Hoppa till innehållet

Fondesset investerar i startupbolag

Näringslivsprofilerna Bo Mattsson, Henrik Didner och Fredrik Tilander investerar i prognosbolaget F&A Forecasting. Bolaget automatiserar makroekonomisk prognostisering. 

Henrik Didner är en av investerarna när Uppsalabolaget F&A Forecasting tar in kapital.
Henrik Didner är en av investerarna när Uppsalabolaget F&A Forecasting tar in kapital.Foto: Jack Mikrut

Genom att kombinera ny teknik och statistiska modeller utvecklade inom akademin har startupbolaget F&A Forecasting utvecklat ett nytt prognosverktyg. Den automatiserar modeller för marknads- och makroekonomisk prognostisering.

”Tekniken används av banker och industriföretag för att skapa mer träffsäkra prognoser över olika makroekonomiska variabler samt marknadsutveckling”, säger medgrundaren David Fagersand.

Han nämner även att bolaget tar hjälp av experter som SBAB:s förre chefsekonom Tor Borg och Jonas Ahlander, tidigare divisionschef på riksbanken, för att hjälpa kunderna sätta upp egna prognosmodeller.

Vi ska bli det självklara valet för banker och industribolag som vill få en bild av det makroekonomiska läget.

Nu tar det lilla Uppsalabolaget med 7 anställda in 2,2 miljoner kronor. Rundan värderar F&A Forecasting till 33 Mkr. Bakom investeringen står Cints CINT -0,92%Dagens utveckling grundare Bo Mattsson, Henrik Didner, grundare av fondbolaget Didner & Gerge, samt finansprofilen Fredrik Tilander. 

”F&A Forecasting har en unik och skalbar SaaS-plattform som överbryggar den kunskapslucka som tidigare funnits mellan akademi och företagsvärlden på marknaden för prognostisering”, säger Bo Mattsson.

Sedan tidigare är även Lennart Francke, tidigare finanschef på Handelsbanken, delägare. Enligt David Fagersand ska pengarna investeras i bolagets säljorganisation.

”Vi ska skala upp försäljningen och har rekryterat Peter Bäck, med en bakgrund som försäljningsdirektör på Bisnode”, säger han.

Cints grundare Bo Mattsson, F&A Forecastings medgrundare David Fagersand och finansprofilen Fredrik Tilander.
Cints grundare Bo Mattsson, F&A Forecastings medgrundare David Fagersand och finansprofilen Fredrik Tilander.

Än så länge är omsättningen modest. Men ambitionerna är höga. 

”Vi siktar på att sälja licenser för tre miljoner kronor i år. Målet är att bli det självklara valet för banker och industribolag som vill få en bild av sin marknad och det makroekonomiska läget," säger David Fagersand.  

F&A Forecasting har redan fått in flera kunder inom bank- och byggsektorn.

”Vi har även gjort en case studie för en lastbilstillverkare där vi förbättrade träffsäkerheten med 60 procent på antalet registrerade lastbilar i Europa”, säger David Fagersand.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera