Annons

Lendingclub blir första fintechbolag att köpa USA-bank

Glada miner vid Lendingclubs börsintroduktion i slutet av 2014. Aktien har åkt utförsbacke sedan dess.
Glada miner vid Lendingclubs börsintroduktion i slutet av 2014. Aktien har åkt utförsbacke sedan dess. Foto: Richard Drew / TT
Lendingclub har som första fintechbolag förvärvat en amerikanskt reglerad bank i Radius Bank, rapporterar CNBC med hänvisning till dokument.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Affären är värd 185 miljoner dollar, motsvarande 1,8 miljarder kronor, där Lendingclub betalar enbart i kontanter. I gengäld får man tillbaka en nätbaserad bank med cirka 1,4 miljarder dollar i tillgångar.

Motivet bakom köpet har varit att Lendingclub skaffar sig en stabil och billig källa för finansiering, enligt CNBC:s uppgifter.

Köpet väntas ta 12 till 15 månader att avsluta och Lendingclub kan räkna med att uppnå breakeven inom två år från det att affären slutförts. 

Lendingclub noterades på New York-börsen i slutet av 2014. Sedan dess har aktien backat från en nivå kring 120 dollar per aktie till 13 dollar per aktie. Bolagets börsvärde är idag 1,16 miljarder dollar.

Lendingclub är en plattform för utlåning mellan privatpersoner, så kallad peer-to-peer. Affärsidén kan jämföras med svenska Toborrow. 

Läs mer: Krisande lånebolaget Toborrow får in nya miljoner från storägaren

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer