Annons

Fintechbolaget Northmill lägger bud på Trustbuddys p2p-teknik

Försäljningen av tekniken bakom Trustbuddys person-till-person-lån (p2p) drar ut på tiden.
Försäljningen av tekniken bakom Trustbuddys person-till-person-lån (p2p) drar ut på tiden. Foto: Thinkstock
Allt fler bolag flockas kring försäljningen av Trustbuddys p2p-platform. Den senaste budgivaren är fintechbolaget Northmill, enligt uppgifter som bekräftas av bolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Försäljningen av tekniken bakom Trustbuddys person-till-person-lån (p2p) drar ut på tiden. Samtidigt strömmar nya budgivare till.

Enligt en källa till Di Digital har nu fintechbolaget Northmill AB get sig in i leken genom att lägga ett bud så sent som i fredags. Uppgiften bekräftas av bolaget.

"Det stämmer att vi är i kontakt med Trustbuddys konkursförvaltare angående eventuellt förvärv av tillgångar från konkursboet. Vi har nyligen lanserat en ny kredittjänst i Finland, credigo.fi och en i Sverige, credway.se och vi ser synergier som kan snabbare accelerera dessa satsningar", säger Markus Eriksson, informationsansvarig på Northmill.

Northmill grundades 2006 och lyder under tillsyn av Finansinspektionen. Bolaget erbjuder krediter via dator och mobil i Sverige och Finland med varumärken som Creditway, Easycredit och Credigo. Under varumärket Northmill erbjuder de även företagstjänster inom factoring, inkasso och kreditupplysning.

Läs mer: Miljonbluffen i Trustbuddy – så här gick det till

Trustbuddys konkursförvaltare Lars-Henrik Andersson har tidigare sagt till Di Digital att han hoppas dra in 10-15 Mkr på försäljningen.

Detta trots att First North-noterade Trustbuddy gick i konkurs sedan oegentligheter upptäckts i bolaget. Härdsmältan innebar förluster i hundramiljonerkronorsklassen för bolagets aktieägare och fordringsägare.

Enligt uppgifter som Di Digital redan rapporterat är även sms-lånebolaget 4Finance och Solid Venture Capital intresserade av att köpa p2p-tekniken.

Läs mer: De vill köpa Trustbuddys teknik

4Finance är en etablerad internationell aktör inom snabblån och sms-lån med bas i Luxemburg. I Sverige är 4Finance mer känt under varumärken som Vivus.se för korta lån på 1-30 dagar, Onea.se och 4spar.se för lån på 1-3 år.

En tredje budgivare på Trustbuddys p2p-teknik är, enligt flera källor, Solid Venture Capital. Bolaget är känt för att ha stått bakom det hemliga nödlån på 30 Mkr som Trustbuddy tog in i somras till en ränta på 30 procent, med en kickback på 3 Mkr.

Det var även Solid Venture Capital som begärde Trustbuddy i konkurs den 16 oktober i år. Bolaget har idag en fordran på Trustbuddy på 27 Mkr, vilket gör dem till en av de största fordringsägarna i konkursen.

Solid Venture Capital är registrerat i London, men ägs av svenskarna Afram Gergeo och, fram till nyligen, Emil Amir Ingmanson. Som Di rapporterat tidigare är duon förknippad med en rad kontroversiella konkurser.

Läs mer: Peter Swartling vd för vanskött bolag inom Solid Venture Capital-sfären

Enligt flera källor till Di har Solid Venture Capital velat komma åt Trustbuddys p2p-affär tidigare. Syftet ska bland annat ha varit att erbjuda pensionsbyten som en enkel tilläggstjänst när kunderna lånar ut pengar till varandra.

Denna pensionsbytar-ambition kan dock kompliceras av att Emil Amir Ingmanson hamnat i blåsväder igen, efter ett avslöjande i Dagens Industri om att Pensionsmyndigheten granskar en fondförvaltare som han misstänks påverka eller stå bakom. Situationen kompliceras ytterligare av att Emil Amir Ingmanson de senaste månaderna plötsligt lämnat alla sina styrelseuppdrag och sålt aktierna i alla sina bolag.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies