Hoppa till innehållet

Fick idén i lumpen – nu driver de ett miljardbolag

Viktor Karlsson grundade Telavox några år efter gymnasiet. Nu värderas bolaget till 1,1 miljarder kronor och har Ericssons förra vd som delägare.

Gänget på Telavox: Henrik Thorvinger, Filip Johansson, Alexander Wachtmeister och vd Viktor Karlsson.
Gänget på Telavox: Henrik Thorvinger, Filip Johansson, Alexander Wachtmeister och vd Viktor Karlsson.

Fredrik Hedberg och Viktor Karlsson startade Telavox 2002, ett par år efter att de gått ut gymnasiet i Lund. Fredrik hade nyligen gjort lumpen på Försvarets radioanstalt och inspirerats av en mjukvarubaserad telefonväxel där. De två bestämde sig för att bygga något liknande och vända sig till bolag som inte hade råd med dyra företagsväxlar.

”Vi tog fram en lättanvändlig, molnbaserad telefonväxel för små och medelstora bolag. Kunden behövde inte installera en massa hårdvara utan kunde komma igång direkt,” säger Viktor Karlsson.

Vi samlar företagsväxel, intern och extern kommunikation i en tjänst.

Idag är han 36 år, vd och ordförande för bolaget. Fredrik Hedberg gick vidare till att grunda fintechbolaget Tink, där Telavox är delägare. 

Bolaget har vuxit utan riskkapital sedan starten. Idag har man 250 medarbetare, varav merparten på huvudkontoret i Malmö. Bolaget omsätter en halv miljard kronor på årsbasis, med en vinstmarginal på 15-20 procent.

Läs mer: Ericsson ERIC B +0,03%Dagens utvecklingchefen blir styrelseledamot i Telavox 

”Vårt mål är att samla företagsväxel, intern och extern kommunikation i en tjänst. Kommunikationstjänsten påminner om Slack, med chatt mellan individer och team, fast med fördelen att din fast- och mobiltelefoni är fullt integrerad,” säger vd:n.  

Hittills har Telavox sålt sin tjänst direkt till kunder i Norden. Nu är planen att expandera genom att sampaketera med internationella teleoperatörer. Tanken är att låta dem marknadsföra Telavox mjukvarutjänst under eget varumärke.

Vi har fått många förfrågningar från operatörer som vill sälja våra system.

För att nå ut har de tagit hjälp av Ericssons före detta vd Jan Frykhammar, som sedan ett år sitter i Telavox styrelse.

”Vi har fått många förfrågningar från operatörer som vill sälja våra system. Nu ska vi satsa på det. Tillsammans med Jan Frykhammar har vi byggt upp ett säljteam och engagerat ett 20-tal teleoperatörer som är intresserade av att agera återförsäljare av vår tjänst”, säger Viktor Karlsson.

I samband med satsningen har Jan Frykhammar köpt in sig i bolaget till en nivå som värderar Telavox till 1,1 miljarder kronor.

”Jag hoppas att min erfarenhet och mina kontakter ska vara till nytta under denna expansion”, säger han.

Främst handlar det om att få teleoperatörerna att se fördelarna med en mjukvarutjänst (Saas) som de kan sälja under eget varumärke. 

”Detta är lite nytt för dem. Teleoperatörerna är ju vana vid att antingen köpa en plattform, eller bygga den själva. Men detta är ju en tjänst de kan komma igång med snabbt, utan investeringar”, säger Jan Frykhammar.

Jan Frykhammar
Jan FrykhammarFoto: AMANDA LINDGREN, Amanda Lindgren (Di)

Även en rad andra tungviktare har köpt in sig i Telavox till samma värdering. De är:

– Magnus Mandersson, med en bakgrund som vice vd på Ericsson och vd för Tele2 Europa.

– Reine Eriksson, tidigare marknadschef på Ericssons broadcasting-satsning Red Bee. 

– Johan Blomquist, tidigare partner Altor och techinvesterare i ett 15-tal bolag.

Reine Eriksson sätter sig i Telavox ledningsgruopp och ska vara operativ chef för införsäljningen mot operatörer utanför Norden. Johan Blomquist blir ansvarig för Telavox framtida förvärv och fusioner.

”Vi ser över möjligheten att växa genom uppköp”, säger Viktor Karlsson.

Än så länge har Telavox inte tagit in några större mängder kapital från externa investerare.

”Men det är mycket möjligt att vi gör om går bra ser behov av att accelerera", säger vd:n. 

Viktor Karlsson är fortfarande Telavox största ägare med 45 procent av bolaget. Hans medarbetare i ledningsgruppen, Filip Olsson och Alexander Wachtmeister, äger 32 respektive 16 procent. Styrelsen och övriga chefer äger totalt 7 procent av bolaget.

Jan Frykhammar började på telekombolaget Ericsson 1991, och 2009 utnämndes han till finanschef. I och med att Ericssons före detta vd Hans Vestberg fick sparken sommaren 2016, blev Jan Frykhammar tillförordnad vd och koncernchef. Han lämnade bolaget när Börje Ekholm tog över vd-posten i början av 2017.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera