Hoppa till innehållet

First North-listade Frisq tar in 65 miljoner – aktien rasar

Vårdplattformbolaget Frisq tar in kapital genom en företrädesemission. Aktien rasar på beskedet. 

Frisqs vd Martin Irding vid bolagets notering på First North.
Frisqs vd Martin Irding vid bolagets notering på First North.

First North-listade vårdplattformbolaget Frisq ska göra en fullt garanterad företrädesemission om cirka 64,6 miljoner kronor. Därtill har styrelsen lämnat en överteckningsoption som ger möjlighet att emittera för ytterligare högst cirka 10 miljoner kronor, vilket innebär en total emissionsvolym om cirka 74,6 miljoner kronor, skriver Frisq i ett pressmeddelande.

Teckningskursen i emissionen är 9 kronor per aktie. Det motsvarar en rabatt om cirka 37 procent jämfört med stängningskursen för Frisqs aktie i fredags. 

Aktien rasar på beskedet. Vid 9:45-tiden hade kursen fallit med 21 procent till 11,25 kronor. Det motsvarar ett börsvärde på 269 Mkr. Följ kursen här

Frisq befinner sig i en expansiv fas och deltar i flera större affärer samtidigt som flera projekt pågår för att vidareutveckla bolagets produkterbjudande och optimera intäktsmodellen, skriver Frisq. Syftet med emissionen är att säkra bolagets finansiering för att kunna stärka sälj-, marknadsförings- och implementeringsorganisationen samt vidareutveckla Frisq Care under det kommande året för att tillgodose behoven i större och långsiktigt lönsamma affärer, heter det.

Företrädesemissionen förutsätter godkännande vid extra bolagsstämma som kommer att hållas den 30 januari.

Frisq utvecklar en digital plattform, Care, som ska sammankoppla vården och patienten under en kontinuerlig vårdplan, där målet är att patienten ska bli mer delaktig i sin väg till tillfrisknande. 

Plattformen samlar patienternas data och journaler på en plats, vilket ska underlätta för patienter som är i behov av längre perioder av vård och som slussas mellan olika vårdgivare. 

Läs mer: Tech-miljonärens hälsosatsning Frisq tar in 67 miljoner

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera