Hoppa till innehållet

Fintechbolaget Northmill lägger bud på Trustbuddys p2p-teknik

Allt fler bolag flockas kring försäljningen av Trustbuddys p2p-platform. Den senaste budgivaren är fintechbolaget Northmill, enligt uppgifter som bekräftas av bolaget.

Försäljningen av tekniken bakom Trustbuddys person-till-person-lån (p2p) drar ut på tiden.
Försäljningen av tekniken bakom Trustbuddys person-till-person-lån (p2p) drar ut på tiden.Foto: Thinkstock

Försäljningen av tekniken bakom Trustbuddys person-till-person-lån (p2p) drar ut på tiden. Samtidigt strömmar nya budgivare till.

Enligt en källa till Di Digital har nu fintechbolaget Northmill AB get sig in i leken genom att lägga ett bud så sent som i fredags. Uppgiften bekräftas av bolaget.

"Det stämmer att vi är i kontakt med Trustbuddys konkursförvaltare angående eventuellt förvärv av tillgångar från konkursboet. Vi har nyligen lanserat en ny kredittjänst i Finland, credigo.fi och en i Sverige, credway.se och vi ser synergier som kan snabbare accelerera dessa satsningar", säger Markus Eriksson, informationsansvarig på Northmill.

Northmill grundades 2006 och lyder under tillsyn av Finansinspektionen. Bolaget erbjuder krediter via dator och mobil i Sverige och Finland med varumärken som Creditway, Easycredit och Credigo. Under varumärket Northmill erbjuder de även företagstjänster inom factoring, inkasso och kreditupplysning.

Läs mer: Miljonbluffen i Trustbuddy – så här gick det till

Trustbuddys konkursförvaltare Lars-Henrik Andersson har tidigare sagt till Di Digital att han hoppas dra in 10-15 Mkr på försäljningen.

Detta trots att First North-noterade Trustbuddy gick i konkurs sedan oegentligheter upptäckts i bolaget. Härdsmältan innebar förluster i hundramiljonerkronorsklassen för bolagets aktieägare och fordringsägare.

Enligt uppgifter som Di Digital redan rapporterat är även sms-lånebolaget 4Finance och Solid Venture Capital intresserade av att köpa p2p-tekniken.

Läs mer: De vill köpa Trustbuddys teknik

4Finance är en etablerad internationell aktör inom snabblån och sms-lån med bas i Luxemburg. I Sverige är 4Finance mer känt under varumärken som Vivus.se för korta lån på 1-30 dagar, Onea.se och 4spar.se för lån på 1-3 år.

En tredje budgivare på Trustbuddys p2p-teknik är, enligt flera källor, Solid Venture Capital. Bolaget är känt för att ha stått bakom det hemliga nödlån på 30 Mkr som Trustbuddy tog in i somras till en ränta på 30 procent, med en kickback på 3 Mkr.

Det var även Solid Venture Capital som begärde Trustbuddy i konkurs den 16 oktober i år. Bolaget har idag en fordran på Trustbuddy på 27 Mkr, vilket gör dem till en av de största fordringsägarna i konkursen.

Solid Venture Capital är registrerat i London, men ägs av svenskarna Afram Gergeo och, fram till nyligen, Emil Amir Ingmanson. Som Di rapporterat tidigare är duon förknippad med en rad kontroversiella konkurser.

Läs mer: Peter Swartling vd för vanskött bolag inom Solid Venture Capital-sfären

Enligt flera källor till Di har Solid Venture Capital velat komma åt Trustbuddys p2p-affär tidigare. Syftet ska bland annat ha varit att erbjuda pensionsbyten som en enkel tilläggstjänst när kunderna lånar ut pengar till varandra.

Denna pensionsbytar-ambition kan dock kompliceras av att Emil Amir Ingmanson hamnat i blåsväder igen, efter ett avslöjande i Dagens Industri om att Pensionsmyndigheten granskar en fondförvaltare som han misstänks påverka eller stå bakom. Situationen kompliceras ytterligare av att Emil Amir Ingmanson de senaste månaderna plötsligt lämnat alla sina styrelseuppdrag och sålt aktierna i alla sina bolag.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera