Annons

FI kan stoppa Enklas bolån med superlåg ränta

Malin Omberg, chef för konsumentskydd på FI.
Malin Omberg, chef för konsumentskydd på FI. Foto: JOEY ABRAIT@all rights reserved, Amanda Lindgren
Finansinspektionen har begärt ett möte med långivaren Enkla angående upplägget bakom deras bolåneränta på 0,95 procent. ”Tillståndet vi har gett dem är för en mer begränsad verksamhet”, säger Malin Omberg, chef för konsumentskydd på FI.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En dryg vecka har passerat sedan startupbolaget Enkla gick ut med ett löfte om marknadens lägsta ränta på bolån. Erbjudandet riktar sig till personer med existerande bolån och räntan är samma för alla: 0,95 procent, bundet på tre år. 

En utmaning är att bolaget i dagsläget saknar kapital att låna ut. De hoppas lösa detta genom att stegvis ta in cirka 100 miljarder kronor på den internationella marknaden för bostadsobligationer.

”Pengarna tas in i etapper. Först en miljard under våren, sedan fem miljarder efter det. Intresset är stort och vi har kapacitet att ta in 100 miljarder kronor inom 18 månader”, sa Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande i Enklas moderbolag Simplex, till Di Digital i måndags.

De vill göra något annat än det som framkom i tillståndsärendet.

En oro som väckts är om Enkla har tillräckligt med säkerheter för att utfärda bolån. Alexander Widegren har besvarat kritiken genom att uppge att Enkla tar in kapital genom att utfärda obligationer av typen Residential Mortgage-Backed Security (RMBS), som är vanliga i USA och vars säkerhet baseras på bostäderna de är kopplade till. 

Läs mer: Bankanalytikerna skeptiska till Enkla

Men upplägget har tagit Finansinspektionen på sängen.

”De vill göra något annat än det som framkom i tillståndsärendet”, säger Malin Omberg, chef för konsumentskydd på FI. 

Hon menar att Enklas tillstånd som bostadskreditinstitut kan vara otillräckligt för den verksamhet man vill bedriva. 

"Det handlar bland annat om finansieringen via obligationer av typen Residential Mortgage-Backed Security (RMBS), men även andra aspekter. Vi behöver träffa bolaget och göra en analys. Det kan krävas andra tillstånd. Är det så, måste de ansöka innan de påbörjar sin verksamhet”, säger hon.

Vi följer de lagar och regler som FI fastställt.

Enklas vd Alexander Widegren anser att bolaget agerar inom ramen för vad som ät tillåtet. 

”Vi följer de lagar och regler som FI fastställt om att lämna och förmedla bostadskrediter till konsumenter enligt laget om verksamhet med bostadskrediter", säger han.

Han bekräftar även att han och flera kollegor från Enkla ska träffa Fi nästa vecka. Och han medger att detta kan försena Enklas skarpa lansering, som skulle ske strax efter påskhelgen. 

”Vi tycker det är ansvarsfullt att fortsätta vår dialog innan något exakt lanseringsdatum är bestämt. Men planen är fortfarande att ha de första lånen på plats redan i april”, säger han och syftar på den första obligationsrundan på en miljard kronor.

Intresset för Enklas erbjudande är dock betydligt större än så. Enligt vd:n har 19 000 personer anmält intresse bara första veckan, vilket motsvarar bolån på cirka 47 miljarder kronor. Det är nästan hälften av det totalbelopp på 100 miljarder kronor som man hoppas ta in de kommande 18 månaderna. 

Läs mer: Många fallgropar med nya bolånegivare 

Huruvida Enkla behöver fler tillstånd för att bedriva den verksamhet man presenterat är alltså oklart i dagsläget. Men enligt FI:s Malin Omberg kan det bli aktuellt för Enkla att i framtiden söka tillstånd som kreditmarknadsbolag eller bank. 

Hon nämner även att Enklas konkurrent Stabelo har både tillstånd som bostadskreditinstitut och för förvaltning av alternativa investeringsfonder (AIF). Denna fondverksamhet utgör därmed en säkerhet för Stabelos låneverksamhet.

Enklas moderbolag Simplex (NTL) har de senaste fyra åren drivit jämförelsetjänsten Lånbyte. Två av bolagets delägare är riskkapitalbolagen NFT Ventures (NTL) och Collector Ventures (NTL).

Fotnot: NTL-länkarna går till Nordic Tech List.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer