Hoppa till innehållet

FI kan stoppa Enklas bolån med superlåg ränta

Finansinspektionen har begärt ett möte med långivaren Enkla angående upplägget bakom deras bolåneränta på 0,95 procent. ”Tillståndet vi har gett dem är för en mer begränsad verksamhet”, säger Malin Omberg, chef för konsumentskydd på FI.

Malin Omberg, chef för konsumentskydd på FI.
Malin Omberg, chef för konsumentskydd på FI.Foto: JOEY ABRAIT@all rights reserved, Amanda Lindgren

En dryg vecka har passerat sedan startupbolaget Enkla gick ut med ett löfte om marknadens lägsta ränta på bolån. Erbjudandet riktar sig till personer med existerande bolån och räntan är samma för alla: 0,95 procent, bundet på tre år. 

En utmaning är att bolaget i dagsläget saknar kapital att låna ut. De hoppas lösa detta genom att stegvis ta in cirka 100 miljarder kronor på den internationella marknaden för bostadsobligationer.

”Pengarna tas in i etapper. Först en miljard under våren, sedan fem miljarder efter det. Intresset är stort och vi har kapacitet att ta in 100 miljarder kronor inom 18 månader”, sa Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande i Enklas moderbolag Simplex, till Di Digital i måndags.

En oro som väckts är om Enkla har tillräckligt med säkerheter för att utfärda bolån. Alexander Widegren har besvarat kritiken genom att uppge att Enkla tar in kapital genom att utfärda obligationer av typen Residential Mortgage-Backed Security (RMBS), som är vanliga i USA och vars säkerhet baseras på bostäderna de är kopplade till. 

Läs mer: Bankanalytikerna skeptiska till Enkla

Men upplägget har tagit Finansinspektionen på sängen.

”De vill göra något annat än det som framkom i tillståndsärendet”, säger Malin Omberg, chef för konsumentskydd på FI. 

Hon menar att Enklas tillstånd som bostadskreditinstitut kan vara otillräckligt för den verksamhet man vill bedriva. 

"Det handlar bland annat om finansieringen via obligationer av typen Residential Mortgage-Backed Security (RMBS), men även andra aspekter. Vi behöver träffa bolaget och göra en analys. Det kan krävas andra tillstånd. Är det så, måste de ansöka innan de påbörjar sin verksamhet”, säger hon.

Enklas vd Alexander Widegren anser att bolaget agerar inom ramen för vad som ät tillåtet. 

”Vi följer de lagar och regler som FI fastställt om att lämna och förmedla bostadskrediter till konsumenter enligt laget om verksamhet med bostadskrediter", säger han.

Han bekräftar även att han och flera kollegor från Enkla ska träffa Fi nästa vecka. Och han medger att detta kan försena Enklas skarpa lansering, som skulle ske strax efter påskhelgen. 

”Vi tycker det är ansvarsfullt att fortsätta vår dialog innan något exakt lanseringsdatum är bestämt. Men planen är fortfarande att ha de första lånen på plats redan i april”, säger han och syftar på den första obligationsrundan på en miljard kronor.

Intresset för Enklas erbjudande är dock betydligt större än så. Enligt vd:n har 19 000 personer anmält intresse bara första veckan, vilket motsvarar bolån på cirka 47 miljarder kronor. Det är nästan hälften av det totalbelopp på 100 miljarder kronor som man hoppas ta in de kommande 18 månaderna. 

Läs mer: Många fallgropar med nya bolånegivare 

Huruvida Enkla behöver fler tillstånd för att bedriva den verksamhet man presenterat är alltså oklart i dagsläget. Men enligt FI:s Malin Omberg kan det bli aktuellt för Enkla att i framtiden söka tillstånd som kreditmarknadsbolag eller bank. 

Hon nämner även att Enklas konkurrent Stabelo har både tillstånd som bostadskreditinstitut och för förvaltning av alternativa investeringsfonder (AIF). Denna fondverksamhet utgör därmed en säkerhet för Stabelos låneverksamhet.

Enklas moderbolag Simplex (NTL) har de senaste fyra åren drivit jämförelsetjänsten Lånbyte. Två av bolagets delägare är riskkapitalbolagen NFT Ventures (NTL) och Collector Ventures (NTL).

Fotnot: NTL-länkarna går till Nordic Tech List.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera