Annons

Fick idén i lumpen – nu driver de ett miljardbolag

Gänget på Telavox: Henrik Thorvinger, Filip Johansson, Alexander Wachtmeister och vd Viktor Karlsson.
Gänget på Telavox: Henrik Thorvinger, Filip Johansson, Alexander Wachtmeister och vd Viktor Karlsson.
Viktor Karlsson grundade Telavox några år efter gymnasiet. Nu värderas bolaget till 1,1 miljarder kronor och har Ericssons förra vd som delägare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Fredrik Hedberg och Viktor Karlsson startade Telavox 2002, ett par år efter att de gått ut gymnasiet i Lund. Fredrik hade nyligen gjort lumpen på Försvarets radioanstalt och inspirerats av en mjukvarubaserad telefonväxel där. De två bestämde sig för att bygga något liknande och vända sig till bolag som inte hade råd med dyra företagsväxlar.

”Vi tog fram en lättanvändlig, molnbaserad telefonväxel för små och medelstora bolag. Kunden behövde inte installera en massa hårdvara utan kunde komma igång direkt,” säger Viktor Karlsson.

Vi samlar företagsväxel, intern och extern kommunikation i en tjänst.

Idag är han 36 år, vd och ordförande för bolaget. Fredrik Hedberg gick vidare till att grunda fintechbolaget Tink, där Telavox är delägare. 

Bolaget har vuxit utan riskkapital sedan starten. Idag har man 250 medarbetare, varav merparten på huvudkontoret i Malmö. Bolaget omsätter en halv miljard kronor på årsbasis, med en vinstmarginal på 15-20 procent.

Läs mer: Ericssonchefen blir styrelseledamot i Telavox 

”Vårt mål är att samla företagsväxel, intern och extern kommunikation i en tjänst. Kommunikationstjänsten påminner om Slack, med chatt mellan individer och team, fast med fördelen att din fast- och mobiltelefoni är fullt integrerad,” säger vd:n.  

Hittills har Telavox sålt sin tjänst direkt till kunder i Norden. Nu är planen att expandera genom att sampaketera med internationella teleoperatörer. Tanken är att låta dem marknadsföra Telavox mjukvarutjänst under eget varumärke.

Vi har fått många förfrågningar från operatörer som vill sälja våra system.

För att nå ut har de tagit hjälp av Ericssons före detta vd Jan Frykhammar, som sedan ett år sitter i Telavox styrelse.

”Vi har fått många förfrågningar från operatörer som vill sälja våra system. Nu ska vi satsa på det. Tillsammans med Jan Frykhammar har vi byggt upp ett säljteam och engagerat ett 20-tal teleoperatörer som är intresserade av att agera återförsäljare av vår tjänst”, säger Viktor Karlsson.

I samband med satsningen har Jan Frykhammar köpt in sig i bolaget till en nivå som värderar Telavox till 1,1 miljarder kronor.

”Jag hoppas att min erfarenhet och mina kontakter ska vara till nytta under denna expansion”, säger han.

Främst handlar det om att få teleoperatörerna att se fördelarna med en mjukvarutjänst (Saas) som de kan sälja under eget varumärke. 

”Detta är lite nytt för dem. Teleoperatörerna är ju vana vid att antingen köpa en plattform, eller bygga den själva. Men detta är ju en tjänst de kan komma igång med snabbt, utan investeringar”, säger Jan Frykhammar.

Jan Frykhammar
Jan Frykhammar Foto: AMANDA LINDGREN, Amanda Lindgren (Di)

Även en rad andra tungviktare har köpt in sig i Telavox till samma värdering. De är:

– Magnus Mandersson, med en bakgrund som vice vd på Ericsson och vd för Tele2 Europa.

– Reine Eriksson, tidigare marknadschef på Ericssons broadcasting-satsning Red Bee. 

– Johan Blomquist, tidigare partner Altor och techinvesterare i ett 15-tal bolag.

Reine Eriksson sätter sig i Telavox ledningsgruopp och ska vara operativ chef för införsäljningen mot operatörer utanför Norden. Johan Blomquist blir ansvarig för Telavox framtida förvärv och fusioner.

”Vi ser över möjligheten att växa genom uppköp”, säger Viktor Karlsson.

Än så länge har Telavox inte tagit in några större mängder kapital från externa investerare.

”Men det är mycket möjligt att vi gör om går bra ser behov av att accelerera", säger vd:n. 

Viktor Karlsson är fortfarande Telavox största ägare med 45 procent av bolaget. Hans medarbetare i ledningsgruppen, Filip Olsson och Alexander Wachtmeister, äger 32 respektive 16 procent. Styrelsen och övriga chefer äger totalt 7 procent av bolaget.

Jan Frykhammar började på telekombolaget Ericsson 1991, och 2009 utnämndes han till finanschef. I och med att Ericssons före detta vd Hans Vestberg fick sparken sommaren 2016, blev Jan Frykhammar tillförordnad vd och koncernchef. Han lämnade bolaget när Börje Ekholm tog över vd-posten i början av 2017.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer