Annons

Vinstmaskinen hackar – trots ett resultat på över 5 miljarder

Supercells vd och medgrundare Ilkka Paananen.
Supercells vd och medgrundare Ilkka Paananen. Foto: Press.
Spelsuccén Supercell från Finland, som numera ägs av kinesiska Tencent, gjorde i fjol en rörelsevinst på 5,6 miljarder. Men trots en urstark vinstmarginal på 37 procent har företagets finanser stadigt försämrats sedan 2016. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det finländska spelföretaget Supercell nådde under 2019 intäkter på 1,56 miljarder dollar, motsvarande 15 miljarder kronor. 

Det skriver bolagets vd Ilkka Paananen på bolagets hemsida under tisdagen.

Rörelseresultatet, på ebitda-nivå, blev 577 miljoner dollar eller 5,6 miljarder kronor. Vinstmarginalen landade därmed på urstarka 37 procent.

Men det motsvarar ändå en mindre försämring mot året innan. Faktum är att bolagets intäkter och resultat har varit på stadig nedgång sedan minst 2016.

Läs mer: Supervinst för spelbolaget Supercell på 6 miljarde under 2018

Bolagets egen kommentar till utvecklingen under 2019 är att de finansiella resultaten aldrig varit i fokus – i stället prioriterar Supercell spelskapandet.

”För oss är bra finansiella resultat viktiga av en anledning. Det möjliggör för oss att fortsätta investera i utveckling av bra spel, att göra våra existerande spel ännu bättre, och att kunna tänka väldigt långsiktigt”, uppger Ilkka Paananen.

Dessutom anses prestationen vara bra sett till att hela företaget består av 300 personer, betonar vd:n.

Läs mer: Supercells medgrundare till Di Digital: Så blev vi en miljardsuccé 

Ilkka Paananen påpekar också att Supercell är stolta skattebetalare i Finland.

”Våra vinster innebär att vi bidragit med ungefär 100 miljoner euro i bolagskatt till Finland bara i år. Många av oss har dragit nytta av gratis utbildning och sjukvård som finansierats av skatter och vi är stolta över att vi kan bidra till vårt samhälle på det här sättet”, skriver han. 

Supercell har sedan starten 2010 har släppt flera stora succéer inom mobilspel. Det handlar om titlar som Clash of Clans, Boom Beach, Hay Day, Battle Buddies, Clash Royale, Pets vs Orcs, Spooky Pop och Brawlstars.

Bolagets majoritetsägare är kinesiska Tencent, som ursprungligen köpte in sig i det finländska bolaget 2016 till en värdering om hela 82 miljarder kronor. Techjätten äger i dag drygt hälften av aktierna i ett konsortium som i sin tur kontrollerar 81,4 procent av Supercell. 

Läs mer: Supercell säljs till Tencent – värderas till över 80 miljarder 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer