Annons

Finansprofiler miljardsatsar på tech-kollektiv

Fastighetsmiljonärerna Dan Eriksson (till vänster) och Tomas Björkman flankerar Techfarms grundare Fredrik Forss och Lisa Renander. Foto: Hampus Andersson.
Fastighetsmiljonärerna Dan Eriksson (till vänster) och Tomas Björkman flankerar Techfarms grundare Fredrik Forss och Lisa Renander. Foto: Hampus Andersson.
Fastighetsmiljonärerna Tomas Björkman och Dan Eriksson köper in sig i Tech Farm, som utvecklar högteknologiska koncept för kollektivboende. De kommande fem åren ska drygt en miljard investeras i fem projekt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kollektivboende som driver samhället i positiv riktning. Det, något flummiga, målet låg till grund när mångmiljonärerna Tomas Björkman och Dan Eriksson köpte hälften av fastighetsbolaget Tech Farm tidigare i år. 

Inledningsvis rör det sig om en satsning på 15 miljoner kronor. Men ambitionerna är skyhöga. De kommande tio åren vill Tech Farm skapa 100 kollektivboenden i teknikdrivna storstäder världen över.

”Vi har redan fem projekt planerade de kommande fem åren i Sverige. Bara dessa kräver en investering på cirka en miljard kronor”, säger Tomas Björkman.

Visst lånar vi lite från gröna vågen.

Han tillägger att han och kompanjonen Dan Eriksson ska stå för cirka 30 procent av detta, medan 70 procent tas in från externa partners. 

Di Digital möter fastighetsduon på K9, Tech Farms kollektivboende på Kommendörsgatan 9 på Östermalm i Stockholm. Här, på fyra våningsplan, delar ett 50-tal personer på 33 sovrum, fem kök, ett vardagsrum och arbetsytor. De boende har även tillgång till gemensamt minigym, konstateljé och meditations- och yogarum, allt en slags urban, boemisk stil.

Foto:

De boende på K9 kan kombinera arbete med fritid.

”Det här är vårt testprojekt. Vi ska omsätta kunskapen härifrån i de andra projekten”, säger Tomas Björkman.

Läs mer: Techprofilerna flockas på kollektivet K9

Jag var på Burning Man med min son för några år sedan.

Han visar sedan upp en broschyr med en rad futuristiska kollektivboenden. En kallas ”eco-village” och ska byggas på Värmdö. En annan heter Täby Tower och beskrivs som ett av Sveriges största trähus.

”Visst lånar vi lite från gröna vågen. Men vi är inte alternativa. Vi befinner oss mitt i samhället”, förklarar han. 

Det är inte första gången som Tomas Björkman och Dan Eriksson investerar ihop. På det tidiga 90-talet utvecklade man ”work and live”-områden i London och idag driver man fastighetsbolaget Green Park, med högteknologiska parkeringsgarage. 

Vissa kallade mig miljardär en tid.

Annars är Tomas Björkman kanske främst känd för att ha startat två fondkommissionärer som såldes till schweiziska EFG Bank år 2000. Affären innebar att han en tid var miljardär på pappret.

”Jag fick betalt i aktier, vilket gjorde att vissa kallade mig miljardär en tid. Men jag är inte miljardär idag”, säger han.

Foto:

Techfarm-grundarna zonar ut i K9:s meditationsrum.

På senaste har Tomas Björkman startat flera stiftelser och börjat engagera sig i olika former av välgörande projekt. Han är även engagerad i den politiska rörelsen Humanisterna, som leds av it-profilen Christer Sturmark och även engagerat Björn Ulvaeus.

En annan inspirationskälla är det årliga evenemanget Burning Man, en slags kollaborativ konstfest i Nevadaöknen som lockar gräddan av Silicon Valley-eliten.

”Jag var där med min son för några år sedan”, säger Tomas Björkman.

Än så länge har Dan Eriksson inte besökt Burning Man. 

”Nej, men jag lockades till detta projekt direkt. Vi blev faktiskt inblandade i Tech Farm från varsitt håll, trots att vi jobbat ihop i 25 år”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer