Annons

Finansprofiler vill utmana jättarna inom pensionsspar – siktar mot börsen

Fastighetsmiljardären Erik Selin, Advinans vd och grundare Fredrik Burling och finansmannen Harald Mix.
Fastighetsmiljardären Erik Selin, Advinans vd och grundare Fredrik Burling och finansmannen Harald Mix. Foto: Di.
Det svenska teknikbolaget Advinans vill utmana jättar som Söderberg & Partners – med ett löfte om lägre avgifter för pensionsspararna. Bolaget har hittills finansierats med knappt 150 miljoner kronor i externt kapital från en tung skara investerare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På den svenska marknaden för tjänstepensioner är Max Matthiessen och Söderberg & Partners de två största förmedlarna. Branschen är lukrativ, i fjol gjorde de rörelsevinster om 243 respektive 705 miljoner kronor med marginaler runt 20 procent. 

Nu vill Advinans, som grundades 2016, utmana jättarna. Bakom bolaget står Fredrik Burling som tidigare arbetat på Boston Consulting Group. 

”Affärsidén föddes när jag hjälpte min mamma med hennes pension och märkte hur förfärligt dålig kundupplevelsen var. Bolagen i den här branschen är extremt lönsamma, men produkterna väldigt ineffektiva. Då blev jag sugen på att starta något eget”, säger Fredrik Burling.

De första åren lades på utveckling av Advinans tekniska plattform, som hittills kostat runt 100 miljoner kronor att bygga. Under 2019 lanserades den fullt ut.

Konkurrenternas affärsmodeller är fortfarande analoga, med stora och trögrörliga organisationer, menar Fredrik Burling. Hos Advinans arbetar i stället hälften av de 30 anställda med teknisk utveckling.

”Vi ser långsiktigt på saken, målet är att komma ikapp och gå förbi Max Matthiessen och Söderberg & Partners. Det är en hög inträdesbarriär på marknaden och de har byggt en vallgrav runt sig själva, men muren börjar rämna. Vi ska slå undan benen på dem”, säger Fredrik Burling.

Nu stärker Advinans sin kassa med ytterligare 43 Mkr i externt kapital, pengar som enligt vd:n ska räcka till slutet av 2022.

Kända finansmän som Erik Selin, Harald Mix, Håkan Roos och Erik Mitteregger samt riskkapitalbolaget Segulah är med på tåget som investerare, visar handlingar från Bolagsverket.

”Grundtanken är att vi ska kunna nå 'breakeven' med hjälp av kapitalet. Pengarna ska helt enkelt finansiera våra investeringar”, säger han. 

På kundlistan finns i dag ett 50-tal företag som tillsammans sysselsätter runt 10 000 personer.

”Om det blir en öppen upphandling vinner vi i dag mer än hälften av affärerna.”

Det stora löftet är att sänka kostnaderna för pensionsspararna. Hos Advinans betalar kunderna genom sin arbetsgivare en total förvaltningsavgift om cirka 0,52-0,62 procent.

”Vårt mål är att ha en liknande prisnivå som Avanza och Nordnet, men med en betydligt enklare administration och lika bra rådgivning som hos Max Matthiessen och Söderberg & Partners”, säger Fredrik Burling.

För rådgivning betalar kunden enbart vid behov, där priset varierar om mötet sker digitalt eller fysiskt, tillägger han.

Di har nyligen granskat Söderberg & Partners fonder som marknadsförs under namnet ”Proaktiv”. Dessa har gett en betydligt sämre avkastning än andra globalfonder, trots att avgiften kan uppgå till drygt 2 procent för de allra dyraste alternativen. 

Advinans driver inte några egna fonder, tvärtemot många andra aktörer som kan öka sin intjäning genom att förmå spararna att stanna i de egna produkterna. Man tar heller inte emot provisioner eller kickbacks från andra fondbolag.

”Traditionella mäklare som arbetar mot provision styr så klart in kunderna mot fonder med högre avgifter, men vi har inget sådant behov”, säger Fredrik Burling.

Enligt Fredrik Burling ligger det inte i kundernas intresse att välja mellan hundratals fonder. Därför har de valt att upphandla färre alternativ, men med bra avtal som sänker avgifterna. 

Läs mer: Söderberg & Partners gör rekordvinster på egna fonderna – spararna förlorare

Det går även att privatspara via Advinans genom ett ISK-konto. Avgifterna i de utvalda fonderna i regel 30 till 60 procent lägre jämfört med vad som tas ut på de flesta andra marknaden.

Placeringen av tjänstepensioner hos Advinans sker genom robotiserad förvaltning, även om spararen även kan göra aktiva fondval. Kapitalet placeras bland annat hos fonder från aktörer som Enter, Handelsbanken, Spiltan, SPP, TIN Fonder, Vanguard och Öhman Fonder.

Fondvalen är, enligt Fredrik Burling, mer individanpassade än hos konkurrenterna utifrån ålder. Han menar att standardmodellen ”75 procent aktier och 25 procent räntor” är utdaterad.

”En yngre person får i regel större exponering mot aktier hos oss, vilket omfördelas mer mot räntor med åren. Vi balanserar dessutom automatiskt om riskerna varje kvartal. Målet är att hjälpa kunderna att få miljoner mer i pension”, säger han.

Än så länge har Advinans nogräknade intäkter. Omsättningen väntas uppgå till drygt 3 Mkr i år. 

”Vår försäljningsmodell kretsar kring att vi tecknar stora avtal med arbetsgivare, som faktureras efterhand. Det ger något års eftersläpning i boksluten”, säger han.

Enligt Fredrik Burlings prognoser kommer Advinans ha vuxit till att omsätta 100-150 Mkr vid år 2025, samt notera ett rörelseresultat på EBIT-nivå mellan 50-80 Mkr. 

Vid den tidpunkten ska den årliga intäktstillväxten motsvara 30-40 procent, enligt vd:n, och rörelsevinsten tillika öka med 45-55 procent.

”Vår modell är extremt skalbar. En enda rådgivare hos oss klarar av att hantera flera tusen pensionssparare”, säger han.

Fredrik Burling säger att ägarna redan nobbat uppköpsinviter från riskkapitalbolag och sektorkollegor, även om han inte vill uppge några namn på intressenterna.

Planen är i stället att börsnotera Advinans som ett självständigt bolag om fem år.

”Jag tror att vi kan vara värda flera miljarder kronor vid en börsintroduktion. Vi kommer att ha en mycket högre vinsttillväxt än närmast jämförbara bolag som Avanza, som lite kommit till vägs ände, på en lägre intäktsbas. Varför skulle vi sälja nu? Det vore vansinnigt.”

Den senaste nyemissionen värderade Advinans till cirka 300 Mkr, enligt handlingar hos Bolagsverket.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer