Annons

Filmbolags-vd favorit som ordförande i Tesla

Elon Musk ska lämna över styrelseposten på Tesla. En av favoriterna är James Murdoch, vd på 21st Century Fox.
Elon Musk ska lämna över styrelseposten på Tesla. En av favoriterna är James Murdoch, vd på 21st Century Fox.
James Murdoch, vd:n för 21st Century Fox, är favorit att ta över styrelseposten på Tesla efter att Elon Musk tvingas bort.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Efter en överenskommelse med tillsynsmyndigheten SEC kommer Elon Musk att kliva av som styrelseordförande i Tesla. Bolaget har till mitten av november på sig att hitta en ersättare.

Nu har James Murdoch seglat upp som favorit att ta över rollen som styrelseordförande, enligt uppgifter till Financial Times

James Murdoch är vd för filmbolaget 21st Century Fox men kommer att avgå i och med att bolaget säljer sin underhållningsdel till Walt Disney. James Murdoch har enligt källor till tidningen visat sig intresserad av positionen på Tesla.

Men han är inte allas favorit. Elon Musk skriver på Twitter att James Murdoch inte är bolagets favoritkandidat. 

Elon Musk har enligt tidningen en annan kandidat i åtanke: Antonio Gracias. Han är redan styrelseledamot i Tesla och hans firma har investerat i såväl Tesla och SpaceX. Därför är det möjligt att han enligt tidningen inte ses som tillräckligt oberoende, vilket är ett av kraven som SEC har lagt fram. 

James Murdoch antogs till Teslas styrelse under förra året, efter att styrelsen hade kritiserats för att vara svag mot Elon Musk. Man beslöt att ta in två oberoende styrelseledamöter men James Murdoch har senare kritiserats för att ha varit alltför medgörlig mot Elon Musk.

Elon Musks avgång som styrelseordförande är en konsekvens av att han i början på augusti twittrade ut att han hade finansieringen klar för att köpa ut Tesla från börsen. 

Läs även: Marijuana, pedofildykare och twitterbedrägeri – här är Musks galna kvartal 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies