Annons

Finansmarknaden rusar till AI – här är tio svenska robotrådgivare

Nordea, Lysa, Opti, Sigmastocks och Primepilot är bara några av bolagen some erbjuder robotrådgivning i Sverige. Foto: Kollage
Nordea, Lysa, Opti, Sigmastocks och Primepilot är bara några av bolagen some erbjuder robotrådgivning i Sverige. Foto: Kollage
Bara sedan i somras har fyra nya robotrådgivare dykt upp på den svenska marknaden. Nu ansluter sig allt större banker.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Robotrådgivare som automatiserar vårt sparande haglar över den svenska marknaden.

Med förlagor som amerikanska Betterment, där svenska Kinnevik är delägare, vill en handfull nya aktörer beräkna bedöma riskbenägenhet och sedan placera och omplacera sparpengarna med hjälp av artificiell intelligens.

Det är inte bara startupbolag som rusar till det nya området. Den senaste månaden har nätmäklarna Nordnet och Avanza och storbanken Nordea presenterat sina nya AI-tjänster för sparande.

Därmed finns det åtta robotrådgivare på den svenska marknaden:

Nordea

På måndagen blev Nordea den första storbanken att haka på trenden. Minsta sparbelopp blir 100 kronor och kapitalet placeras på ett investeringssparkonto, ISK, där fonder väljs efter kundens riskvilja.

Avgifterna ska ligga mellan 0,59 och 0,79 procent. Inga ytterligare avgifter tas ut för att spara med roboten Nora.

”Det här ska vara enkelt och prisvärt”, säger Katja Bergqvist till Di.

Läs mer: Första storbanken hänger på robotrådgivning

Nordnet

Besked om Nordnets robotrådgivare kom i slutet på augusti, ett halvår efter att bolaget lämnade börsen med PE-jätten Nordic Capital som ny storägare.

”Det finns väldigt stora kundgrupper som inte vill eller har tid att handla själva. Det är därför rådgivningsbranschen är så stor som den är. Nu när vi adderar robotrådgivning så skakar det om marknaden och det är också en helt ny affärsmodell”, sade Nordnets vd Peter Dahlgren till Di Digital.

Läs mer: Nordnet lanserar robotrådgivare: ”Helt ny affärsmodell” 

Avanza

Avanza Auto är en samling av sex specialfonder som framförallt investerar i andra fonder med så låga avgifter som möjligt. Den årliga förvaltningsavgiften är på 0,35 procent med underliggande avgifter på högst 0,15 procent.

Lysa (NTL)

Lysa är en robotrådgivare som vänder sig till både små och större sparare. Bolaget har hittills tagit in 20 miljoner kronor av bland andra Nicklas Storåkers, Nordstjernans vd Tomas Billing, Citigroups Eirik Winter och Ernström & Co.

Läs mer: Nicklas Storåkers utmanar branschen med ny robotrådgivare 

Opti (NTL)

Stockholmsbolaget Opti grundades 2014 och blev två år senare den första svenska robotrådgivaren att godkännas av Finansinspektionen. I Optis mobilapp kan kunderna utvärdera sina fonder efter pris och prestation och se vilka som erbjuder lägst risk. 

Medgrundare och styrelseledamot är Ann Grevelius. Hon är även partner på riskkapitalbolaget GP Bullhound och har tidigare varit bland annat investerings- och strategichef på SEB.

Läs mer: ”Ingen bank tycker att robotrådgivare är en bra idé” 

Sigmastocks (NTL)

Sigmastocks kunder väljer vilken sorts marknad och vilken typ av bolag de vill spara i varpå en algoritm hjälper till att ta fram en aktieportfölj avsedd för långsiktigt sparande. Dessutom erbjuder bolaget en gratis indexportfölj.

Tidigare i år tog Sigmastocks in 8 miljoner kronor från Stena Finans, affärsängeln Bo Mattsson och Collector-grundaren Lena Apler.

Läs mer: Efter courtagechocken – Sigmastocks i samarbete med Nordea 

Waizer (NTL)

Waizer ägs av förmånsplattformen Benify. Benify äger också Lifeplan, som arbetar med robotrådgivning inom tjänstepensioner. 

Bolaget väntade sig i somras att ta ut 0,15-0,20 procent i transaktions- och fondavgifter.

Fundler (NTL)

Fundler (tidigare Prime Pilot) grundades 2015 lanserade sin produkt i juni i år till det tusental användare som hade föranmält sitt intresse. Målgruppen är privatpersoner och företag med eget sparande. Pengarna placeras i olika fonder utefter spararens risknivå och horisont. Efter en tid uppdateras portföljen baserat på hur fonden har presterat.

Läs mer: Primepilot fyller på kassan och lanserar robotrådgivare 

Övriga aktörer

Stellum Kapitalförvaltning har lanserat robotrådgivaren Tieless (NTL).

Kollektiva (NTL) har lanserat en crowdsourcad tjänst för rådgivning kring PPM-sparande.

Flera etablerade aktörer på finansmarknaden som till exempel Söderberg & Partners har olika typer av automatiserade beslutsstöd för sina kunder.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer