Annons

Finansprofilernas AI-bolag Sana Labs tar sig in i svenska skolan med nytt miljonkontrakt

NE:s koncernchef Hubert Kjellberg med Sana Labs grundare och vd Joel Hellermark.
NE:s koncernchef Hubert Kjellberg med Sana Labs grundare och vd Joel Hellermark. Foto: pressbild
Med fokus på edtech ska AI-bolaget Sana Labs nu hjälpa svenska skolelever i matte. I ett nytt samarbete med Nationalencyklopedin ska man erbjuda individuellt anpassad digital undervisning för eleverna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska skolan brukar ofta kritiseras för att eleverna halkar efter i bland annat matematik. Bland annat brukar man peka på de stora klasserna och att tiden lärarna har för enskilda elever inte räcker till. Till höststarten i år kommer däremot ett flertal skolelever få möjligheten att lära sig på ett lite annorlunda sätt – med AI. 

Det är det svenska AI-bolaget Sana Labs, med bland annat finansprofilerna Katarina Martinson och Svante Elfving samt Spotify-veteranen Sophia Bendz som delägare, som nu tar steget in i den svenska skolan. Från att främst ha erbjudit sina algoritmer till kursverksamheter som vänder sig till privatpersoner i USA, kommer Sana Labs nu att börja samarbeta med Nationalencyklopedin NE, som gör digitala läromedel till skolan. 

”Det är otroligt kul för oss att göra något i Sverige. Vår största marknad är i USA, men när vi hittade en sån stark partner som NE så var det en fantastisk matchning”, säger Sana Labs grundare Joel Hellermark.

Målet är att höja kunskapsnivån bland alla elever som använder NE

Avtalet mellan de båda bolagen är värt ett flertal miljoner kronor och möjliggörs av att NE har avtal med en rad olika kommuner och skolor för digitala hjälpmedel. Sedan ett år tillbaka har det skånska företaget även börjat förse skolor med läromedel som följer skolplanen. 

”Vi når 1,1 miljoner skolelever. Vi har bland annat kommunavtal med Stockholms stad och Malmö stad. Från ett år tillbaka har vi även satsat på material som följer läroplanen”, säger NE:s koncernchef Hubert Kjellberg.

Läs även: Finansgräddan lockas till hans AI-bolag – ”Det här är framtiden” 

Tillsammans med NE:s kursmaterial kan Sana Labs algoritmer utforma övningar som är individanpassade till varje enskild skolelev. 

”I höst börjar vi med matte men algoritmen är agnostisk kring innehåll. Målet är att höja kunskapsnivån bland alla elever som använder NE”, säger Joel Hellermark.

I höst börjar vi med matte men algoritmen är agnostisk kring innehåll.

Planen är att samarbetet ska leda till att lärarna får mer tid till eleverna eftersom algoritmen fokuserar på områden där de individuella eleverna behöver hjälp. Det digitala hjälpmedlet kommer dessutom att kunna rätta övningar vilket ger lärarna mer tid att fokusera på pedagogik och grupparbeten. Ett första testprojekt drar igång på Viktor Rydbergs skola till hösten.

”Det här är bara början. Vår affärsmodell bygger på antalet användare och givet den skala som NE är på, och de internationella ambitionerna, så är det här ett väldigt givande kontrakt för oss”, säger Joel Hellermark. 

NE omsatte 92 miljoner kronor under det senaste räkenskapsåret och har vuxit med 15 till 20 procent de senaste åren. NE har bland annat förvärvat den tyskspråkiga encyklopedin Brockhaus vilket öppnar dörren för marknader som Tyskland, Österrike och Schweiz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer