Hoppa till innehållet

Rösta på Sveriges viktigaste kvinnliga grundare 2018

Nya techbolag lägger grunden för mycket av utvecklingen och grundarna har blivit näringslivets nya fixstjärnor. I fjol korades Collector-grundaren Lena Apler till årets kvinnliga grundare. Inför Di Digitals event Female Founders får våra läsare chansen att rösta fram vem som ska bli årets viktigaste kvinnliga grundare.

21 kvinnliga grundare är nominerade till årets Female Founder.
21 kvinnliga grundare är nominerade till årets Female Founder.Foto: Anna Byström

”För 18 år sedan fanns inte begreppet startup och många tittade snett och flinade bakom ryggen på mig. Men att grunda Collector visade sig vara ett rätt bra beslut.” 

Det sade Lena Apler när hon tog emot priset som årets viktigaste kvinnliga grundare på Female Founders i fjol.

Läs även: Lena Apler är årets Female Founder: ”Är man säker på sin idé är det bara att ta för sig” 

Med eventet Female Founders vill Di Digital lyfta fram några av Sveriges främsta kvinnliga grundare av digitala bolag. Nu vill vi även att våra läsare ska få säga sitt om vilken kvinnlig grundare de tycker är viktigast för den svenska startupscenen. 

Vem har åstadkommit mest eller vem har mest potential att göra störst skillnad framöver? 

Ni bestämmer vad som är viktigast. 

Läs även: ”Därför vill vi se fler kvinnliga techgrundare”

Di Digital har listat en rad kvinnliga entreprenörer som på olika sätt haft en positiv inverkan på det digitala näringslivet. 

Gå in och rösta på vem ni tycker är årets Female Founder. Vinnaren presenteras vid eventet den 17 april på Epicenter i Stockholm.

Nominerade är:

Aurore Belfrage

Ålder: 38
Känd för: Medgrundare av Wrapp och har även varit med och grundat riskkapitalbolaget EQT Ventures matchningsverktyg Together. Tidigare har Aurore Belfrage arbetat med att förstärka startupscenen i Mellanöstern.
Rösta här

Stina Bergfors 

Ålder: 46
Känd för: Vd för Google Sverige fram till 2013 då Stina Bergfors grundade Youtubenätverket Uniteds Screens, en plattform som i dag består av 500 av Nordens mest populära onlineprofiler. United Screens såldes till RTL Group i januari i år.
Rösta här

Elina Berglund Scherwitzl

Ålder: 34
Känd för: Medgrundare av preventivappen Natural Cycles. Bolaget tog in 250 miljoner kronor i november vilket var årets största runda inom healthtech. Innan Natural Cycles arbetade Elina Berglund Scherwitzl som fysiker på partikelaccelatorn vid Cern i Schweiz.
Rösta här

Elsa Bernadotte

Ålder: 29
Känd för: Medgrundare och operativ chef för matsvinnsappen Karma. Bolaget har tagit in cirka 40 miljoner kronor i riskkapital och har nyligen lanserat i Storbritannien. Elsa Bernadotte är även en av medgrundarna till bolaget Pop Fruits, som säljer frusen frukt på pinne.
Rösta här. 

 

Susanne Birgersdotter

Ålder: 44
Känd för: Serieentreprenör med flera appar bakom sig, bland annat 5:2 Hälsodieten. Nu har Susanne Birgersdotter även startat spelbolaget Igotcha och investerar via MilkyWayCap.
Rösta här. 

Johanna Björklund

Ålder: 39
Känd för: Grundare av techbolaget Codemill och även avknoppningen Smartvideo. Johanna Björklund är även forskare vid institutionen för datavetenskap på Umeå universitet.
Rösta här.  

Stina Ehrensvärd

Ålder: 51
Känd för: 2007 grundade Stina Ehrensvärd svensk-amerikanska Yubico, som tar fram en säkerhetsnyckel för inloggning på nätet. Bolaget omsatte drygt 200 miljoner kronor i fjol.
Rösta här.  

Elin Elkehag

Ålder: 40
Känd för: Grundare av bolaget Stilla med en rörelsedetektor. Elin Elkehag flyttade till San Francisco för att starta upp bolaget 2015 och har sedan dess tagit in över 8 miljoner kronor i riskkapital för sin IOT-lösning.
Rösta här. 

Louise Fritjofsson

Ålder: 32
Känd för: Startade Popsox som 19-åring och har sedan dess grundat tre bolag, adtechbolaget Adprofit, träningsappen Vint och Rewind Products. Nu bor Louise Fritjofsson i San Francisco och är mentor på startupacceleratorn 500 Startups.
Rösta här

Josefin Landgård

Ålder: 34
Känd för: En av grundarna av den digitala vårdcentralen Kry som lanserades 2014. Josefin Landgård är utvecklingsansvarig och kommersiell chef på bolaget som i fjol tog in 200 miljoner kronor.
Rösta här. 

Sofie Lundström

Ålder: 34
Känd för: Medgrundare av låneplattformen Toborrow. Innan Sofie Lundström var med och startade bolaget 2014 har hon bland annat ett förflutet på Handelsbanken och Lehman Brothers.
Rösta här. 

Susanne Najafi

Ålder: 37
Känd för: Grundare av fyra bolag, varav tre i techsektorn. Susanne Najafis mest kända bolag är Eleven, en av Nordens största nätbutiker för smink och hudvård. Hon är även medgrundare, tillsammans med Sara Wimmercranz, av riskkapitalbolaget Backing Minds som har som mål att hitta startupinvesteringarna som andra missar.
Rösta här.  

Jessica Schultz

Ålder: 33
Känd för: En av tre grundare bakom den tyska matkassetjänsten Hellofresh, som börsnoterades på Frankfurtbörsen i höstas. I Sverige är hon mest känd för sin roll som partner på riskkapitalbolaget Northzone.
Rösta här.  

Jenny Nordenborg

Ålder: 31
Känd för: Entreprenör sedan tonåren och har på senare år grundat spelbolaget Neat Corporation, med VR-spelet Budget Cuts. Hon är även initiativtagaren till nätverket Women in Games Sweden.
Rösta här.  

Anna Ottosson

Ålder: 29
Känd för: Vd och medgrundare av optimeringsbolaget Greta. Anna Ottosson lämnade mediejätten MTG 2015 för att starta bolaget. Hon har bland annat talat vid Googles konferens om hur man skapar decentraliserade nätverk.
Rösta här. 

Emma Rosman

Ålder: 31
Känd för: Medgrundare och vd för initiativet Welcome app som startades i samband med flyktingkrisen 2015. Welcome app kan ses som ett tydligt exempel på den våg av bolag som startats de senaste åren för att lösa ett viktigt samhällsproblem. Innan Welcome App arbetade Emma Rosman bland annat på Blocket.
Rösta här. 

Bonnie Roupé

Ålder: 42
Känd för: Grundare av gravidappen Bonzun i Kina. I fjol utsågs Bonnie Roupés bolag till en av de fem bästa mobila startupbolagen i landet. Rösta här.  

Faviana Vangelius

Ålder:  30
Känd för: Medgrundare och vd för VR-studion Svrvive. Faviana Vangelius har även grundat e-handelssajten Lekologiskt med ekologiska leksaker och techbolaget Greetify. Rösta här.  

Anna Urombi

Ålder: 35
Känd för: Medgrundare för Addtruly som grundades 2014 för att matcha ihop företag med gräsrotsorganisationer, både för att skapa ansvarstagande och för att förbättra bolagets varumärke. Anna Urombi har tidigare arbetat för Ramböll och FN i New York.
Rösta här.  

Jane Walerud

Ålder: 56
Känd för: Hon var en av medgrundarna till Bluetail som såldes för 1,4 miljarder kronor vid millennieskiftet. Sedan dess har Jane Walerud bland annat grundat teknikbolaget Teclo Networks men även gjort sig ett namn som techinvesterare i bland annat Lensway, Klarna och Tobii. Hon har en topplacering i DI Digitals ranking av Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare 2016.
Rösta här. 

Sara Wimmercranz

Ålder: 37
Känd för: Hon grundade Footway 2010, som omsatte närmare 350 miljoner kronor 2016. 2016 drog Sara Wimmercranz igång riskkapitalbolaget Backing Minds tillsammans med Susanne Najafi, med bland annat H&M:s vd Karl-Johan Persson och Lena Apler som investerare.
Rösta här.

Fjolårets vinnare:

Lena Apler

Ålder: 66
Känd för: Medgrundare av Collector Bank, med ett börsvärde på cirka 10 miljarder kronor. Lena Apler har de senaste åren seglat upp som en av Sveriges tyngsta techinvesterare, med över 40 miljoner kronor i privata investeringar, och med en tung placering på Di Digitals lista över Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera