&M:s vd Karl-Johan Persson och Lena Apler som investerare.
Rösta här.

Fjolårets vinnare:

Lena Apler

Ålder: 66
Känd för: Medgrundare av Collector Bank, med ett börsvärde på cirka 10 miljarder kronor. Lena Apler har de senaste åren seglat upp som en av Sveriges tyngsta techinvesterare, med över 40 miljoner kronor i privata investeringar, och med en tung placering på Di Digitals lista över Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer