Annons

Finansinspektionen ger Fundedbyme grönt ljus

Finansinspektionen fortsätter sin granskning av utlåningsplattformar.
Finansinspektionen fortsätter sin granskning av utlåningsplattformar. Foto: TT
Efter Trustbuddy-härvan i höstas gick Finansinspektionen ut med att de skulle granska branschen. Fyra månader efter granskningen påbörjades har bara två bolag fått grönt ljus. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Finansinspektionen påbörjade i höstas en granskning av bolag med plattformar som erbjuder lån från privatpersoner till andra privatpersoner. Granskningen följde den stora skandal som lånesajten Trustbuddy orsakade efter att olovligt ha lånat ut insatta pengar.

Läs även: Miljonbluffen i Trustbuddy – så här gick det till

De bolag som Finansinspektionen uppgav att det skulle granska var bland andra Lendify, Sparlån, Savelend och Lendlink. Fundedbyme, en lånesajt för peer to business, har också granskats.

”De har granskat hela processen från början till slut för att se var det kan finnas eventuella falluckor både nu och i framtiden”, säger Daniel Daboczy.

Till skillnad från Fundedbyme befinner sig flera av de andra granskade bolagen i en ansökningsprocess, efter att kraven på licensen för peer till peer-bolag ändrades under våren/sommaren 2015.

Bolagen som redan har haft tillstånd att driva verksamhet har fått fortsätta sina affärsverksamheter till dess att Finansinspektionen har tagit ett beslut. Det är däremot oklart när Fi kommer att vara klara med sin granskning.

”Jag kan inte gå in på separata ärenden som fortfarande är öppna och jag har inget besked om när vi kommer vara klara med granskningen men vi jobbar så fort vi kan”, säger Johan Terfelt, rättschef inom konsumentskydd på Fi.

Det som Fi krävde av bolagen när det påbörjade sin granskning i oktober var att de skulle skicka in låneboken, som visar hur långivare och låntagare är kopplade, och en skrivelse om hur bolagen hanterar kreditförluster. Bolagen fick ungefär en vecka på sig att skicka in uppgifterna. 

Två av de granskade bolagen, som Di Digital har pratat med, har hittills fått besked av Fi att de har klarat granskningen. Sparlån var först ut i november i fjol och häromdagen fick Fundedbyme godkänt att fortsätta driva sin verksamhet på befintligt sätt.

”Lagstiftningen i Sverige har varit väldigt otydlig de senaste fem åren och det är bra att vi får tydliga direktiv för vad som gäller”, säger Daniel Daboczy, grundare av Fundedbyme.

Bolagen, som Di Digital har pratat med angående granskningen, har varit öppet positiva till den och hoppas att den ska ta bort den stämpel som Trustbuddy-skandalen har orsakat branschen.

”Efter det här med Trustbuddy-härvan har alla vi andra aktörer ansetts vara skyldiga till samma sak. Situationen har lagt sordin på hela marknaden. Nu när beskedet har kommit så ska vi satsa mer på den här typen av utlåning”, säger Daniel Daboczy.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies