Annons

Fondesset investerar i startupbolag

Henrik Didner är en av investerarna när Uppsalabolaget F&A Forecasting tar in kapital.
Henrik Didner är en av investerarna när Uppsalabolaget F&A Forecasting tar in kapital. Foto: Jack Mikrut
Näringslivsprofilerna Bo Mattsson, Henrik Didner och Fredrik Tilander investerar i prognosbolaget F&A Forecasting. Bolaget automatiserar makroekonomisk prognostisering. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Genom att kombinera ny teknik och statistiska modeller utvecklade inom akademin har startupbolaget F&A Forecasting utvecklat ett nytt prognosverktyg. Den automatiserar modeller för marknads- och makroekonomisk prognostisering.

”Tekniken används av banker och industriföretag för att skapa mer träffsäkra prognoser över olika makroekonomiska variabler samt marknadsutveckling”, säger medgrundaren David Fagersand.

Han nämner även att bolaget tar hjälp av experter som SBAB:s förre chefsekonom Tor Borg och Jonas Ahlander, tidigare divisionschef på riksbanken, för att hjälpa kunderna sätta upp egna prognosmodeller.

Vi ska bli det självklara valet för banker och industribolag som vill få en bild av det makroekonomiska läget.

Nu tar det lilla Uppsalabolaget med 7 anställda in 2,2 miljoner kronor. Rundan värderar F&A Forecasting till 33 Mkr. Bakom investeringen står Cints grundare Bo Mattsson, Henrik Didner, grundare av fondbolaget Didner & Gerge, samt finansprofilen Fredrik Tilander. 

”F&A Forecasting har en unik och skalbar SaaS-plattform som överbryggar den kunskapslucka som tidigare funnits mellan akademi och företagsvärlden på marknaden för prognostisering”, säger Bo Mattsson.

Sedan tidigare är även Lennart Francke, tidigare finanschef på Handelsbanken, delägare. Enligt David Fagersand ska pengarna investeras i bolagets säljorganisation.

”Vi ska skala upp försäljningen och har rekryterat Peter Bäck, med en bakgrund som försäljningsdirektör på Bisnode”, säger han.

Cints grundare Bo Mattsson, F&A Forecastings medgrundare David Fagersand och finansprofilen Fredrik Tilander.
Cints grundare Bo Mattsson, F&A Forecastings medgrundare David Fagersand och finansprofilen Fredrik Tilander.

Än så länge är omsättningen modest. Men ambitionerna är höga. 

”Vi siktar på att sälja licenser för tre miljoner kronor i år. Målet är att bli det självklara valet för banker och industribolag som vill få en bild av sin marknad och det makroekonomiska läget," säger David Fagersand.  

F&A Forecasting har redan fått in flera kunder inom bank- och byggsektorn.

”Vi har även gjort en case studie för en lastbilstillverkare där vi förbättrade träffsäkerheten med 60 procent på antalet registrerade lastbilar i Europa”, säger David Fagersand.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies