Annons

Finanstopp går in i robotrådgivare

Fundlers grundare Ulf Ahrner (tv) och Anton Fagerlönn.
Fundlers grundare Ulf Ahrner (tv) och Anton Fagerlönn. Foto: Press.
Stockholmsbolaget Fundler tar in nytt kapital för att få ut robotrådgivaren till fler sparare. In kliver en före detta topp inom utmanarbankerna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sedan fintechbolaget Fundler släppte sin robotrådgivande app i juni 2017 har bolaget snott åt sig 32.000 sparare. Nu tar bolaget in nytt kapital i form av 20 miljoner kronor, för att fortsätta växa.

”Vi vill fortsätta vidareutveckla våra produkter. Kapitalet kommer gå till att öka användartillväxten framför allt”, säger medgrundaren Anton Fagerlönn.

I en första omgång har bolaget äskat 7,5 Mkr som leds av JNE Invest. Ny delägare är förre vd:n för Nordnet och Ikano, Håkan Nyberg, som nu går in i robotrådgivaren.

”Jag gick in av flera skäl. Digital investeringsrådgivning och oberoende rådgivning framtiden. Fundlers vision är ju också att inte bara vara affärsinriktade, man vill också ha en utbildande roll kring det. Jag har följt Fundler under flera år, de har ett bra team och nu när det var dags för dem att ta in mer pengar så vill jag vara med på deras resa”, säger Håkan Nyberg.

Håkan Nyberg.
Håkan Nyberg. Foto: Jack Mikrut

Bland övriga investerare i den nya rundan finns tidigare ägare som Aktiespararnas ordförande, tilliga styrelseordförande i Fundler, Per Westerberg och Thomas Eriksson, tidigare Carnegietopp.

Fundler grundades 2015, då under namnet Primepilot. Målgruppen för bolagets plattform är privatpersoner och företag med eget sparande. Kapitalet placeras i fonder utifrån risknivå och horisont och portföljen uppdateras löpande baserat på hur fonden presterar.

”Bolagets potential är jättestor. Dels kan de få in svenskar som är intresserade av att investera och som gör det i dag, men också de som är mindre intresserade och kanske överlåtit det eller inte bryr sig över huvud taget”, säger Håkan Nyberg.

Enligt Anton Fagerlönn Fundlers robotrådgivare slagit jämförelseindex sedan starten, till en låg kostnad.

”Family offices som har hundratals miljoner och anställer proffsförvaltare vars ända syfte är att ta hand om pengarna utan intressekonflikter, den målgruppen träffar vi inte. Men de som har ett par miljoner eller tiotals miljoner och går till private banking, de träffar en bank som har intressekonflikter eftersom de vill sälja sina egna produkter. Vår produkt analyserar de bästa produkterna från olika aktörer, utan interna intressen”, säger han.

Läs mer: Primepilot fyller på kassan och lanserar robotrådgivare 

Under lanseringsåret 2017 hade bolaget ingen omsättning, även 2018 var ett blygsamt år sett till intäkterna, enligt Anton Fagerlönn. I stället handlade det om att bygga produkten så att den kan ta emot många ansökningar och leverera användarvänlighet.

”Poängen var att bevisa att vi har en plattform som klarar av att ta emot 10.000-tals användare på en kort period utan att något havererar”, säger Fagerlönn.

De 32.000 sparare som kommit till robotrådgivaren har därmed inte inneburit någon större omsättning, strax under en halv miljon enligt preliminära siffror. Kostnaderna däremot har legat på runt 18 Mkr, även de siffrorna preliminära.

”Under förra året satsade vi på att få ut den digitala affären, vi fick många användare som testade produkten med ett par hundralappar eller tusenlappar. Nu ska vi öka takten. Vår mission är att skapa medvetenhet om oberoende rådgivning, som vi erbjuder.”

I början av året tog Fundler in 4,6 Mkr, vilket innebar en värdering av bolaget på nästan 88 Mkr. Hur den senaste investeringen påverkar värderingen är klart först i höst, enligt Fundler.

Läs mer: Finansmarknaden rusar till AI – här är tio svenska robotrådgivare 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer