Hoppa till innehållet

Finansmarknaden rusar till AI – här är tio svenska robotrådgivare

Bara sedan i somras har fyra nya robotrådgivare dykt upp på den svenska marknaden. Nu ansluter sig allt större banker.

Nordea, Lysa, Opti, Sigmastocks och Primepilot är bara några av bolagen some erbjuder robotrådgivning i Sverige. Foto: Kollage
Nordea, Lysa, Opti, Sigmastocks och Primepilot är bara några av bolagen some erbjuder robotrådgivning i Sverige. Foto: Kollage

Robotrådgivare som automatiserar vårt sparande haglar över den svenska marknaden.

Med förlagor som amerikanska Betterment, där svenska Kinnevik är delägare, vill en handfull nya aktörer beräkna bedöma riskbenägenhet och sedan placera och omplacera sparpengarna med hjälp av artificiell intelligens.

Det är inte bara startupbolag som rusar till det nya området. Den senaste månaden har nätmäklarna Nordnet och Avanza och storbanken Nordea presenterat sina nya AI-tjänster för sparande.

Därmed finns det åtta robotrådgivare på den svenska marknaden:

Nordea

På måndagen blev Nordea den första storbanken att haka på trenden. Minsta sparbelopp blir 100 kronor och kapitalet placeras på ett investeringssparkonto, ISK, där fonder väljs efter kundens riskvilja.

Avgifterna ska ligga mellan 0,59 och 0,79 procent. Inga ytterligare avgifter tas ut för att spara med roboten Nora.

”Det här ska vara enkelt och prisvärt”, säger Katja Bergqvist till Di.

Läs mer: Första storbanken hänger på robotrådgivning

Nordnet

Besked om Nordnets robotrådgivare kom i slutet på augusti, ett halvår efter att bolaget lämnade börsen med PE-jätten Nordic Capital som ny storägare.

”Det finns väldigt stora kundgrupper som inte vill eller har tid att handla själva. Det är därför rådgivningsbranschen är så stor som den är. Nu när vi adderar robotrådgivning så skakar det om marknaden och det är också en helt ny affärsmodell”, sade Nordnets vd Peter Dahlgren till Di Digital.

Läs mer: Nordnet lanserar robotrådgivare: ”Helt ny affärsmodell” 

Avanza

Avanza Auto är en samling av sex specialfonder som framförallt investerar i andra fonder med så låga avgifter som möjligt. Den årliga förvaltningsavgiften är på 0,35 procent med underliggande avgifter på högst 0,15 procent.

Lysa (NTL)

Lysa är en robotrådgivare som vänder sig till både små och större sparare. Bolaget har hittills tagit in 20 miljoner kronor av bland andra Nicklas Storåkers, Nordstjernans vd Tomas Billing, Citigroups Eirik Winter och Ernström & Co.

Läs mer: Nicklas Storåkers utmanar branschen med ny robotrådgivare 

Opti (NTL)

Stockholmsbolaget Opti grundades 2014 och blev två år senare den första svenska robotrådgivaren att godkännas av Finansinspektionen. I Optis mobilapp kan kunderna utvärdera sina fonder efter pris och prestation och se vilka som erbjuder lägst risk. 

Medgrundare och styrelseledamot är Ann Grevelius. Hon är även partner på riskkapitalbolaget GP Bullhound och har tidigare varit bland annat investerings- och strategichef på SEB.

Läs mer: ”Ingen bank tycker att robotrådgivare är en bra idé” 

Sigmastocks (NTL)

Sigmastocks kunder väljer vilken sorts marknad och vilken typ av bolag de vill spara i varpå en algoritm hjälper till att ta fram en aktieportfölj avsedd för långsiktigt sparande. Dessutom erbjuder bolaget en gratis indexportfölj.

Tidigare i år tog Sigmastocks in 8 miljoner kronor från Stena Finans, affärsängeln Bo Mattsson och Collector-grundaren Lena Apler.

Läs mer: Efter courtagechocken – Sigmastocks i samarbete med Nordea 

Waizer (NTL)

Waizer ägs av förmånsplattformen Benify. Benify äger också Lifeplan, som arbetar med robotrådgivning inom tjänstepensioner. 

Bolaget väntade sig i somras att ta ut 0,15-0,20 procent i transaktions- och fondavgifter.

Fundler (NTL)

Fundler (tidigare Prime Pilot) grundades 2015 lanserade sin produkt i juni i år till det tusental användare som hade föranmält sitt intresse. Målgruppen är privatpersoner och företag med eget sparande. Pengarna placeras i olika fonder utefter spararens risknivå och horisont. Efter en tid uppdateras portföljen baserat på hur fonden har presterat.

Läs mer: Primepilot fyller på kassan och lanserar robotrådgivare 

Övriga aktörer

Stellum Kapitalförvaltning har lanserat robotrådgivaren Tieless (NTL).

Kollektiva (NTL) har lanserat en crowdsourcad tjänst för rådgivning kring PPM-sparande.

Flera etablerade aktörer på finansmarknaden som till exempel Söderberg & Partners har olika typer av automatiserade beslutsstöd för sina kunder.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera