Annons

Finsk spelutvecklare köps upp – jackpott för EQT Ventures

Delar av de anställda på Small Giant Games och Zyngas grundare Mark Pincus.
Delar av de anställda på Small Giant Games och Zyngas grundare Mark Pincus. Foto: Press och TT.
Det finska spelbolaget Small Giant Games köps upp av amerikanska Zynga. Riskkapitalbolaget EQT Ventures gör därmed sin första exit någonsin och kammar hem flera miljarder kronor, enligt Di Digitals uppgifter. Även svenska Creandum gör en stor vinst på affären.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den amerikanska spelutvecklaren Zynga köper en majoritetsandel i den finländska startupen Small Giant Games, som står bakom mobilspelet Empires & Puzzles.

Inledningsvis betalar Zynga drygt 560 miljoner dollar, motsvarande 5 miljarder kronor, för 80 procent av Small Giant Games. 

Det amerikanska börsbolaget Zynga, som är mest känt för sitt populära Facebook-spel Farmville, kommer att förvärva resterande aktier under de kommande tre åren. 

Det innebär att Small Giant Games totalt värderas till 700 miljoner dollar, knappt 6,3 miljarder kronor, i samband med affären.

Parterna förväntar sig att affären kommer att stängas den 1 januari nästa år. Small Giant Games bästsäljare Empires & Puzzles drog in intäkter på knappt 300 miljoner kronor under sina första 10 månader på marknaden. Bolaget kommer fortsatt verka självständigt från Finland, men får nu tillgång till Zyngas stora användarbas.

Affären är lika med jackpott för tre svenska riskkapitalbolag: Creandum, EQT Ventures och Spintop Ventures.

EQT Ventures gick in i Small Giant Games i början på 2017, när man ledde en så kallad A-runda på 5,7 miljoner dollar. 

”Jag hade lärt känna grundaren Timo Soininen och vi stängde investeringen samma dag som spelet släpptes globalt. Sedan blev det en väldigt explosiv utveckling. Få investeringar går så snabbt från en relativt låg värdering till att bli sålda för 700 miljoner dollar”, säger Lars Jönow, investeringsansvarig.

Läs mer: EQT Ventures investerar i finsk speluppstickare 

Tidigare var mobilspel populära ett halvår i taget, nya aktörer dök upp och försvann lika snabbt. Men nu ser vi samma spel på topplistorna år efter år.

Försäljningen av Small Giant Games markerar EQT Ventures första exit någonsin. Riskkapitalbolaget satte upp techfonden under 2016.

”Vi trodde kanske inte att det skulle så fort. Om teamet hade velat fortsätta utveckla fler spel som en fristående studio hade vi stöttat även det. Men nu fattade de tycke för Zynga, och det finns många uppenbara synergier, så vi är jätteglada.”

Lars Jönow har själv en bakgrund på det svenska mobilspelbolaget King, som tog fram succén Candy Crush och senare blev sålt till amerikanska Activision Blizzard för 50 miljarder kronor.

”Tidigare var mobilspel populära ett halvår i taget, nya aktörer dök upp och försvann lika snabbt. Men nu ser vi samma spel på topplistorna år efter år, från etablerade aktörer som King och Supercell. Jag tror att Small Giant Games också kommer få en otroligt lång livslängd på marknaden med sina spel”, säger han. 

Enligt uppgifter till Di Digital gör EQT Ventures en vinst på 40 gånger sin initiala investering, som 2017 uppgick till ungefär 5 miljoner euro eller 45 miljoner kronor.

Det innebär att EQT Ventures kan räkna hem uppemot 1,8 miljarder kronor i samband med affären, enligt vad Di Digital erfar. 

EQT Ventures avböjer däremot att kommentera summan. 

”Det finns mycket goda möjligheter att vi gör fler investeringar inom spelsektorn närmsta åren”, säger Lars Jönow.

Redan 2014 ledde Creandum en såddrunda på 3,1 miljoner dollar, knappt 30 miljoner kronor, i Small Giant Games. 

Även de tjänar en rejäl hacka på affären, och har haft en utväxling på sitt investerade kapital i paritet med EQT Ventures, enligt Di Digitals uppgifter.

Daniel Blomquist, investeringsansvarig på Creandum, vill däremot inte kommentera hur stor vinsten blev.

”Vi kom in i såddrundan och det blev en väldigt stor exit på en hög värdering, så det har varit en fantastisk investering för oss.”

Det svenska riskkapitalbolaget har haft ett lyckosamt 2018 med flera stora exits, däribland försäljningen av Izettle och börsnoteringen av Spotify. Nu kan Small Giant Games adderas till listan.

”När vi klev in som ägare hade Small Giant Games utvecklat en prototyp på sitt första spel, men det lyckades inte fullt ut på marknaden. De tog med sig många lärdomar och lyckades bygga Empires & Puzzles, som blivit en otrolig succé.”

”Många andra företag skulle behöva flera hundra anställda för att utveckla ett likvärdigt spel, men de gjorde det med 12-13 personer på bara sex månader. Det är ännu ett bevis på den finska sisun”, säger Daniel Blomquist.

Daniel Blomquist på Creandum, spelet Empires & Puzzles och Lars Jönow på EQT Ventures.
Daniel Blomquist på Creandum, spelet Empires & Puzzles och Lars Jönow på EQT Ventures.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer