Annons

Finansrävarna är skogens app-kungar

Alexander Gustafsson är ett av affischnamnen för The Great Wild som nu verkar bli omkörda av finansmännens Wehunt.
Alexander Gustafsson är ett av affischnamnen för The Great Wild som nu verkar bli omkörda av finansmännens Wehunt.
På marknaden för jaktappar tävlar finansmännen mot kändisarna. Men trots motståndare som Alexander "The Mauler" Gustafsson ser finansrävarna, med Gerard de Geer, i spetsen ut att ta hem spelet.   
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Årets jaktsäsongen är igång för fullt. Det innebär också högsäsong för jaktapparna som tävlar om jägarnas gunst. För tre år sedan fanns sex svenska jaktappar. I Sverige finns runt 300 000 jägare, visserligen en ansenlig mängd, men tydligen inte tillräckligt för sex olika appar. 

Det bolag som lett konsolideringen av marknaden och fällt konkurrenterna en efter en är Wehunt (NTL). 2016 köpte de konkurrenten Genzo och i somras slog de till och tog över Vilth och Jaktvakt. Det gör att det nu finns tre jaktappar kvar i Sverige: Wehunt, Easyhunt och The Great Wild. 

"Jag tror fortfarande att vi är lite för många. Easyhunt överlappar både oss och The Great Wild. Det vore nog bra om man kunde bli en aktör mindre på marknaden", säger Theodor Storm, vd för Wehunt. 

Det äldsta bolaget i den kvarvarande trion är Easyhunt (NTL) som grundades 2009 av Johan Ulfström. I dag har Easyhunt drygt 78 000 användare i Norden och tillhandahåller en plattform på webben och i en app där jaktlag kan sköta administrationen, jägare kan pejla hundar, titta på kartor och se gränser på jaktmarkerna.

”Det är jättekrångligt att sitta med mejl och samla ihop vilka som kommer på jakt, sköta jaktrapporter och kolla vilka som har gäster och hundar. Där har vårt verktyg oerhört stor potential”, säger Johan Ulfström.

Bolaget har en liten del e-handel med gps för hundar som alltså kan användas i appen så att samtliga inom jaktlaget kan se vart hundarna befinner sig under jakt. 

Under 2017 låg omsättningen på 2,2 miljoner kronor, en ökning från 2016 när bolaget omsatte 1,2 Mkr. Trots det hade man förra året ett minusresultat på drygt 190 000 kronor. 

De största inkomsterna kommer från premiumtjänster på plattformen, där jaktlagen betalar en årsavgift.

”Vi ska gå runt om ett år ungefär. Men för att öka farten så har vi precis börjat med en kapitalrunda”, säger Johan Ulfström.

Konkurrenten The Great Wild (NTL) har profilerat sig med flera kända aktieägare som MMA-stjärnan Alexander Gustafsson och artisten Måns Zelmerlöv. Planen var från början att börsnotera bolaget 2017 men det har skjutits på framtiden och ser nu inte heller ut att bli av 2018. 

Vid årsskiftet hade bolaget kvar 200 000 kronor i kassan efter att ha gjort en förlust på närmare 7 miljoner kronor under 2017. VD:n Robert Nathansson har fått lämna bolaget och istället har en anställd hos huvudägaren FrontOffice fått gå in som tillförordnad vd på deltid. 

Läs mer: Kändisarnas jaktapp skjuter på notering

Om The Great Wild är kändisarnas favorit så är Wehunt finansmännens favorit. Wehunt är den snabbast växande appen med 125 000 användare. I somras tog Wehunt in 5 miljoner kronor i nytt kapital för att fortsätta tillväxten. Bland bolagets investerare återfinns jaktintresserade finansmän och riskkapitalister. Finansprofiler som Björn Savén, Claes Dinkelspiel och Gerard de Geer är alla aktieägare i Wehunt. 

"Vi tog in kapital eftersom vi har en så ojämn intäktskurva, det är under höstens jaktsässong som vi får de mesta intäkterna sen har vi fått bromsa under våren. Nu kan vi satsa som vi vill", säger bolagets vd Theodor Storm. 

Att få jägare att använda en app är inte en helt lätt uppgift enligt Theodor Storm. 

"Jägare är egentligen inte så teknikintresserade. Ett sätt för oss att komma runt det är vi säljer in appen när man köper gps. Det blir ett tydligt mervärde för jägarna", säger Theodor Storm. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer